GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obuljen Koržinek: Instalacija sa zvijezdom u Rijeci postavljena mimo zakonske procedure

Obuljen Koržinek: Instalacija sa zvijezdom u Rijeci postavljena mimo zakonske procedure
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Instalacija "Spomenik crvenoj Rijeci" postavljena na krov Riječkog nebodera izvedena je mimo zakonom propisane procedure, rekla je u ponedjeljak ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenivši da je riječ o primarno političkoj akciji kojoj je cilj poticati ideološke sukobe.

"Za postavljanje instalacije na neboderu u Rijeci nije ishođeno odobrenje Konzervatorskog odjela u Rijeci niti su ispunjeni uvjeti koji uključuju ishođenje suglasnosti vlasnika i stanara i izradu elaborata o statičkom osiguranju, zbog čega je u smislu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postavljena instalacija izvedena mimo zakonom propisane procedure", objasnila je ministrica Nina Obuljen Koržinek na upit Hine.

Podsjetila je da je Konzervatorski odjel u Rijeci u veljači u komunikaciji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti i gradom Rijekom iznio mišljenje o predradnjama koje je potrebno učiniti kako bi se na pojedinačno zaštićeni spomenik kulture postavila instalacija.

Postavljanje instalacije uz ignoriranje procedure shvaćam kao primarno političku akciju

"Postavljanje instalacije u društvu gradonačelnika Grada Rijeke, bez ishođenih dozvola te uz potpuno ignoriranje procedure koja pretpostavlja minimum ispunjavanja zakonski predviđenih uvjeta, shvaćam i kao primarno političku akciju koja za cilj ima poticati ideološke sukobe u društvu, suprotno ulozi kulture koju razumijemo kao suradnju kroz dijalog, kao važan kohezivni socijalni element", ističe ministrica.

"Za sva ostala pitanja, upućujem vas da se obratite Gradu Rijeci koji je većinski vlasnik nebodera i koji je bio upoznat s mišljenjem Konzervatorskog odjela, a koji je bio suorganizator postavljanja instalacije na neboder u Rijeci", dodaje.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik" postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, a sastoji se od "2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku".

Protiv postavljanja instalacije u nedjelju popodne prosvjedovao je veći broj građana. Nakon okupljanja na Mostu hrvatskih branitelja prosvjednici su prošli Korzom do Riječkog nebodera, a mirno okupljanje organizirano je putem društvenih mreža.

Tagovi: Nina Obuljen Koržinek, Nemanja Cvijeanović, Spomenik crvenoj Rijeci
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE