GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvoren 52. FEST, Beogradski pobednik reditelju Želimiru Žilniku

Otvoren 52. FEST, Beogradski pobednik reditelju Želimiru Žilniku
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2024 / 10:30
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Međunarodni filmski festival FEST otvoren je u petak uveče projekcijom kratkometražnog filma "Još jedan dan" reditelja i scenariste Radivoja Raše Bukvića, i ostvarenja "Bartonova akademija" američkog reditelja Aleksandra Pejna.

Nagradu „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti na 52. FEST-u dobio je reditelj Želimir Žilnik, a 29. februara to priznanje će dobiti i iranski sineasta Asgar Farhadi, koji dolazi iz Los Anđelesa.

Žilnik je istakao da je FEST festival sa najboljim repertoarom i da je on na tom festivalu prošao kroz proces učenja.

„Ovih 60 filmova koje sam napravio ne bih uspeo da nisam imao fantastičnu energiju saradnika, a tih saradnika je za 60 godina bilo onoliko koliko ima publike u sali i voleo bih da znaju da sam im zahvalan“, rekao je Žilnik.

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić rekao je da je da je slogan ovogodišnjeg festivala „Idi gledaj“ jedinstven poziv upućen svim gledaocima i ljubiteljima filma.

„Znam da svako najpre bira filmove prema svom ukusu, rediteljima ili glumcima koje voli, ali dozvolite da određeni deo vašeg izbora obuhvati i nešto neočekivano“, kazao je Pantelić

On je naglasio da ove godine selekcija FEST FOKUS obuhvata filmove koji se bave decom i mladima koji su suočeni sa određenom vrstom nasilja.

„Potreba da se kao društvo bavimo ovom važnom temom poklopila se sa mnoštvom odličnih filmova o tome snimljenih u svetu tokom prošle godine. Tako se stvorila selekcija koja ima potencijal da pored svoje umetničke snage deluje i edukativno“, istakao je Pantelić.

Kako je naveo, na ovogodišnjem FEST-u biće predstavljena potpuno nova selekcija koja je nastala iz potrebe da se na jednom mestu okupe filmovi koji imaju drugačiji izraz i ugođaj, u odnosu na one na koje je publika navikla.

Ove godine biće prikazano 108 filmskih ostvarenja u šest beogradskih dvorana, a publika će imati priliku da vidi šest srpskih filmova: „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića, „Jorgovani“ Siniše Cvetića, „Za danas toliko“ Marka Đorđevića, „Los Alamos“ Dejana Vlaisavljevića Nikta, „Videoteka“ Luke Bursaća i „Još jedan dan“ Radivoja Bukvića.

Tagovi: žilnik, fest, bukvić, Jugoslav Pantelić, beogradski pobednik
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE