GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odbor za kulturu stopirao imenovanje Branke Benčić za novu ravnateljicu riječkog MMSU-a

Odbor za kulturu stopirao imenovanje Branke Benčić za novu ravnateljicu riječkog MMSU-a
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2020 / 20:25
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Na sjednici riječkog Gradskog vijeća, koja je na rasporedu u utorak 14. srpnja, raspravljat će i o prijedlogu nove ravnateljice Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Naime, Upravno vijeće te ustanove je nakon provedenog javnog natječaja Gradskom vijeću predložilo Puljanku Branku Benčić, no na današnjoj sjednici Odbora za kulturu prijedlog nije prihvaćen s obzirom da članovi Odbora nisu utvrdili da predloženi kandidat ispunjava formalne uvjete koji se traže u natječaju, piše Rijeka danas.

– Jedan od uvjeta za ravnatelja muzeja jest i rad u muzeju (5 godina) ili rad u kulturi (10 godina). U natječaju je Upravno vijeće MMSU-a kao dokaz istoga navelo radni staž koji se dokazuje evidencijom iz mirovinskog. Kroz zapisnike Upravnoga vijeća vidljiva je konstatacija kako predložena kandidatkinja ispunjava formalne uvjete, ali nije navedeno čime se to potkrepljuje.

Uvidom u izvadak iz mirovinskoga vidljivo je kako je predloženica radila u BP ekološkoj tehnologiji d.o.o. u trajanju od 3 mjeseca i 5 dana, u Gradu Puli u trajanju od 3 mjeseca i u dva navrata kao umjetnička djelatnost. Međutim, u stupcu gdje je suma staža, nisu navedeni podaci.

Iz materijala nije vidljiv rad u kulturi od najmanje 10 godina. Nema ugovora, autorskih, o djelu ili sličnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi u životopisu. Naime, netko može biti slobodni umjetnik, i ministarstvo mu uplaćivati staž, ali ne mora nužno i raditi, objasnio nam je predsjednik Odbora za kulturu Zvonimir Peranić.

– Iz svega navedenog nije vidljiv dokaz o zakonskome uvjetu o 10 godina rada u kulturi. Pored ovog najvažnijega pitanja postoje i još neka, a odnose se na sam rad Upravnoga vijeća i provedbe ovoga natječaja, istaknuo je.

Prijedlog Upravnog vijeća MMSU-a odbijen je s 4 glasa protiv (2 odbornika Liste za Rijeku, 1 HNS-a, 1 nezavisni) dok je član odbora iz redova SDP-a jedini bio za, piše Rijeka danas.

Branka Benčić je povjesničarka umjetnosti i kustosica sa središnjim interesom za suvremenu umjetnost, film, povijest izložbi i kustoske prakse. Kustosica je i povjerenica hrvatskog paviljona na 57. Bijenalu u Veneciji (2017.) i kustoska savjetnica pri hrvatskom paviljonu na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji (2018).

Na Pulskom filmskom festivalu surađuje od 1994. godine na aktivnostima organizacije i produkcije Festivala, protokola, press centra, objavljivala je tekstove u biltenu te koordinirala rad žirija. Od 2002. godine bila je voditeljica i kustosica popratnog festivalskog programa "Cinemaniac – Misliti Film". Također, umjetnička je direktorica Apoteke, vodnjanskog prostora za suvremenu umjetnost.

Tagovi: Branka Benčić, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Slaven Tolj
PROČITAJ I OVO
Russell Crowe donirao novac za obnovu poznatog restorana u Bejrutu
HUMANO
Russell Crowe donirao novac za obnovu poznatog restorana u Bejrutu

MELBOURNE - Glumac Russell Crowe donirao je novac za obnovu slavnog restorana oštećenog u strahovitoj eksploziji u Bejrutu, prenosi u petak BBC.

Četiri saksofona Papandopulo kvarteta u nedjelju u Kneževu dvoru
NAJAVE
Četiri saksofona Papandopulo kvarteta u nedjelju u Kneževu dvoru
DUBROVNIK - Jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava Papandopulo kvartet nastupit će u nedjelju, 16. kolovoza, u atriju Kneževa dvora u sklopu glazbenog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara.
Nevjerojatno: Amerikanci se okomili i na Konfucijev institut
AGRESIVNO
Nevjerojatno: Amerikanci se okomili i na Konfucijev institut
WASHINGTON - Američki državni tajnik Mike Pompeo pojačao je u četvrtak pritisak na Kinu proglasivši diplomatskom misijom krovnu organizaciju koja u Sjedinjenim Državama okuplja Konfucijeve institute za učenje kineskog jezika koje je nazvao "oruđem propagande".
Znanje donosi šest novih naslova stvorenih za opuštajuća ljetna popodneva
KNJIGE
Znanje donosi šest novih naslova stvorenih za opuštajuća ljetna popodneva
ZAGREB - Znanje predstavlja šest novih naslova stvorenih za opuštajuća ljetna popodneva na plaži ili negdje u hladu.
Počinju Dani umjetničkog filma u Bolu na Braču
FILM
Počinju Dani umjetničkog filma u Bolu na Braču

BOL - Devetu godinu za redom od 15. do 17. kolovoza u Bolu na Braču održat će se Dani umjetničkog filma "Films like no other" s programom kratkih umjetničkih i nagrađivanih filmova hrvatskih, te probranih filmova indijskih autora i autorica.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE