GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena godina EPK u Rijeci izvedbom

  Otvorena godina EPK u Rijeci izvedbom
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2020 / 22:26
Autor: ;i:3;s:10:
RIJEKA - Godina Europske prijestolnice kulture (EPK) u Rijeci otvorena je u subotu spektakularnom izvedbom "Opere industriale" u riječkoj luci, središnjim dijelom cjelodnevnog programa otvorenja, pred gledateljstvom na gatovima i rivama koje je i sudjelovalo u izvedbi.

Autori glazbenog predloška "Opere industriale" su riječki glazbenici Josip Maršić i Zoran Medved, koji djeluju kao dvojac JMZM, a djelo je orkestrirao i dirigirao izvedbom Frano Đurović. Središnja pozornica bila je na De Franceschijevom gatu, uz uključenje izvođača s još nekoliko lokacija u luci i njenoj blizini. Luka je odabrana kao snažna identitetska točka grada, u povijesti i sadašnjosti simbol moderne i otvorene Rijeke.

Samo na središnjoj pozornici nastupilo je 130 izvođača. Među njima bili su suvremeni hrvatski likovni i izvedbeni umjetnik Damir Bartol Indoš s Kućom ekstremnoga glazbenog kazališta i rumoristima kao izvođačima na specifičnim instrumentima šahtofonima i glazbenicima na prepariranim klavirima, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu te posebno atraktivni finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču - Mieskuoro Huutajat.

 Uz njih, na velikoj pozornici nastupili su i mješoviti Pjevački zbor otvorenja Europske prijestolnice kulture, predvođen riječkim zborom Jeka Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića te orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima. U izvedbu se uključio i radnički orkestar brusilica, varioca i iskri, čineći vizualno atraktivnu sliku na dizalici uz pozornicu te 10 riječkih bubnjara s krova robne kuće uz luku,

Voditelj i narator bio je Zoran Prodanović Prlja. Tijekom izvedbe poticao je publiku na sudjelovanje te navodio kronološki niz značajnih događaja iz povijesti Rijeke.
U jednom dijelu "Opere industriale" podsjetilo se na riječkog pisca Janka Polića Kamova citirajući njegove riječi. Na kraju "Opere industriale" uključio se ansambl od 25 riječkih gitarista, zborovi su pjevali antifašističku pjesmu "O bella ciao", nakon čega se izvedba uz zvonjavu oko 500 zvončara i publike s 3000 zvona podijeljenih prije izvedbe zaključila u frenetičnom bučnom finalu

Sudjelovalo je i dvadesetak brodica u luci. Po završetku, priređen je dugotrajan vatromet.
U prvom dijelu programa padala je kiša, što nije u većoj mjeri ometalo gledatelje. Tijekom izvedbe bilo je tehničkih problema, tako da zvučnici na rivama i gatovima na nekoliko minuta nisu funkcionirali.

Zvukovi industrije, citati Polića Kamova, povijesna antifašistička pozicija Rijeke...

Kako je u programskoj knjižici istaknuto, zvukovima industrije i iskrama varioca, Rijeka simbolički i s ponosom izražava poštovanje prema snazi radnika koji su je gradili i učinili modernim gradom. Citatima koji predstavljaju hommage Janku Poliću Kamovu, najvećem riječkom pjesniku, beskompromisnom umjetniku koji je najavio dolazak europske avangarde, Rijeka pečati njegovu europski relevantnu poziciju, navedeno je. 

Prema ideji autora, u programu otvorenja ističe se i povijesna europska antifašistička pozicija Rijeke koja Europu podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena u moderno doba, snaga zvuka električnih gitara donosi propulzivnu energiju riječkog punka i rocka koji su u svoje vrijeme predstavljali buntovnu i hrabru Rijeku a program zaokružuje najsnažniji zvuk koji još od pradavnih vremena tjera zimu – zvončari velikom bukom najavljuju novo doba u koje Rijeka kao EPK.
Redatelj "Opere industriale" je Dalibor Matanić a redatelj televizijskog prijenosa, s obzirom na to da se prenosila uživo na programu HTV-a, bio je Ivan Miladinov.

Tagovi: Europska prijestolnica kulture, Rijeka 2020, Rijeka, Zoran Prodanović Prlja, Josip Maršić, Zoran Medved, Janko Polić Kamov
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE