GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Picassova slika prodana za 103,4 milijuna dolara

Picassova slika prodana za 103,4 milijuna dolara
SLIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Slika "Žena koja sjedi blizu prozora (Marie-Thérese)" Pabla Picassa prodana je u četvrtak za 103,4 milijuna dolara tijekom aukcije organizirane u Christie'su u New Yorku.

Platno 1,46 m sa 1,14 m, naslikano 1932., prodano je nakon više od 19 minuta borbe između kolekcionara.

Djelo koje predstavlja Picassovu ljubavnicu i muzu, Marie-Thérèse Walter, gotovo je udvostručilo iznos početne procjene koju je pružila Christie's, a koja je iznosila 55 milijuna dolara.

Prodaja potvrđuje vitalnost umjetničkog tržišta koje zapravo nije patilo od pandemije, ali i posebnog statusa Pabla Picassa (1881. - 1973.).

Istu je sliku prodavač kupio prije samo osam godina na prodaji u Londonu za 28,6 milijuna funti ili oko 44,8 milijuna dolara.
Pet djela španjolskog slikara sada je prešlo simbolički prag od 100 milijuna dolara, a najskuplja je "Les femmes d'Alger", koja drži rekord sa 179,4 milijuna dolara u svibnju 2015.

Samo 14 slika u povijesti premašilo je 100 milijuna dolara na aukciji. Osim Picassa, talijanski umjetnik Amedeo Modigliani jedini je na popisu s više od jednog djela-

Tagovi: Pablo Picasso, Marie-Thérèse Walter
PROČITAJ I OVO
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
Sutra počinje 21. ZagrebDox
FESTIVALI
Sutra počinje 21. ZagrebDox
ZAGREB - Projekt kojeg je prije dva desetljeća pokrenula skupina dokumentarnih entuzijasta na čelu s Nenadom Puhovskim, a koji je do danas posjetilo 350 000 posjetitelja otvorit će film iz programa Happy Dox, Nasmijana Gruzija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE