GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obuljen-Koržinek: Sutra poziv za potporu samostalnim umjetnicima; slijede nove mjere

Obuljen-Koržinek: Sutra poziv za potporu samostalnim umjetnicima; slijede nove mjere
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 21:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo kulture nastavlja provoditi mjere za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa i nedavnoga potresa, te će od srijede 1. travnja biti otvoren poziv za potporu samostalnim umjetnicima, najavila je u utorak ministrica Nina Obuljen-Koržinek, dodavši da se razrađuju i nove mjere.

Svjesni da je kriza zahvatila sve razine društva, ističe ministrica u poruci umjetnicima i djelatnicima u kulturi, "različitim mjerama nastojimo obuhvatiti sve segmente kulturnoga sektora, ističući prije svega duh solidarnosti i zajedništva kao temelje pravednog i demokratskog društva".

Mjerama, poručuje Obuljen-Koržinek, "želimo obuhvatiti sve umjetnike i djelatnike u kulturi koji u ovim trenutcima krize, čiji je puni doseg teško predvidjeti, gube mogućnost svojega djelovanja, čiji je društveni i ekonomski status u temeljima ugrožen".

Ovaj tjedan Ministarstvo nastavlja provoditi mjere koje se odnose na umjetnike koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost, a kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna.

"Onima koji su ostali bez angažmana zbog pandemije koronavirusa omogućit će se potpore u iznosu od 1625 kn, odnosno 3250 kn na razdoblje od tri mjeseca", istaknula je ministrica te najavila da će od srijede, 1. travnja biti otvoren poziv za prijavu na mjeru Potpore samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske.

Razrađuju se i mjere potpore "honorarcima"

Ministarstvo razrađuje i mjere potpore umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji nisu obuhvaćeni nijednom od dosadašnjih mjera. Riječ je o onim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji rade honorarno, obavljaju povremene poslove, a nisu samozaposleni, nisu ostvarili pravo na uplatu obveznih doprinosa i nisu ni na koji način registrirani osim kao članovi strukovnih udruga.

Nekoliko strukovnih udruga, napominje Obuljen-Koržinek, dostavilo je Ministarstvu precizne podatke o broju takvih umjetnika koji su ostali bez prihoda. No, kako je zbog nepostojanja registra nemoguće procijeniti o kolikom je broju osoba riječ, ističe, "iznimno je teško definirati osnovne kriterije potpore". Neke strukovne udruge koje u svojim statutima imaju ustrojene fondove solidarnosti, najavile su isplate pomoći iz tih sredstava, dodaje.

Ministrica podsjeća da je prošli tjedan doneseno nekoliko mjera za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19. Tako je Ministarstvo donijelo Odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima, kojoj je cilj osigurati da se programska sredstva koja su odobrena i isplaćena na temelju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske zadrže u sektoru te da se omogući isplata naknada i honorara.

Donesena je i Odluka o obustavi revizije priznatih prava statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od šest mjeseci, a Vlada je usvojila i niz mjera za sve građane i pravne osobe koje su se našle u poteškoćama, poput one koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a koja je usmjerena i na poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama, kao i na samozaposlene umjetnike i novinare.

U pripremi su, dodaje, i mali te mikro krediti za poduzetnike u teškoćama, a pripremaju se i posebni programi potpore za pojedine grane gospodarstva u koje će biti uključene i kulturne i kreativne industrije. Banke su najavile, a neke već i započele s ugovaranjem počeka za kredite građana, dodaje.

Ad hoc natječaj za sufinanciranje online aktivnosti za vrijeme krize

Ministarstvo kulture razmatra i posebni ad hoc natječaj iz kojega bi se sufinancirale online aktivnosti za vrijeme krize, kako bi se i na taj način osigurali dodatni izvori financiranja za one čija je egzistencija ugrožena, ističe Obuljen-Koržinek.

"Znamo da u vremenima krize kultura ne zamire i zahvaljujemo svima koji ulažu dodatne napore da kulturne sadržaje učine dostupnima publici preko različitih digitalnih platformi, koje su trenutno jedino mjesto djelovanja i dijeljenja kulturnih sadržaja. Iako oni ne mogu nadomjestiti intenzitet izravnog dodira s umjetnošću, pomažu nam u nadvladavanju tjeskobe i osjećaja samoće u koje smo svi danas uronjeni", poručuje ministrica.

Dodaje da će se Ministarstvo nastaviti konzultirati sa svim strukovnim udrugama, jedinicama regionalne i lokalne samouprave i partnerima u Vladi kako bi predložene mjere dobile širi okvir.

"Sigurni smo da će ova situacija, kakvu ne pamtimo u globalnim razmjerima, stvoriti nove modele komunikacije i suradnje, nove kulturne vrijednosti i novo zajedništvo, što će ostati trajnom vrijednošću i u budućim vremenima", poručuje Obuljen-Koržinek.

Tagovi: Nina Obuljen Koržinjek, samostalni umjetnici, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Placebo otkazao koncert u Zagrebu
KONCERTI
Placebo otkazao koncert u Zagrebu
LONDON - Engleski alt-rock sastav Placebo otkazao je sve nastupe u 2020. godini, pa tako i onaj zagrebački 15. srpnja na Šalati, izvijestili su u utorak organizatori istaknuvši da se radi na pronalasku novog datuma koncerta.
Zrin festival i Ars organi Sisciae nude bogati program
DOGAĐAJI
Zrin festival i Ars organi Sisciae nude bogati program
ZAGREB - Ove godine paralelno će se održavati 6. Zrin festival, koji se otvara 30.5. na Utvrdi Zrin u Zrinu uz Acoustic Project u 17 sati, i 14. Ars organi Sisciae koji započinje 31.5. crkvi sv. Lovre u Petrinji, uz trio Fiat Lux u 20 sati.
We Are One: Prvi globalni filmski festival objavio program
FESTIVALI
We Are One: Prvi globalni filmski festival objavio program

NEW YORK - Tribeca Enterprises i YouTube objavili su u utorak program prvog Globalnog filmskog festivala "We Are One", u sklopu kojeg će biti prikazano više od stotinu filmova po izboru selektora vodećih svjetskih filmskih festivala, među kojima je i Sarajevo Film Festival.

Čuveni tenor Andrea Bocelli potvrdio da je bio zaražen koronavirusom
VIRUS
Čuveni tenor Andrea Bocelli potvrdio da je bio zaražen koronavirusom
RIM - Čuveni talijanski tenor Andrea Bocelli objavio je u utorak kako je u ožujku bio pozitivan na testiranju na koronavirus te kako se od tada u potpunosti oporavio.
Oproštaj od Bekima Sejranovića: Pisac koji je pripadao trima književnostima
VELIKAN RIJEČI
Oproštaj od Bekima Sejranovića: Pisac koji je pripadao trima književnostima
ZAGREB - Toplim riječima prijateljske privrženosti, profesionalnog poštovanja i duboke tuge zbog praznine nastale nakon njegova iznenadnog odlaska, prijatelji i kolege oprostili su se u utorak u Zagrebu od književnika Bekima Sejranovića, koji je preminuo prošli tjedan u Banjoj Luci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE