GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrinjska knjižnica ponovno otvorila vrata

Petrinjska knjižnica ponovno otvorila vrata
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2021 / 09:25
Autor: SEEbiz / H
PETRINJA - Razorni potres koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju uništio je i zgradu Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja koja je ipak uspjela ponovno otvoriti vrata i omogućila da Petrinjci ponovno mogu uživati u knjigama, smještenima u kontejnerima.

“Mislim da smo uspjeli, jer kako sam naveo u molbama za pomoć da je Petrinja knjižnica, knjižnica je Petrinja, a grad bez knjižnice nije grad,” rekao je ravnatelj Gradske knjižnice Ante Mrgan 7. travnja povodom otvaranja prve kontejnerske knjižnice u Hrvatskoj.

Nekoliko dana nakon kobnog potresa 29. prosinca 2020. ravnatelj Mrgan i njegovi kolege pristupili su spašavanju opreme. U hladni prostor knjižnice ulazili su sa zaštitnim kacigama i uporno sortirali građu knjižnice, a svaki novi potres predstavljao je još veću opasnost.

“Tada kada sam ulazio u zgradu knjižnice ona još nije bila klasificirana kao „crvena“. Potresi su bili stalni i nije se moglo znati kada će jače zatresti,” prisjeća se ravnatelj.

“Ima jedan zanimljiv detalj oko usisavača koji je neprestano radio ispod gomile knjiga koja je bila na njemu. Radi sigurnosti sam isključio struju u cijeloj zgradi, ali kada bih došao i uključio struju taj nesretni usisavač stalno je radio,” ispričao je ravnatelj anegdotu iz prvih dana nakon potresa.

Nije mogao dokučiti od kud zvuk dolazi dok spremačica nije javila kako je usisavač ostao zatrpan ispod knjiga.

“Moram napomenuti da je usisavač vrhunske kvalitete jer je radio neprekidno barem sedam dana i noći sve dok nismo došli u zgradu,” reko je kroz smijeh.

Zgrada knjižnice brzim pregledom je utvrđena kao neuporabljiva a svaki naknadni potres sve je više rastrese. Zadnji je bio prije nekoliko dana i već se vide nove posljedice. Za sada konkretnih informacija o šteti nema jer zgradom upravlja Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja. Međutim, proces izrade elaborata je u tijeku, a što će struka reći tek će se vidjeti.

“Ono što znamo o toj zgradi jest da je smještena na pjeskovitom i mekanom tlu,” rekao je ravnatelj. Prilikom gradnje zgrade 40 ih godina, pronađeni su stupovi stare turske tvrđave koja je tada bila dijelom na ušću Petrinjčice u Kupu.

“Znam isto tako da je u podrumskim dijelovima zgrade velika vlaga, a i sama zgrada je zbog velikog i teškog prometa i prije potresa pucala na pojedinim dijelovima i već je tada bila potrebna sanacija,” napomenuo je.

Dodao je kako bi, premda teška srca, volio da se ta zgrada sruši i sagradi nova i sigurnija zgrada za sve kulturne potrebe Petrinjaca i Petrinjki.

Kakav je život u Petrinji tri mjeseca nakon potresa, teško je reći.

“Ipak, čini se da se stanje u gradu pokušava normalizirati koliko je to u ovim uvjetima moguće,” riječi su ravnatelja.

U Petrinji su unatrag tri mjeseca srušene 23 nekretnine od njih 90 koje su za sada uvrštene na popis za uklanjanje. Međutim, kojim tempom i u kojem smjeru će ići proces obnove još je nepoznato. Međutim ravnatelj tvrdi da “ što prije prihvatimo činjenicu da Petrinje kakva je nekad bila više nema i da je nikada više neće biti to će nam biti lakše.”

Ipak Petrinjci danas svjedoče tračku povratka u normalno i to upravo zahvaljujući otvaranju knjižnice iako je cijeli proces, kako ravnatelj kaže, bio zaista fizički zahtjevan.

“Budući da ne postoji literatura ili postoji, ali nam u ovoj situaciji nije bila dostupna, o tome kako se organizira knjižnica u kontejnerima, sve smo morali raditi u hodu.”

Trebalo je brzo donositi odluke kao što su gdje će kontejneri biti smješteni, je li tlo sigurno, koliko veliki kontejneri su potrebni. Tu im je pomogao Grad Petrinja, Ministarstvo branitelja, Nacionalni stožer i mnogi drugi donatori.

Danas je knjižnica i sama građa knjižnice smještena u ukupno 11 kontejnera, a u jednom od njih je i igraonica za djecu.

Uz to, birajući knjižničnu građu, jer cijela nije mogla stati na police, vodili su se činjenicama da će sigurno biti potrebna građa za osnovnoškolce i srednjoškolce i činjenicom da je Petrinja grad studenata odsjeka Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

“Vlastitim radom stvorili smo pitomi prostor knjižnice u kontejneru,“ zaključio je ravnatelj, a kako će dalje funkcionirati tek će saznati jer je ovo prvo iskustvo takve vrste u Hrvatskoj.

“Od potresa ne možemo pobjeći nigdje na svijetu, ali možemo se skloniti u svijet nekog dobrog štiva, nekog dobrog romana, putopisa ili stripa,” poručuje Mrgan svojim sugrađanima i korisnicima knjižnice.

“Čitanjem ćete skratiti vrijeme, obogatiti dušu, nešto naučiti i tako čitajući doći će dan kada se vidimo u novoj knjižnici u obnovljenoj Petrinji, u obnovljenom domu, u našem gradu”, rekao je.

Tagovi: Petrinjska knjižnica, Ane Mrgan, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE