GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počela obnova stoljetne baštine Šibenika

Počela obnova stoljetne baštine Šibenika
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2022 / 22:13
Autor: SEEbiz
ŠIBENIK - Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, Hrvatski restauratorski zavod i Umjetnička akademija u Splitu danas su u Šibeniku službeno potpisali sporazum i predstavili projekt „Juraj obnova“, s ciljem očuvanja arhitektonskih detalja povijesne gradske jezgre Šibenika.

Šibenik je zahvaljujući svojoj arhitekturi – katedrali sv. Jakova i Tvrđavi sv. Nikole uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine, a danas predstavljeni projekt obuhvatit će obnovu 94 šibenska portala, što će pridodati očuvanju glasovite šibenske arhitekture, važne i za turizam.

„U povijesnoj jezgri Šibenika popisano je čak 494 portala različitih stilskih vrijednosti, a posebno se ističe grupa srednjovjekovnih, gotičkih portala. Po brojnosti, u Šibeniku su vrlo zastupljeni portali mješovitog renesansno-baroknog stila, a potom i barokni. Projektom 'Juraj obnova' prioritetno ćemo obuhvatiti 94 šibenska portala od kojih su najbrojniji barokni s 31 primjerkom, 27 gotičkih, 13 renesansnih i 13 renesansno-baroknih te nešto historicističkih portala iz 19. stoljeća“, pojasnio je Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“.

Upravo je društvo „Juraj Dalmatinac“ inicijator ideje o međuinstitucionalnoj suradnji u svrhu obnove – konzervacije i restauracije. S Hrvatskim restauratorskim zavodom dosad su najviše surađivali kroz stručne časopise, a o novoj suradnji ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr.sc. Tajana Pleše rekla je: „Ovom međuinstitucionalnom suradnjom omogućit će se ne samo obnova portala i ponovno otkrivanje njihove kamene ljepote raskošnih i raznovrsnih oblika, već i dopuniti spoznaja o povijesti šibenske arhitekture. Također, zahvaljujući uključivanju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, ovim projektom educirat će se nove generacije domaćih stručnjaka koji će u budućnosti trajno čuvati šibensku baštinu.“

U suradnji sa studentima dosad obnovljeno srednjovjekovno kameno stubište gotičkih stilskih karakteristika na skalicama na Dobriću – jedini srednjovjekovni primjer uz svjetovne objekte u šibenskoj povijesnoj jezgri. Restauratorski radovi pod vodstvom poznatog konzervatora dr.sc. Ive Šprljana izvedeni su i na dvojnom portalu uz apsidu romaničke crkvice sv. Krševana, jedinstveni primjerak ovog stila u gradu Šibeniku.
„Imamo sreću, ali i odgovornost da živimo i radimo na području s najvećom koncentracijom kulturnih spomenika u Hrvatskoj. Studij konzervacije-restauracije predstavlja ishodište za obrazovanje konzervatora-restauratora i nastavno-stručno-znanstvenu profiliranost struke kao temeljne pretpostavke za kvalitetno očuvanje kulturne baštine. Svojim programom na primjeren način odgovara na suvremene zahtjeve znanosti o zaštiti kulturne baštine, koja kod nas vapi za hitnom obnovom“, istaknuo je izv. prof. art. Edvin Dragičević, dekan Umjetničke akademije u Splitu.

Povodom potpisivanja sporazuma, organiziran je i obilazak srednjovjekovne kule Tambača, dobro očuvanog dijela nekadašnjeg obrambenog sustava grada. Tambača je najznačajniji očuvani konstruktivno-statički sklop u povijesnoj jezgri grada, a služila je za komunikaciju između katedralnog trga i kuća nad bivšom „Peškarijom“, kao i s gradskom terasom „Četiri bunara“, koja je bila važna za javnu opskrbu vodom sredinom 15. stoljeća.

„Restauratorski radovi na ovoj lokaciji trajali su od početka veljače do kraja travnja 2022. godine, a bili su koncentrirani na dio zidova i svodova pod kulom Tambača. Radovi su obuhvatili izvedbu novog pločnika na prilazu izlaznim vratima na plato Četiri bunara. Stanje ovog prostora prije radova bilo je vrlo zapušteno – zidovi i svodovi bili su zatamnjeni, zaprljani, izgrebeni. Prva faza istraživačkih radova nije polučila značajnije rezultate pa je odlukom Konzervatorskog odjela u Šibeniku donesena odluka o nanošenju tanke, glatke restauratorske žbuke i izvođenju novih restauratorskih fuga. Restauratorski radovi su obuhvatili kameni grb kneza Valaressa i kamene renesansne menzole na peti svodova, a izdana je i smjernica o izvedbi novog poda od pravokutnih kamenih ploča“, pojasnio je proces obnove Tambače dr.sc. Ivo Šprljan, koji će u sklopu projekta „Juraj obnova“ izdati i monografiju „Arhitektonski detalji Šibenika“, čime će se zaokružiti obnova kamenog srca šibenske starogradske jezgre.

Tagovi: stoljetna baština Šibenika
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE