GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odabrano šestero finalista V.B.Z. književne nagrade 2020.

Odabrano šestero finalista V.B.Z. književne nagrade 2020.
KNJIŽEVNE NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2020 / 18:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Žiri nagrade V.B.Z.-a za najbolji novi originalni i neobjavljeni roman 2020. odabrao je šestero finalista koji ulaze u uži krug za tu najizdašniju regionalnu književnu nagradu, vrijednu 100 tisuća kuna.

Za V.B.Z. književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2020., koja se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100 tisuća kuna, do 10. veljače 2020., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljena su 82 rukopisa pod šifrom.

Među 12 polufinalista, u drugom krugu selekcije članovi V.B.Z.-ova žirija u sastavu književnik Zoran Ferić, književne kritičarke Vanja Kulaš i Jagna Pogačnik, glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina te pjesnik, prozaist i esejist Mile Stojić, odabrali su šest romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih.

To su "Pisma iz Vinogradske", "Albert", "Dobra devojka", "GHOSTarbajterS", "Pavelova prva ljubav" i " Sampas".

Nagrada VBZ-a najizdašnija je regionalna književna nagrada osmišljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, te s ciljem održavanja i oživljavanja regionalne književne scene. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Nagrada se dodjeljuje već šesnaesti put i dosad su je dobili brojni poznati pisci iz regije, ali i nepoznati koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni. Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

"U vremenima kada se književne nagrade gase, a razumijevanja za kulturu je sve manje, ovakva je nagrada izuzetan poticaj oživljavanju književne scene", poručuju iz V.B.Z.-a.

Pobjednički će naslov biti proglašen u sklopu 13. riječkog sajma knjiga i festivala autora vRIsak, koji se održava od 13. do 19. rujna u Rijeci.

Tagovi: nagrade V.B.Z.-a, Drago Glamuzina, Zoran Ferić, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Vanja Kulaš
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE