GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvoren 75. Filmski festival u Cannesu

Otvoren 75. Filmski festival u Cannesu
OTVORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2022 / 22:23
Autor: SEEbiz / H
CANNES - Čuveni Filmski festival u Cannesu u utorak je svečano otvoren po 75. put, s brojnim zvijezdama i gostima koji su tom mondenom gradu ponovo vratili uzbuđenje i glamur, ali popraćen kontroverzom zbog odbijanja akreditacija ruskim filmašima i novinarima, uz iznimku "ispravnih".

Cannes 2020. nije održan zbog pandemije koronavirusa, a prošle se godine održao u posebnim uvjetima.

"Jednostavno rečeno, presretan sam", rekao je predsjednik žirija Vincent Lindon na konferenciji za novinre.

U žiriju su glumci i redatelji, među kojima su Rebecca Hall, Noomi Rapace, Deepika Padukone, Jeff Nichols i Asghar Farhadi.

Najveći filmski festival na svijetu traje od 17. do 28. svibnja, a povratak svečanosti, partija, glamura i novca daje nadu da će se gledatelji ponovo u velikom broju vratiti u kina.

Festival je otvoren projekcijom zombi filma "Final Cut" redatelja Michela Hazanaviciusa, a gledatelji će moći vidjeti i film Toma Cruisea "Top Gun: Maverick".

Tom Cruise je tako stigao u Cannes prvi puta nakon 30 godina.

"Final Cut" je zombie komedija, 'remake' japanskog filma iz 2017. godine, u kojem glavnu ulogu glumi redateljeva supruga Berenice Bejo. Onog trenutka kada je objavljeno da će film otvoriti festival, došlo je do kontroverze jer se u originalu film zvao "Z". Kako je to simbol ruske agresije na Ukrajinu tako je Ukrajinski filmski fond zatražio i od festivala i od redatelja da se filmu promijeni ime te je "Z" postao "Final Cut".

Počasnu Zlatnu palmu za životno djelo primit će Forest Whitaker. Njegova produkcijska kompanija će prikazati "For the Sake of Peace", dokumentarni film o ratu u Južnom Sudanu.

U kontekstu rata u Ukrajini, organizatori festivala odlučili su odbiti akreditacije svim ruskim filmašima ali i novinarima koji su na bilo koji način povezanim s ruskom vladom.

Naknadno su neki novinari ipak dobili akreditacije, ali nije objavljeno koji.

Tagovi: Filmski festival u Cannesu, Michel Hazanavicius, Tom Cruise
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE