GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postavljena spomen ploča Peri Kvrgiću u Moravicama

Postavljena spomen ploča Peri Kvrgiću u Moravicama
VELIKAN GLUMIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2022 / 21:33
Autor: SEEbiz / H
MORAVICE - Spomen ploča velikom glumcu Peri Kvrgiću otkrivena je u nedjelju na kući na željezničkoj postaji u Moravicama, u kojoj je Kvrgić proveo djetinjstvo.

Spomen ploča postavila je u Kvrgićevom rodnom mjestu Primorsko-goranska županija u prigodi obilježavanja Svjetskog dana kazališta.

“Pero Kvrgić je velikan glumišta koji je zlatnim slovima upisan u povijest našeg kazališta. Njegove maestralne interpretacije impozantnog broja uloga ostaju trajni umjetnički vrhunci našeg teatra. Hvala mu za sve što je ostavio i napravio, njegovo će ime biti trajno zabilježeno u hrvatskoj kulturnoj povijesti”, istaknuo je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Kći Pere Kvrgića, Ana Kvrgić je ovom prigodom ustvrdila da će to spomen obilježje podsjećati putnike da je to bilo mjesto odrastanja čovjeka koji postao nezaobilazno ime u povijesti hrvatske kulture, posebno kazališta.

Suradnje s Kvrgićem podsjetila se i njegova glumačka partnerica iz legendarne predstave "Stilske vježbe" Lela Margitić.

Na otkrivanju spomen ploče bili su i državni tajnik ministarstva kulture Ivica Poljičak, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić i drugi.

Pero Kvrgić je rođen u Moravicama 4. ožujka 1927. Tijekom Drugog svjetskog rata je nastupao u partizanskim kazališnim skupinama "Ivan Goran Kovačić" i "August Cesarec", a nakon završetka rata se školuje na Zemaljskoj glumačkoj školi u Zagrebu te postaje član Dramskog studija Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Od 1950. do 1954.član je ansambla zagrebačkog HNK, a potom se pridružuje ansamblu Dramskog kazališta "Gavella" gdje je djelovao kao glumački prvak. Ponovno se vraća u HNK gdje ostaje do umirovljenja. Ostvario je dvjestotinjak uloga u brojnim kazališnim kućama.

Predstava "Stilske vježbe" slovi kao najdugovječnija kazališna predstava s istim ansamblom na svijetu. Izvodila se dulje od 50 godina od premijere u "Gavelli" 1968.

Dobitnik je nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo, nagrade "Dubravko Dujšin", nagrada Grada Zagreba i Grada Dubrovnika, Sterijine nagrade, najviše talijanske kazališne nagrade Eleonora Duse i mnogih drugih.

Umro je 23. prosinca 2020. u 93. godini života.

Foto: Novi list

Tagovi: Pero Kvrgić, Moravice, Lela Margitić, Gavella
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE