GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poduzetnicima u području kulturnih i kreativnih industrija 300 milijuna kuna kredita

Poduzetnicima u području kulturnih i kreativnih industrija 300 milijuna kuna kredita
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 11:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poduzetnici u području kulturnih i kreativnih industrija od danas mogu bankama podnijeti zahtjev za kredit uz korištenje državnih jamstava osiguranih programom jamstava za kredite za poduzetnike u području kulture i kreativnih industrija, objavilo je Ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture i medija Program je pokrenulo u suradnji s HAMAG-BICRO-om i Ministarstvom financija u okviru drugog paketa mjera čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja te osiguravanje dodatne likvidnosti poduzetnika u području kulturnih i kreativnih industrija na koje je zabrana okupljanja i otkazivanja događanja, zatvaranja kazališta, kina i koncertnih dvorana ostavila negativne posljedice.

Program se temelji na Privremenom okviru Europske komisije - za mjere državne potpore u svrhu podrške kulturnom i kreativnom sektoru u aktualnoj pandemiji COVID-19 te ga je 17. lipnja 2020. godine odobrila Europska komisija, a 2. srpnja 2020. godine usvojila Vlada RH.

Predviđeno je 300 milijuna kuna kredita uz jamstvo u iznosu 100 posto glavnice kredita, odnosno najviše 800 tisuća EUR po korisniku. Najkraće trajanje jamstva je jedna godina, a najduže pet godina unutar kojih je moguće odobriti do jedne godine počeka.

Rok korištenja kredita je 6 mjeseci. Kamatnu stopu definira poslovna banka, ali ona ne smije prelaziti 2 posto. Programom su obuhvaćeni isključivo krediti namijenjeni obrtnim sredstvima.

Prihvatljivi korisnici su subjekti malog gospodarstva registrirani prema NKD-u za obavljanje djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama što uključuje arhitekturu, audiovizualne djelatnosti, baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti (kazalište, ples i glazba), knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i vizualne umjetnosti.

Prihvatljivi korisnici su oni koji mogu dokazati da je koronavirus imao negativan utjecaj na poslovanje unutar propisanih djelatnosti te oni koji nisu bili u teškoćama na dan 31.prosinca 2019. godine.

Poduzetnici kreditna zaduženja za financiranje obrtnih sredstava ugovaraju isključivo u poslovnim bankama. Ministarstvo kulture i medija i HAMAG-BICRO su do trenutka objave suradnju u provedbi Programa realizirali s Hrvatskom poštanskom bankom, Privrednom bankom Zagreb i Raiffeisenbank Austria. S obzirom na to da je Agencija u fazi potpisivanja Sporazuma i s drugim financijskim institucijama, lista banaka uključenih u provedbu Programa ažurirat će se na stranicama HAMAG-BICRO-a.

Detaljnije informacije o dokumentaciji, proceduri i uvjetima dostupne su na stranicama HAMAG-BICRO-a.

Tagovi: Poduzetnici u području kulturnih i kreativnih industrija, Ministarstvo kulture, HAMAG-BICRO
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE