GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela faza osmišljavanja novog europskog Bauhausa

Počela faza osmišljavanja novog europskog Bauhausa
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2021 / 13:01
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula fazu osmišljavanja inicijative za novi europski Bauhaus, ekološki, gospodarski i kulturni projekt u okviru provedbe europskog Zelenog plana.

Na posebnim internetskim stranicama umjetnici, dizajneri, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, arhitekti, studenti i svi zainteresirani mogu od ponedjeljka podijeliti primjere nadahnutih postignuća za novi europski Bauhaus, ideje o njegovu razvoju kao i sva sporna pitanja i nedoumice.

Njemački arhitekt Walter Gropius je sa skupinom prijatelja osnovao 1919. školu "Državni Bauhaus", koja je brzo je prerasla u međunarodni pokret za arhitekturu, umjetnost i dizajn. Po uzoru na izvorni Bauhaus, novi bi trebao oblikovati društvenu i gospodarsku tranziciju u zeleno i digitalno.

Ideju o novom europskom Bauhausu prva je iznijela predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije prošle godine. Ona je istaknula da je novi europski Bauhaus je ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja europskog zelenog plana. Njegove temeljene vrijednosti trebaju biti održivost, estetika i uključivost.

"Projekt novi europski Bauhaus ulijeva nadu za boljom kvalitetom života nakon pandemije. U njemu se načela održivosti združuju s estetikom kako bi se europski Zeleni plan približio svakom pojedincu. Za uspjeh novog europskog Bauhausa potrebna nam je kreativnost dizajnera, umjetnika, znanstvenika, arhitekata i građana", izjavila je Ursula von der Leyen.

U sklopu faze osmišljavanja, Komisija će ovog proljeća organizirati i prvu dodjelu nagrada za novi europski Bauhaus.

Nakon te faze uslijedit će objavljivanje poziva na podnošenje prijedloga u jesen ove godine kako bi se nove ideje iz te inicijative provele u najmanje pet država članica EU-a uz potporu sredstava EU-a na nacionalnoj i regionalnoj razini.

U sljedećoj fazi provedbe pokrenut će se pet pilot-projekata za zajedničko osmišljavanje novih održivih i uključivih rješenja s izrazitom estetskom komponentom.

"Novi europski Bauhaus obuhvaća načine našeg suživota, naše vrijednosti, zajedničke prostore za rad i razonodu te naša zajednička i pojedinačna iskustva. Projekt je namijenjen svim regijama i područjima Europe. Promicanjem pristupačnih rješenja u okviru tog projekta povećala bi se socijalna kohezija i riješili problemi u području stanovanja. Ako želimo stvarne promjene koje će dovesti do ljepšeg i održivijeg suživota, moramo razmisliti o tome kako nove ideje u sklopu te inicijative provesti u stvarnosti", izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Tagovi: Bauhaus, Europska komisija, Ursula von der Leyen
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE