GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obuljen Koržinek: Prosvjedi protiv uprave HNK u Zagrebu neprimjeren pritisak

Obuljen Koržinek: Prosvjedi protiv uprave HNK u Zagrebu neprimjeren pritisak
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 17:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je najavljeni prosvjed protiv uprave Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu neprimjerenim pritiskom te naglasila odgovornost zaposlenika javnih ustanova u kulturi u teškim okolnostima za kulturni sektor.

- Svatko ima pravo na prosvjed, no u ovom trenutku ga smatram neprimjerenim pritiskom jer je Povjerenstvo koje sam imenovala zbog sagledavanja cjelokupne situacije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu upravo obavilo razgovore s upravom i zaposlenicima HNK te očekujem njihov izvještaj slijedeći tjedan, rekla je ministrica odgovarajući na pitanja novinara u Ministarstvu kulture i medija.

Njezino će ministarstvo potom izvijestiti i o rezultatima upravnog nadzora i ostalim podacima koji su prikupljeni, kako o postupanjima uprave tako i o postupanjima zaposlenika tijekom proteklog razdoblja, istaknula je.

Sindikalni povjerenici Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi - podružnice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, pozvali su na održavanje prosvjeda zaposlenika HNK-a Zagreb s novim zahtjevom za smjenu Uprave, koji će se pod parolom "V.D., a ne D.V.!" održati na Trgu Republike Hrvatske ispred glavnog ulaza u Hrvatsko narodno kazalište u petak 26. ožujka, 13:30.

Kako ističu u pozivu, prosvjedom izražavaju nadu da će promijeniti stavove nadležnih i još jednom ukazati, još snažnije nego dosad, na sve propuste koji su doveli do toga je HNK u Zagrebu postao primjerom urušene organizacije kojom vlada kršenje zakona, rasipanje novca poreznih obveznika i duboka devalvacija profesionalnosti.

Ministrica je upozorila kako se cijeli kulturni sektor nalazi u vrlo teškoj situaciji s ograničenom mogućnošću rada.

- U takvim okolnostima, očekujem potrebnu razinu odgovornosti posebno zaposlenika javnih kulturnih institucija koji, za razliku od samostalnih umjetnika, imaju sigurne prihode, kazala je.

Ističe kako ne može prihvatiti da se ultimativno traži smjena uprave, jer je to tema o kojoj odlučuju osnivači temeljem uvida u rezultate rada.

- U rujnu će biti raspisan natječaj za intendanta HNK i na taj natječaj može se prijaviti svaki kandidat koji smatra da ima viziju i program kakav je potreban središnjem nacionalnom kazalištu, rekla je Obuljen Koržinek.

Što se tiče teza o nesposobnosti uprave koja se navodi u najavi prosvjeda, ministrica napominje kako su financijski rezultati ove uprave bolji od rezultata dosadašnjih uprava, te kazalište ostvaruje sve ugovorom propisane zadaće, a do početka pandemije stalno je rastao broj publike.

- Ponovit ću ono što sam više puta iznijela u javnosti, a to je da se problemi HNK trebaju rješavati unutar kazališta i u dijalogu s osnivačima, a ne kroz prosvjede i medijske istupe, naglasila je ministrica.

Smatra kako je činjenica da mnogi problemi proizlaze iz odredbi važećeg Zakona o kazalištima, te nedostatnosti prostora za rad svih triju ansambala HNK.

- Kao što sam najavila, pristupit ćemo obnovi kompleksa u Adžijinoj ulici, o čemu smo upravo jučer razgovarali s predstavnicima grada, gdje će se omogućiti izgradnja dodatne scene. Intenzivno radimo i na Nacrtu zakona o kazalištima koji je u finalnoj fazi izrade i brzo će biti upućen u javnu raspravu, zaključila je Obuljen Koržinek.

Tagovi: Nina Obuljen Koržinek, Ante Topić, Dubravka Vrgoč, Hrvatsko narodno kazalište
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE