GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvoren 26. Sarajevo Film Festival, zbog pandemije sve projekcije online

Otvoren 26. Sarajevo Film Festival, zbog pandemije sve projekcije online
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2020 / 22:30
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Projekcijom novog filma pod naslovom "Koncentriraj se baba" u režiji Pjera Žalice u petak je otvoreno 26. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF) koji se ove godine zbog pandemije prouzročene koronavirusom u cijelosti odvija u online formatu.

BiH već tjednima na dnevnoj osnovi bilježi troznamenkasti broj novozaraženih a sva okupljanja u toj zemlji trenutačno su ograničena na najviše 50 osoba u zatvorenim i do 100 na otvorenim prostorima pa su organizatori ovogodišnjeg SFF-a desetak dana uoči otvaranja morali odustati i od planiranih projekcija s reduciranim brojem gledatelja kao i od uobičajenih zabava i susreta publike sa slavnim osobama iz svijeta filma.

Diretor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je kako je ovo po svemu neobično izdanje SFF-a istaknuvši kako je pandemija pokazala koliko je kultura ranjiva u trenucima krize ali i kako je važno održati je na životu i u takvim okolnostima.

"Kultura mora ostati jedna od ključnih poveznica globalnih okvira", kazao je Purivatra.

Najznačajnija regionalna filmska smotra ovoga puta nudi 187 filmskih naslova iz 57 država no oni će zbog aktualnog stanja zainteresiranoj publici biti dostupni isključivo posredstvom posebne internetske platforme.

Čak 49 filmova iz šire regije natjecat će se za nagrade u različitim kategorijama a u utrci za "Srce Sarajeva" za najbolji igrani film ovoga puta je osam ostvarenja među kojima je i film "Mare" u hrvatsko-švicarskoj koprodukciji čiju režiju potpisuje Andrea Štaka.

Za naslov najboljeg dokumentarnog filma 26. SFF-a uz petnaest drugih ostvarenja natjecat će se "Jedna od nas" u režiji Đure Gavrana.

Film "Koncentriraj se baba" kojim je otvoren ovogodišnji SFF crna je komedija koja je okupila respektabilna glumačka imena poput Emira Hadžihafizbegovića, Alme Price i Mire Banjac.

U travnju 1992. godine u Sarajevu se okupljaju članovi obitelji u kojoj je baka na umoru no dok je još živa počinju spletke, prevare i prijepori oko nasljedstva a sve što se zbiva zapravo oslikava zastrašujuće znakove dolazeće ratne katastrofe.

Hadžihafizbegović koji se od bolesti COVID-19 i teških komplikacija uklučujui i upalu pluća oporavio početkom kolovoza kazao je uoči sarajvske premijerne projekcije kako je uvjeren u dobar prijem filma kod publike.

"Odgovorno tvrdim... da je Pjer Žalica napravio još jedan veliki film", kazao je Hadihafizbegović ustvrdivši kako film donosi "endemsku bosansku priču" s kojom će se gledatelji bez problema identificirati jer je prikazani raspad jedne obitelji ujedno metafora raspada bivše Jugoslavije i vjerno oslikava traume kroz koje su prošli milijuni ljudi.

Redatelj Žalica ranije je režirao filmove "Gori vatra" i "Kod amidže Idriza" koji su doživjeli veliki komercijalni uspjeh.

Ovogodišnji SFF trajat će do 21. kolovoza.

Tagovi: Sarajevo Film Festival, MMirsad Purivatra, Pjer Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Andrea Štaka, Đuro Gavran
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE