GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorenje novog muzeja u Zagrebu – Antimuzeja!

Otvorenje novog muzeja u Zagrebu – Antimuzeja!
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 13:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Zagrebu se u subotu, 31. listopada 2020. godine otvara novi, neobičan, jedinstven, nekonvencionalan, nimalo specifičan muzej. Zagreb će napokon dobiti svoj – Antimuzej.

Stalni postav Antimuzeja bit će postavljen upravo prema ideji utemeljitelja Vladimira Dodiga Trokuta, u stanu u centru Zagreba u kuhinji, gdje će biti trajno postavljeno Trokutovo konceptualno umjetničko djelo „Wunderkammer – Studio slobodne misli”, točnije bit će postavljeno njegovo konceptualno umjetničko djelo koje je do njegove smrti 2018. godine bilo postavljeno u stanu u kojem je zadnjih godina živio i radio u zagrebačkoj Bulićevoj ulici 6.

Nakon što je ta Trokutova zbirka u srpnju 2020. godine završila kao smeće, bačena na krupni otpad, grupa Trokutovih prijatelja i bivših suradnika spasila je cijelu zbirku i odlučila je trajno postaviti i otvoriti za javnost kao stalni postav Antimuzeja.

Antimuzej trenutno u svom fundusu ima nekoliko važnih i jedinstvenih zbirka:

- Zbirka Vladimira Dodiga Trokuta (oko dvije tisuće eksponata);
- Zbirka Dizajnerskog ateljea „Slavijapromet”, jednog od najstarijih dizajnerskih ateljea koji je djelovao u Hrvatskoj (oko pet stotina eksponata);
- Zbirka Osobna arhiva legende sportskog novinarstva Žarka Susića (oko dvije stotine eksponata);
- Zbirka Osobna arhiva novinara i pisca Tomislava Lalina (oko dvije stotine eksponata);
- Zbirka umjetničkih ornamenata i skulptura zgrade Weller, Đorđićeva ulica, Zagreb, koji su nakon potresa 2020. godine bačeni na otpad kao građevinska šuta, pa spašeni i pohranjeni u Antimuzeju;
- Zbirka Filozofski spisi dr. Stjepana Zimmermanna ( oko stotinu eksponata);
- Zbirka Osobna arhiva znanstvenika dr. Veljka Mandića (oko dvije stotine eksponata);
- Zbirka Dnevnik prvog upravitelja prvog Doma za napuštenu djecu u Zagrebu;
- Zbirka umjetničkog kolektiva Trash Will Smash;
- Zbirka Kabinet Ivana Krajačića – Steve.

Uz ove zbirke Antimuzej trenutno u pohrani ima i nekoliko drugih zbirki, pa ukupni broj eksponata koji se trenutno čuvaju prelazi pet tisuća eksponata.

Postav Zbirke Vladimira Dodiga Trokuta bit će trajno postavljen i otvoren za javnost, dok će se druge zbirke izlagati prema mogućnostima i potrebama, kao posebne izložbe Antimuzeja. Tako će se u stalnom postavu moći vidjeti i brojna značajna Trokutova konceptualna umjetnička djela kao portreti: Tesla, Picasso, Dali, Lorca. Zatim njegove svjetski poznate antiratne instalacije krletke, „Makovi”, „Zimnica za intelektualce”, „Ispaljeni zalutali metak revolucije”, njegova šahovska instalacija „Viva la Muerte”, „Kazanje”, „Kockar”, „Udice za sitne ribe”, „Muzejsko jaje”, „Muzejska patka”, „Muzejski pas”, „Plodnost”, „Banka”, „Glad”, Trokutov autoportret „Ja”, „Cvijet”, „Polovna pravda”, „Kuhanje mudrosti”, „Fizika glazbe”, „Trokut kuhinja”, „Golubica”, „Mozak na kiseljenju”, „Ugasi mrak”, „Crni korpus”, „Detektor za krivce”, „Vremeplov”, „Tajni stroj za isključivanje vremena”, „Vrtuljak”, „Obješenjak”, „Mišolovka”, „Zlatna koka”, „Srce”, „Drugi svijet” i drugi.

Bit će izložena i vrijedna zbirka nalivpera i pribora za pisanje, koju je Trokut godinama čuvao: pribor za pisanje Ivana Gorana Kovačića (zadnji put korišten u Bihaću 1943.), pribor za pisanje Miroslava Krleže, nalivpero Ive Andrića, nalivpero Marije Jurić Zagorke i nalivpero Tina Ujevića. Moći će se vidjeti i rijetki keramički čepovi za boce, ručno izrađeni u ručno bojani, kao i rijetke ručno rađene maske iz 1930.-ih i 1940.-ih godina koje je Trokut čuvao u svojoj zbirci.

U stalnom postavu naći će se i Trokutove osobne stvari, njegov šamanski štap bijelog maga, njegova šamanska ogrlica i narukvica, koje je osobno ručno izradio, njegova no-art „Žlica”, te metar kojeg su Gotovac i Trokut koristili u njihovom glasovitom umjetničkom performansu „Uzimanje mjere”, kao i dva štapa koje je Trokut godinama koristio u svojim umjetničkim izvedbama, performansima i djelovanju.

Uz to bit će izložena Trokutova zbirka starog nakita, starih pečata, industrijske arheologije i ambalaže, zbirka starih igračaka, te zbirka stakla i keramike, a izloženi će bit i vrijedni dijelovi Trokutovih zbirki kao primjerice drevni kineski novčić srebrni kineski ingot staroski oko 700 godina, te skulptura K86 Dušana Džamonje.

Otvorenje Antimuzeja bit će u subotu, 31. listopada 2020. godine, sa početkom u 18.00 sati (trajati će do 22.00 sati), u Ulici Antuna Bauera 19, desni ulaz, a organizatori napominju kako su zadovoljeni svi epidemiološki uvjeti, propisani i najnovijim postroženim mjerama Stožera civilne zaštite. Stoga u subotu svakako svratite u novi zagrebački muzej – Antimuzej.

Tagovi: Antimuzej, Vladimir Dodig Trokut, Ivan Stevo Krajačić, Dušan Džamonja, Tin Ujević, Ivan Goran Kovačić, Miroslav Krleža, Ivo Andrić, Žarko Susić
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE