GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvoren 68. Pulski filmski festival

Otvoren 68. Pulski filmski festival
OTVORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2021 / 07:26
Autor: SEEbiz / H
PULA - Bez tradicionalnog vatrometa s ograničenim brojem gledatelja i uz poštivanje svih epidemioloških mjera u pulskoj Areni u subotu navečer polusatnim je svečanim programom i projekcijom hrvatskog filma „Murina“ redateljice Antonete Alamat Kusijanović otvoren 68. Pulski filmski festival.

Izaslanik hrvatskog predsjednika, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima na otvorenju je rekao da je Pula prepoznata, a to će ostati i ubuduće - kao jedinstveno mjesto hodočašća brojnih filmskih djelatnika. Kako je istaknuo to je grad koji se spominje zbog svojih mnogih znamenitosti, zbog filmskog festivala i Sajma knjige a obraćanje je zaključio ocjenom da je "umjetnost trajna, a ljudski životi kratki".

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, kao izaslanik predsjednika Vlade i ministrice kulture i medija, za 68. izdanje Pulskog filmskog festivala je rekao da se odvija u drugačijim izazovnim okolnostima epidemije koronavirusa. Istaknuo je da je upravo pandemija obustavila brojne projekte, no kako je rekao, „iako je manje filmova, kvalitetni su i već su nagrađivani na festivalima“ te stoga vjeruje da program može biti vrlo privlačan.

"Iza nas je jedna teška i izazovna godina koja je posebno pogodila kulturu i audio-vizualni sektor. Vjerujem da je bolje vrijeme pred nama, a Vlada će učiniti sve što je u njezinim mogućnostima da pomogne u normalizaciju i ponovno pokretanje gospodarskih i kulturnih aktivnosti", rekao je državni tajnik Partl.

Poručio je kako su u Ministarstvu kulture ponosni na ovogodišnji hrvatski program, na autore, producente, umjetnike i djelatnike koji su u teškim okolnostima uspjeli završiti snimanja i produkciju filmova koji će biti predstavljeni na ovom festivalu.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je kako je pandemija najviše traga ostavila upravo na kulturnom sektoru te da je povezanost filma i Pule duboko ukorijenjena u tradiciji grada.

"Festival je dio naše prošlosti i dio budućnosti. Pula je grad filma i radit ćemo na tome da se filmska priča tritisućljetne Pule kroz kvalitetne programe protegne tijekom cijele godine" , poručio je Zoričić. On je izrazio želju da festival preraste svoje okvire i postane još važniji društveni i kulturni moment moderne i urbane Pule.

"Pula je grad kulture, Pula je hrvatski Rim, i to izaziva respekt, a kultura na poseban način. Film sažima sve umjetnosti, a to je onda poseban osjećaj slobode, slobode o kojoj uvijek moramo govoriti. Film kao i knjiga daje nam priliku da putujemo, da sanjamo, da maštamo, postavlja pitanja i daje neke odgovore" - poručio je gradonačelnik Zoričić. Kako je istaknuo na kraju govora, "pulski filmski festival je svjetski festival, europski, regionalni, hrvatski, ali prije svega pulski filmski festival."

Kao i svake, i ove su godine tijekom programa otvaranja prikazani "foršpani" filmova koji se do petka mogu vidjeti na najljepšoj prirodnoj pozornici pod vedrim nebom.

Članovi Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa su poljski scenarist i redatelj Pawel Pawlikowski, glumica Zrinka Cvitešić, redatelj Danilo Serbedžija, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu Mirko Pivčević te umjetnička ravnateljica međunarodnog filmskog festivala u Chicagu Mimi Plauche'.

Festival je otvoren projekcijom hrvatskog filma "Murina", debitantice Antonete Alamat Kusijanović, što je prvo prikazivanje tog filma nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je kao najbolji debitanski fillm dobio nagradu Camera d'Or. To je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma.

U Areni je bilo 1500 gledatelja koji su mogli ući bez bez COVID potvrda.

Pulski filmski festival održava se na 15 mjesta, od kojih su četiri rezervirana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je šest hrvatskih i deset kooprodukcija.

Tagovi: Pula Film Festival, film Murina, Antineta Alamat Kusijanović, Zdravko Zima
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE