GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otkazan ovogodišnji Špancirfest

Otkazan ovogodišnji Špancirfest
POSLJEDICE EPIDEMIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2020 / 13:20
Autor: SEEbiz / H
VARAŽDIN - Zbog nemogućnosti da se ispoštuju protuepidemijske mjere, ovogodišnji 22. Špancirfest koji se u Varaždinu trebao održati od 21. do 30. kolovoza otkazan je, izvijestili su u petak organizatori.

U planiranom terminu, na Facebook stranici će biti emitirani video materijali s festivala prethodnih godina, najavili su na konferenciji za novinare gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok i direktorica varaždinskog Turističkog ureda Jelena Toth.

Gradonačelnik je rekao da su pokušali sve kako bi se festival ipak održao, ali da je s porastom broja zaraženih nemoguće poštivati epidemiološke uvjete.

„Ovaj tjedan pitali smo nacionalni Stožer civilne zaštite i oni su rekli da pretpostavljaju da bi poštivanje mjera koje danas imamo, bilježenje svih ako je iznad sto osoba prisutno, bilo fizički nemoguće napraviti. Stoga smo odlučili odustati“, kazao je Čehok.

Varaždinski Špancirfest prošle je godine u deset dana održavanja podsjetilo oko 300 tisuća posjetitelja.

Toth je naglasila da su se s pojavom korone brzo prilagodili situaciji i pripremali sadržaje, program i prostore. Podsjetila je na preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz lipnja da se je sve manifestacije iznad 500 sudionika na otvorenom potrebna suglasnost Ministarstva kulture. Zatražena je suglasnost uz obrazloženje svih mjera koje se namjeravaju poduzeti.

„Međutim, prošlog tjedna su izdane nove preporuke za okupljanja. Sve iznad 100 ljudi organizatora obvezuje voditi evidenciju što je u ovom trenutku zapravo neprovedivo na Špancirfestu koji je festival uličnih šetača, koji podrazumijeva slobodno kretanje bez ograničenja“, rekla je Toth.

Direktorica varaždinske gradske turističke zajednice najavila je da će festival ipak biti održan barem simbolično. Za planirani termin krajem kolovoza pripremljeni su video materijali s festivala u posljednjih pet godina koji će biti puštani na Facebook stranici Špancirfesta.

Novac od Španirfesta za kupnju opreme za osnovnoškolce

Iz Grada Varaždina najavili su da će financijska sredstva koja su bila planirana za organizaciju Špancirfesta preusmjeriti za kupnju radnih bilježnica i ostalog materijala učenicima osnovnih škola. Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica kazala je da je za to već bila rezervirana 961 tisuća kuna prema iskazanom interesu osnovnih škola i ekonomskom cenzusu, a sada će se dodati još 300 tisuća kuna kako bi bili uključeni svi učenici.

Otkazane bi mogle biti i Varaždinske barokne večeri

Od 18. do 27. rujna u Varaždinu bi se trebao održati još jedan festival s međunarodnim predznakom, ove godine jubilarne, 50. Varaždinske barokne večeri. Zbog epidemiološke situacije i one bi mogle biti otkazane. Gradonačelnik Čehok je rekao da će se ipak nastojati, s obzirom da je riječ o jubilarnom izdanju, održati neki koncert „pod strogim uvjetima“.

„To ćemo još dogovoriti jer je ipak puno lakše napraviti to nego cijeli festival kao što je Špancirfest. On je zapravo svojom idejom, osnovnom porukom, potpuno oprečan koroni i bilo kakvim mjerama osiguranja i zaštite zdravlja. Stoga smo morali odustati“, rekao je gradonačelnik Varaždina te dodao da se razmišlja o opciji organizacije odgođenog Špancirfesta na proljeće iduće godine, koji bi bio „znak pobjede nad koronom“.

Tagovi: Špancirfest, Ivan Čehok, Jelena Toth, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE