GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otkrivena tema ovogodišnje Noći muzeja

Otkrivena tema ovogodišnje Noći muzeja
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2024 / 17:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Noć muzeja, kulturno-turistička manifestacija koja je u proteklih 18 izdanja imala više od 3.5 milijuna posjetitelja, ove će se godine održati 26. siječnja na temu "Muzeji i nova publika", kojom se progovara o sve većoj potrebi privlačenja novih gener

Hrvatsko muzejsko društvo, organizator Noći muzeja, odabralo je za svoje 19. izdanje temu u skladu s vremenima kada se novoj publici, osobito mlađim generacijama, trebaju ponuditi inovativni i kreativni sadržaji u kojima mogu i sama sudjelovati. "Kroz proteklih par godina prošli smo zaista teške trenutke, od covida do potresa i poplave, ali bilo smo publici dostupni putem digitalnih platformi i zadržali tu neprocjenjivu vezu s njom", rekla je ravnateljica HMD-a Vlasta Krklec za Hinu.

"Muzealci su mislili na svoje posjetitelje i oni na nas, a u muzejskim aktivnostima sudjelovali su kroz virtualne izložbe, radionice, igraonice, glazbene programe", dodala je. Krklec kaže da je sada, kada su muzeji u potpunosti ponovno otvoreni, uz iznimke onih koji su u postupku sanacije i obnove, došlo vrijeme i za novu publiku.

"Ljudi su željni izlazaka, a pokazalo se da mlađe generacije koja izlaze u kasnim satima posjećuju i kulturne institucije kao i da muzeji, osim mjesta učenja, mogu biti i mjesta za dobru atmosferu i izlaske", istaknula je.

Noć muzeja održava se u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama koje svaki zadnji petak u siječnju od 18 sati do jedan sat iza ponoći pripremaju razne prigodne programe, obilaske svojih izložbi, radionice, koncerte, promocije, gastro događanja za različitu publiku.

Kako je cilj manifestacije spojiti zabavno s edukativnim kroz te se aktivnosti ističe i uloga muzeja u stvaranju nove publike i formiranja stavova novih generacija o važnim globalnim, ali i lokalnim temama. Proteklih osamnaest godina hrvatske muzeje je tijekom manifestacije Noći muzeja posjetilo više od tri i pol milijuna posjetitelja, a pojedinih godina brojke su se bile i veće od 250 tisuća u samo u jednoj noći.

U Noć muzeja uključile su se i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine kao gradski pilot projekt sa samo šest zagrebačkih muzeja, a danas se održava na nacionalnoj razini sa stotinama sudionika.

Idejne začetnice, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić, koje su kao savjetnice manifestacije predložile ovogodišnju temu.

Tagovi: nOĆ MUZEJA, MUZEJI, PUBLIKA
PROČITAJ I OVO
Goran Marković odselio u Trst
UMETNIK I POLITIKA
Goran Marković odselio u Trst
BEOGRAD - Jedan od najvećih srpskih umetnika i intelektualaca Goran Marković već neko vreme živi u Trstu, popularnom italijanskom gradu na Jadranskom moru.
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE