GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena izložba Ivana Ivezića, legendarnog dizajnera ploča Jugotona

Otvorena izložba Ivana Ivezića, legendarnog dizajnera ploča Jugotona
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 12:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izložba ''Ivan Ivezić: Tihi obrt – Retrospektiva grafičkih radova 1967. – 1997.' , posvećena najproduktivnijem domaćem dizajneru omota vinilnih ploča za nekadašnji Jugoton, otvorena je u četvrtak u HDD galeriji u Zagrebu.

Riječ je o prvom izložbenom pregledu djelovanja Ivana Ivezića, koji je za diskografsku kuću Jugoton (današnji Croatia Records) od 1960-ih do 1990-ih, oblikovao rješenja za nosače zvuka s kojima su odrastale generacije.

Ivan Ivezić bit je te vizualne komunikacije intuitivno shvatio vrlo rano, a njegovi su radovi postali mjestom kolektivne memorije prostora, vremena i kulture. Radeći za Jugoton, najveću diskografsku kuću ovih prostora koja je u zagrebačkoj Dubravi štampala brojna izdanja u danas nezamislivim tiražama, Ivezić je uvijek bio grafički prisutan u svim mogućim kanalima distribucije glazbe, istaknuto je na otvorenju izložbe.

Postav Tihog obrta, prve i jedine retrospektive s obzirom na dostupnost materijala, podijeljen je u šest segmenata. Predstavljene su omotnice ploča - domaći program Jugotona te licencna izdanja s varijacijama koje su unikatne u svijetu i tražene kod kolekcionara vinila, ali i popratni reklamni materijali za glazbena izdanja - letci, posteri, naljepnice. Uz to, izložene su i fotografije Ivana Ivezića korištene za omote ploča - serije koje pokazuju put od fotografije do omota, ali i odbijena grafička rješenja urednika Jugotona te segment privatnih obiteljskih fotografija koje su poslužile kao objekti za omote.

Posjetitelji mogu vidjeti i filmske plakate za Filmoteku 16, stripove iz produkcije GTS Mauri koje crtao Ivezić, te vlastite crteži korištene za ovitke.

Na ovitcima ploča, reklamnih materijala, plakata, te na fotografijama pojavljuju se glazbene zvijezde poput Tereze Kesovije, Josipe Lisac, Gabi Novak, Ljupke Dimitrovske, Radojke Šverko, Elvire Voće, Nede Ukraden, Lole Novaković, grupe 777, Novih fosila, Silvane Armenulić, Ksenije Erker, Boška Petrovića, Ive Pogorelića i drugih.

Kustos izložbe je Željko Luketić s asistentom Lerijem Ahelom. Autori su uspješnih izložbi "Socijalistička disco kultura (HDD Galerija i Klovićevi dvori, 2015.), "Utilitarni dizajn raspjevanog socijalizma" (HDD Galerija, 2020.) i "51000 Baltazargrad" (MMSU, 2020.) koju je u sklopu EPK2020 Rijeka vidjelo više od 10.000 posjetitelja. Urednici su u izdavačkoj kući Fox & His Friends Records iz Zagreba i voditelji neprofitnog arhiva popularne kulture Jučer Danas Sutra - Platforma za audiovizualna istraživanja.

Na otvorenju izložbe Iveziću je bila uručena i nagrada za životno djelo koju dodjeljuju Hrvatska diskografska udruga i Croatia Records. Nagradu je uručio Želimir Babogredac.

Tagovi: Ivan Ivezić, Jugoton, HDD Galerija, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Josipa Lisac, Bijelo dugme, Boško Petrović, Ljupka Dimitrovska
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE