GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogranak Matice hrvatske i Grad Split u sporu oko korištenja prostora

Ogranak Matice hrvatske i Grad Split u sporu oko korištenja prostora
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2023 / 08:41
Autor: SEEbiz
SPLIT - Poslovni prostor splitskog Ogranka Matice hrvatske u Marmontovoj ulici izazvao je nesuglasja između Grada Splita koji traži da se Matica prijavi na natječaj za dodjelu gradskih prostora, dok Matica traži produljenje ugovora koji je istekao krajem 2021. godine.

Pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Maja Đerek kazala je Hini kako je, i prije njezina dolaska na dužnost pročelnice, utvrđeno da za prostor Matičina splitskog ogranka postoji dugovanje koje nije podmireno, zbog čega im nije produžen ugovor o zakupu.

Ističe kako su ogranku ipak htjeli omogućiti ostanak u prostoru do raspisivanja novog natječaja, stoga su ih zatražili izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika da će se prijaviti na natječaj, a ako ne budu izabrani napustiti prostor u roku od osam dana po završetku natječaja.

"Predstavnici Ogranka su pozvani na sastanak te im je objašnjeno da se moraju prijaviti na novi natječaj za udruge, po novim kriterijima, a najvažniji uvjet bit će da ne postoje dugovanja za korištenje prostora. Napominjemo kako Ogranak, kao i sve udruge, plaća simboličnu cijenu za korištenje poslovnog prostora, višestruko manju od tržišne cijene zakupa," kazala je Đerek.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran smatra kako se slučaj može riješiti vrlo brzo ako Grad Split odluči prostor ustupiti Ogranku, koji svoje programe realizira na dobrobit stanovnika Splita i Dalmacije., 

Gavran kaže kako se obratio i gradonačelniku Ivici Puljku dopisom u kojem ga traži da ne dopusti da se Matica hrvatska u Splitu "tretira na neprimjeren način", da stane u njihovu obranu i pokaže da mu je stalo do hrvatske kulture, znanosti, obrazovanja i tradicije.

"Među članstvom je nemali broj onih koji su zbog članstva i djelovanja u Matici hrvatskoj završili na robiji. U slučaju izbacivanja Ogranka iz prostora u Splitu to bi oni i njihove obitelji doživjeli kao oživljavanje starih trauma", navodi Gavran.


Dodaje kako je Ogranak u Splitu devedesetih godina uložio oko 70.000,00 eura u opremanje prostora u Marmontovoj ulici te da ne mogu napustiti prostor jer ispunjavaju sve svoje obveze.


Odgovor od gradonačelnika još nisu dobili no Gavran tvrdi da im je Ivica Puljak obećao pomoć u rješavanju pitanja najma prostora na sastanku u rujnu prošle godine.

"Nakon tri desetljeća djelovanja u Splitu, očekujemo da se naše djelovanje i dalje nastavi u prostoru kojim se Ogranak sada koristi. Matica hrvatska nije komercijalna institucija i ne može konkurirati profitabilnim subjektima", poručio je Gavran.

Tagovi: Matica hrvatska, Grad Split, Miro Gavran, Maja Đerek
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE