GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plavi cvijet Zrinka Ogreste osvojio Veliku zlatnu arenu

Plavi cvijet Zrinka Ogreste osvojio Veliku zlatnu arenu
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2021 / 08:01
Autor: SEEbiz / H
PULA - Film "Plavi cvijet" redatelja Zrinka Ogreste dobitnik je Velike zlatne arene za najbolji film 68. Pulskog filmskog festivala koji je u petak navečer završen u pulskoj Areni dodjelom nagrada, a film "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović osvojio je nagradu publike Zlatna vrata Pule.

Ogresta je osvojio Arenu i za režiju, a nagrada “Breza” za najboljeg debitanta pripala je scenaristici i redateljici filma “Murina” Antoneti Alamat Kusijanović, a taj je film nedavno nagrađen za najbolji debitantski film i u Cannesu.

Zlatna arena za glazbu pripala je Alenu i Nenadu Sinkauzu za glazbu u filmu “Zora” Dalibora Matanića. Istom filmu pripala je i Zlatna arena za montažu koju je dobio Tomislav Pavlic te za kameru koja je dodijeljena Marku Brdaru također za film “Zora”.

Najbolju glavnu žensku ulogu ostvarila je Vanja Ćirić, protagonistica filma “Plavi cvijet” redatelja Zrinka Ogreste, a Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Reneu Bitorajcu za ulogu Dinka u filmu “A bili smo vam dobri” redatelja Branka Schmidta.

Zlatnu arenu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Danica Čurčić za ulogu Nele u filmu “Murina”.

Zlatna arena za scenarij dodijeljena je Sandri Antolić, Ognjenu Sviličiću i Branku Schmidtu za film “A bili smo vam dobri” dok je Zlatna arena za režiju pripala Zrinku Ogresti za film “Plavi cvijet”. Zlatna arena za oblikovanje zvuka pripala je Mirku Perriju i Juliju Zorniku za film “Zora” redatelja Dalibora Matanića.

U konkurenciji Međunarodnog programa Zlatna arena za najbolji film pripala je filmu “Nigdje posebno” redatelja Uberta Pasolinija, a Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodijeljena je Ankici Jurić Tilić za film “Baksuzno bubanje ili bezumni pornić” redatelja Radua Judea. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda uručeno je redateljici Jenni Toivoniemi za film “Društvene igre”.

Filmski i kazališni glumac Zdenko Jelčić dobitnik je nagrade „Fabijan Šovagović“, koju je Društvo hrvatskih filmskih redatelja, štujući uspomenu na velikana hrvatskog glumišta utemeljio 2000. godine, a dodjeljuje se glumici ili glumcu čije je djelo ostavilo trajni trag u povijesti hrvatskog filma.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je nazočila svečanoj dodjeli nagrada, još jednom je istaknula kako je iznimno ponosna na ovogodišnji hrvatski program, na autore, producente, umjetnike i djelatnike koji su u teškim okolnostima uspjeli završiti snimanja i produkciju filmova.

Inače, članovi Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa su poljski scenarist i redatelj Pawel Pawlikowski, glumica Zrinka Cvitešić, redatelj Danilo Serbedžija, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu Mirko Pivčević te umjetnička ravnateljica međunarodnog filmskog festivala u Chicagu Mimi Plauche’

Pulski filmski festival u proteklih tjedan dana održao se na 12 lokacija, od kojih su četiri bila rezervirana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji bilo je ukupno šest hrvatskih i deset koprodukcija.

Tagovi: Plavi cvijet, Zrinko Ogresta, Dalibor Matanić, Danica Čurčić, Rene Bitorajac, Branko Schmidt, Antoneta Alamat Kusijanović
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE