GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela faza osmišljavanja novog europskog Bauhausa

Počela faza osmišljavanja novog europskog Bauhausa
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2021 / 13:01
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u ponedjeljak pokrenula fazu osmišljavanja inicijative za novi europski Bauhaus, ekološki, gospodarski i kulturni projekt u okviru provedbe europskog Zelenog plana.

Na posebnim internetskim stranicama umjetnici, dizajneri, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, arhitekti, studenti i svi zainteresirani mogu od ponedjeljka podijeliti primjere nadahnutih postignuća za novi europski Bauhaus, ideje o njegovu razvoju kao i sva sporna pitanja i nedoumice.

Njemački arhitekt Walter Gropius je sa skupinom prijatelja osnovao 1919. školu "Državni Bauhaus", koja je brzo je prerasla u međunarodni pokret za arhitekturu, umjetnost i dizajn. Po uzoru na izvorni Bauhaus, novi bi trebao oblikovati društvenu i gospodarsku tranziciju u zeleno i digitalno.

Ideju o novom europskom Bauhausu prva je iznijela predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije prošle godine. Ona je istaknula da je novi europski Bauhaus je ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja europskog zelenog plana. Njegove temeljene vrijednosti trebaju biti održivost, estetika i uključivost.

"Projekt novi europski Bauhaus ulijeva nadu za boljom kvalitetom života nakon pandemije. U njemu se načela održivosti združuju s estetikom kako bi se europski Zeleni plan približio svakom pojedincu. Za uspjeh novog europskog Bauhausa potrebna nam je kreativnost dizajnera, umjetnika, znanstvenika, arhitekata i građana", izjavila je Ursula von der Leyen.

U sklopu faze osmišljavanja, Komisija će ovog proljeća organizirati i prvu dodjelu nagrada za novi europski Bauhaus.

Nakon te faze uslijedit će objavljivanje poziva na podnošenje prijedloga u jesen ove godine kako bi se nove ideje iz te inicijative provele u najmanje pet država članica EU-a uz potporu sredstava EU-a na nacionalnoj i regionalnoj razini.

U sljedećoj fazi provedbe pokrenut će se pet pilot-projekata za zajedničko osmišljavanje novih održivih i uključivih rješenja s izrazitom estetskom komponentom.

"Novi europski Bauhaus obuhvaća načine našeg suživota, naše vrijednosti, zajedničke prostore za rad i razonodu te naša zajednička i pojedinačna iskustva. Projekt je namijenjen svim regijama i područjima Europe. Promicanjem pristupačnih rješenja u okviru tog projekta povećala bi se socijalna kohezija i riješili problemi u području stanovanja. Ako želimo stvarne promjene koje će dovesti do ljepšeg i održivijeg suživota, moramo razmisliti o tome kako nove ideje u sklopu te inicijative provesti u stvarnosti", izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Tagovi: Bauhaus, Europska komisija, Ursula von der Leyen
PROČITAJ I OVO
SEEfest u Los Angelesu: Nagrada Mariji Škaričić
FESTIVALI
SEEfest u Los Angelesu: Nagrada Mariji Škaričić
LOS ANGELES - Glumici Mariji Škaričić će na 16. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest biti dodijeljena nagrada Legacy Acting Award za ulogu u filmu Mare Andree Štake.
Galerija AMZ: Putovanje stripom po Belgiji
IZLOŽBE
Galerija AMZ: Putovanje stripom po Belgiji
ZAGREB - Izložba "Putovanje stripom po Belgiji", koju je oblikovalo nekoliko generacija autora stripova, od Flandrije i Valonije do Bruxellesa, otvorena je u Galeriji AMZ do kraja travnja.
Hrvatski filmovi na radionicama Torino Film Laba
RADIONICE
Hrvatski filmovi na radionicama Torino Film Laba
ZAGREB - U organizaciji Međunarodnog filmskog festivala u Torinu tijekom cijele godine održavaju se radionice, na koje su uvršteni i hrvatski filmovi - na radionici Torino Film Laba "Next - Film #2" sudjeluju dva projekta te još jedan na radionici Script Lab.
MSU raspisuje natječaj za nagradu Ivan Kožarić
NATJEČAJ
MSU raspisuje natječaj za nagradu Ivan Kožarić
ZAGREB - Muzej suvremene umjetnosti Zagreb (MSU) otvara 19. travnja natječaj za Nagradu za mlade umjetnike "Ivan Kožarić“, kojemu je cilj poduprijeti suvremeno umjetničko stvaralaštvo mladih umjetnika.
Brad Pitt, Halle Berry, Harrison Ford i Reese Witherspoon, voditelji Oscara 2021.
OSCARI
Brad Pitt, Halle Berry, Harrison Ford i Reese Witherspoon, voditelji Oscara 2021.

LOS ANGELES - Brad Pitt, Halle Berry, Harrison Ford i Reese Witherspoon samo su neke slavne osobe koje će ove godine sudjelovati kao voditelji u 93. svečanosti dodjele prestižnih nagrada Oscar, koja će se emitirati u nedjelju 25. travnja.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE