GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otkrivena tema ovogodišnje Noći muzeja

Otkrivena tema ovogodišnje Noći muzeja
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2024 / 17:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Noć muzeja, kulturno-turistička manifestacija koja je u proteklih 18 izdanja imala više od 3.5 milijuna posjetitelja, ove će se godine održati 26. siječnja na temu "Muzeji i nova publika", kojom se progovara o sve većoj potrebi privlačenja novih gener

Hrvatsko muzejsko društvo, organizator Noći muzeja, odabralo je za svoje 19. izdanje temu u skladu s vremenima kada se novoj publici, osobito mlađim generacijama, trebaju ponuditi inovativni i kreativni sadržaji u kojima mogu i sama sudjelovati. "Kroz proteklih par godina prošli smo zaista teške trenutke, od covida do potresa i poplave, ali bilo smo publici dostupni putem digitalnih platformi i zadržali tu neprocjenjivu vezu s njom", rekla je ravnateljica HMD-a Vlasta Krklec za Hinu.

"Muzealci su mislili na svoje posjetitelje i oni na nas, a u muzejskim aktivnostima sudjelovali su kroz virtualne izložbe, radionice, igraonice, glazbene programe", dodala je. Krklec kaže da je sada, kada su muzeji u potpunosti ponovno otvoreni, uz iznimke onih koji su u postupku sanacije i obnove, došlo vrijeme i za novu publiku.

"Ljudi su željni izlazaka, a pokazalo se da mlađe generacije koja izlaze u kasnim satima posjećuju i kulturne institucije kao i da muzeji, osim mjesta učenja, mogu biti i mjesta za dobru atmosferu i izlaske", istaknula je.

Noć muzeja održava se u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama koje svaki zadnji petak u siječnju od 18 sati do jedan sat iza ponoći pripremaju razne prigodne programe, obilaske svojih izložbi, radionice, koncerte, promocije, gastro događanja za različitu publiku.

Kako je cilj manifestacije spojiti zabavno s edukativnim kroz te se aktivnosti ističe i uloga muzeja u stvaranju nove publike i formiranja stavova novih generacija o važnim globalnim, ali i lokalnim temama. Proteklih osamnaest godina hrvatske muzeje je tijekom manifestacije Noći muzeja posjetilo više od tri i pol milijuna posjetitelja, a pojedinih godina brojke su se bile i veće od 250 tisuća u samo u jednoj noći.

U Noć muzeja uključile su se i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine kao gradski pilot projekt sa samo šest zagrebačkih muzeja, a danas se održava na nacionalnoj razini sa stotinama sudionika.

Idejne začetnice, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić, koje su kao savjetnice manifestacije predložile ovogodišnju temu.

Tagovi: nOĆ MUZEJA, MUZEJI, PUBLIKA
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE