GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara ove godine u staroj gradskoj luci

Otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara ove godine u staroj gradskoj luci
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Dubrovačke ljetne igre održat će se od 10. srpnja do 25. kolovoza, ali u smanjenom formatu zbog epidemioloških mjera te financijskih posljedica pandemije, a svečanost otvorenja održat će se u staroj gradskoj luci u režiji Marine Pejnović.

Prema novom prijedlogu koji je potvrdilo Vijeće Dubrovačkih ljetnih igara, festivalsku publiku svih generacija očekuje gotovo pedeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi na više od deset lokacija grada Dubrovnika, priopćio je u utorak Ured za odnose s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara.

"S obzirom da smo program 71. Dubrovačkih ljetnih igara kreirali u 2019. godini te da je bio zaokružen i publici predstavljen prije pandemije izazvane COVID–19 virusom, većinu planiranih gostovanja i sudjelovanja stranih umjetnika u glazbenom, dramskom i plesnom programu morali smo odgoditi za 2021. godinu te prilagoditi programske odrednice sudjelovanju domaćih umjetnika, kako glazbenih tako i dramskih, vodeći računa o zapošljavanju socijalno ugroženih skupina, odnosno mladih nezaposlenih umjetnika, studenata umjetničkih akademija, samostalnih umjetnika", rekla je intendantica Dora Ruždjak Podolski predstavljajući prilagođeni program festivala.

Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović dodala je da je plan proračuna Igara gotovo 70 posto manji od lanjskog i iznosi tek nešto više od 6 milijuna kuna. Festival će se ovo ljeto morati održati bez financijske potpore turističkih zajednica i sa značajno smanjenim sredstvima sponzora i donatora te prihodima od ulaznica, rekla je Medo Bogdanović zahvalivši Ministarstvu kulture, zakladi Caboga Stiftung i Mastercardu na potporama.

Napomenuvši da je velik uspjeh što će festivala uopće biti, Medo Bogdanović je istaknula kako je u globalno nesigurnoj situaciji, koja je uzrokovala otkazivanje brojnih manifestacija diljem Europe, ovo ljeto "važno iz Dubrovnika poslati svijetu poruke ustrajnosti i optimizma".

Sedamdeset i prve Dubrovačke ljetne igre svečano će se otvoriti u petak, 10. srpnja ceremonijom u režiji Marine Pejnović u staroj gradskoj luci. Dubrovačkom simfonijskom orkestru dirigirat će Tomislav Fačini, a pridružit će im se Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera te pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i Ivan Bonačić na saksofonu, uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla te Folklornog ansambla Linđo.

Dramski program - premijere i niz gostovanja
Dramski program 71. Igara donosi premijeru Držićeve "Grižule" u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. Predstava će se izvoditi u parku Gradac, a nastaje u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti i u sklopu projekta Future Epics sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa.

Predstava "Dubrovačka zrcala – tri struka lovorike, pelina i vrijesa" temelji se na poeziji dubrovačkih baštinskih i suvremenih pjesnika, a kako je najavljeno, glavni prizori odvijat će se na tri lokacije - Mrtvom zvonu, Pustijerni i Na Andriji. Režiju potpisuje Dora Ruždjak Podolski u suradnji s Marinom Pejnović dok je dramaturg i autor predloška Hrvoje Ivanković.

"Mara i Kata" projekt je inspiriran legendarnom emisijom HR Radio Dubrovnika Na posjedu kod kundurica. Autor i redatelj je Saša Božić, a izvedba je povjerena dramskim umjetnicama Doris Šarić Kukuljici i Nataši Dangubić.

Najmlađoj festivalskoj publici namijenjeno je glazbeno-scensko djelo "Zlatno libro", uprizorenje bajki dubrovačkog kraja u režiji Helene Petković. Predstava će se izvoditi na igralištu Collegiuma Ragusinum, a nastaje u koprodukciji Igara i Kazališta Marina Držića te uz potporu zaklade Caboga Stiftung. Glazbu, koja će biti izvedena pod ravnanjem Franka Klisovića, sklada Ivan Končić.

Najavljen je i niz gostovanja, pa će tako Gradsko kazalište lutaka Split izvesti predstave "Domaši" i "Stonoga Goga", zagrebački HNK "Tri sestre" Bobe Jelčića, a Teatar Ulysses "Tko se boji Virginije Woolf?".

Europski projekt Future Epics donosi gostujuću izvedbu plesne predstave "Zagrljaj" koreografkinje Meleat Fredriksson u produkciji Vytlicke centra za izvedbene umjetnosti iz Švedske te predstavu "Intimnost", autorski rad Biljane Srbljanović i Andreja Nosova u produkciji Fondacije Heartefact iz Beograda.

Glazbeni program predstavlja hrvatske glazbene umjetnike
Glazbeni program ovogodišnjih Ljetnih igara nose hrvatski glazbeni umjetnici, dobitnici prestižnih međunarodnih priznanja i osvojenih natjecanja, a otvorit će ga 11. srpnja Aljoša Jurinić klavirskim recitalom u atriju Kneževa dvora.

Festivalskoj publici predstavit će se i Trio Eusebius, pobjednik 16. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, a klavirski duo Dalibor Cikojević i Zrinka Ivančić u Kneževom dvoru izvest će Papandopulovu plesnu suitu Horoskop uz nastup udaraljkaša Karmen Pervitić i Frana Krsta Šercara te mladih plesača Viktorije Bubalo i Šimuna Stankova.

Na tvrđavi sv. Ivan nastupit će Papandopulo kvartet, a u parku Gradac Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem talijansko-turske dirigentice Nil Venditti uz pijanista Marijana Đuzela.

Publiku očekuje i program Dubrovnik na glazbenoj hridi, večer komornih djela posvećena dubrovačkim glazbenicima, a mezzosopranistica Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić u atriju Kneževa dvora praizvest će skladbu Zorana Juranića.

Igre će 25. kolovoza ispred Katedrale zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati maestro Ivo Lipanović uz nastup sopranistice Lane Kos i baritona Željka Lučića.

Bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici će predstaviti Folklorni ansambl Linđo te Ženska klapa FA Linđo koncertom u atriju Kneževa dvora kojim će obilježiti svoju dvadesetu obljetnicu.

Tagovi: Dubrovnačke ljetne igre, Aljoša Jurinić, Teatar Ulysses, Marina Pejnović, Ivana Medo Bogdanović, Dora Ruždjak Podolski, Dubravka Šeparović Mušović, Doris Šarić Kukuljica
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE