" />
"> Poljski filmovi na Trećem programu HRT-a | SEEbiz.eu

Poljski filmovi na Trećem programu HRT-a

Poljski filmovi na Trećem programu HRT-a
CIKLUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 17:43
Autor: SEEbiz / H

VARŠAVA - Ciklus poljskih filmova "Idemo na poljski film" prikazat će se od 7. do 12. prosinca 2020. godine na Trećem programu Hrvatske televizije, sa šest filmova kinematografije nagrađivane i priznate u svijetu.

Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu u suradnji s Poljskom televizijom i HRT-om predstavlja izbor filmova nastalih u proteklih deset godina, među kojima su i neki najnoviji.

Jedan od njih je, u povodu 100. obljetnice rođenja sv. pape Ivana Pavla II je "Poziv" (Paweł Woldan, 2020.) koji otvara ciklus. Film prikazuje put mladoga Karola Wojtyłe, od njegova dolaska u Krakov na studij polonistike dokad ga za svećenika zaredi kardinal Adam Sapieha.

Radnja pokriva razdoblje Drugoga svjetskog rata - vrijeme kada budući papa duhovno sazrijeva, čita izvanredne knjige i sudjeluje u tajnom školovanju.

Za ljubitelje nogometa bit će prikazan nagrađivani film "Zvijezde" (Jan Kidawa-Błoński, 2017.) o Janu Banaśu, nogometašu poljsko-njemačkog podrijetla, čuvenom desnom krilu poljske reprezentacije.

Od djetinjstva mu je najveća strast nogomet, a najveći suparnik ujedno odani prijatelj Ginter. Kako vrijeme prolazi, prijateljsko nadmetanje prelazi iz dvorišta na stadione šleskih nogometnih klubova.

"Međutim, ovo nije kraj njihovom rivalstvu. Istinske emocije izranjanju kad se lijepa Marlena pojavi u životu ovih dviju sportskih zvijezda", napominje se u najavi.

Film pod nazivom "Željezni most“ (Monika Jordan-Młodzianowska, 2019.) priča je o Kacperu i Oskaru koji rade u rudniku ugljena. Kacper, Oskarov nadređeni, u ljubavnoj je vezi s njegovom ženom Magdom, pa u želji da provede što više vremena s njom, naređuje mu da radi u udaljenom i opasnom dijelu rudnika.

Kad dolazi do pucanja stijene i Oskar ostaje zarobljen u rudniku, ljubavnici osjećaju krivnju da su neizravno pridonijeli nesreći te pokreću dramatičnu akciju spašavanja.

Film "Karski” (Magdalena Łazarkiewicz, 2015.) prikazuje priču o Janu Karskom, ikonom borbe za ljudska prava tijekom Drugog svjetskog rata, kao i o njegovom utjecaju na buduće generacije.

Jan Karski bio je izuzetno inteligentan i vješt diplomat, imenovan za izaslanika Poljske podzemne države, kada je izvještavao Britance i Amerikance o holokaustu.

Višestruko nagrađivani poljski film "Venecija” (Jan Jakub Kolski, 2010.) u čijem je središtu mladi dječak Marek koji voli Veneciju, grad koju su posjetili njegovi roditelji, ali koji on nikada nije posjetio.

Putovanje će se održati u ljeto 1939. godine, no zbog sukoba s Njemačkom koji eskalira umjesto u Veneciju dječak je poslan k svojoj tetki koja mu u podrumu stvara ozračje Venecije.

Isti redatelj predstavlja se i filmom “Jasminum” iz 2006., smještenim u samostanu, gdje žive trojica redovnika s posebnim darom. Svatko od njih ima drugačiji miris – sremze, trešnje i šljive koji imaju i čarobne moći.

Jednoga dana mlada restauratorica slika dolazi u samostan sa svojom kćeri kako bi obnovila jednu od tamošnjih slika, no petogodišnja djevojčica toliko je znatiželjna da to unese mnogo nemira u miran život redovnika.

Tagovi: poljski film, Treći progam HRT-a
PROČITAJ I OVO
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
BALET
Leteći Gruzijci u Lisinskom će nastupati dva dana zaredom
ZAGREB - Nacionalni balet iz Gruzije Sukhishvili već skoro 80 godina oduševljava svijet, a u Hrvatsku stiže u travnju.
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE