GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osmi Festival povijesti Kliofest u Zagrebu od 11. do 14. svibnja

Osmi Festival povijesti Kliofest u Zagrebu od 11. do 14. svibnja
POVIJEST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2021 / 08:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osmi Festival povijesti Kliofest 2021. održat će se u Zagrebu od 11. do 14. svibnja, a na njemu će biti održano niz okruglih stolova, predstavljeno više novih knjiga, otvoreno izložbi i prikazano novih povijesnih filmova, priopćio je organizator.

Okrugli stol u povodu tridesete obljetnice raspada SFRJ i nastanka Republike Hrvatske, organiziran je u suradnji s projektom Nasljeđe devedesetih Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Na njemu će sudjelovati Sven Cvek, Đurđica Čilić, Drago Miletić i Orlanda Obad, koji njeguju raznolike pristupe društvenoj povijest devedesetih, odmaknute od prevladavajućih nacionalnih narativa, što vidljivo nedostaje u hrvatskoj historiografiji, navodi se u najavi festivala.

Na okruglom stolu „Pedeset godina Hrvatskoga proljeća“ moderirat će Tvrtko Jakovina, a sudjelovat će Vlaho Bogišić i Hrvoje Klasić.

Okrugli stol protiv historijskog revizionizma, za revidiranje povijesnih spoznaja nastojat će dati odgovore na neka od najčešće spominjanih pojmova vezanih uz povijest i politiku povijesti u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije, a o kojem, kako se navodi, uglavnom nema rasprave. Sudjelovati će desetak povjesničara i politologa Aleksandar Jakir i Stevo Đurašković iz Hrvatske, Dubravka Stojanović i Milivoj Bešlin iz Srbije, Husnija Kamberović i Edin Omerčić iz Bosne i Hercegovine Ruža Fotiadis i Thomas Schad iz Njemačke i Tomasz Stryjek iz Poljske.

Okrugli stol u povodu obilježavanja 150. godišnjice Rakovičkog ustanka pokušat će iznova razmotriti različite aspekte Kvaternikova života i njegove vanjskopolitičke napore za internacionalizacijom hrvatskoga pitanja, te će odgovarajuću pozornost posvetit zamršenoj situaciji u Vojnoj krajini. Moderator je Stjepan Matković a sudjeluju Alexander Buczynski, Ladislav Dobrica, Željko Holjevac i Arijana Kolak Bošnjak.

U povodu stote obljetnice Vidovdanskog ustava, koji je u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca ozakonio centralizam u državi, kralju dao gotovo neograničene ovlasti te ukinuo povijesne pokrajine i samouprave, razgovarat će Tihomir Cipek, Stipica Grgić, Zdravka Jelaska Marijan, Ivan Kosnica i Suzana Leček, a razgovor će moderirati Hrvoje Čapo.

Dio programa festivala odvijat će se uživo u holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i istovremeno će biti prenošen preko interneta, a dio će biti snimljen unaprijed te premijerno prikazan na internetu, na youtube kanalu Kliofest.

Bit će predstavljeno niz novih knjiga povijesne tematike hrvatskih i inozemnih nakladnika, o hrvatskoj, regionalnoj i europskoj povijesti.

Tagovi: Festival povijesti Kliofest, Tihomir Cipek, Stipica Grgić, Zdravka Jelaska Marijan, Aleksandar Jakir, Stevo Đurašković, Dubravka Stojanović, Milivoj BešlinTvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Đurđica Čilić, Hrvatsko proljeće
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE