GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postkorona izložba strip crtača Dubravka Matakovića

Postkorona izložba strip crtača Dubravka Matakovića
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2020 / 11:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - "Kontingentnosti" naziv je postkorona izložbe stripova Dubravka Matokovića, otvorene u slavonsko-brodskoj galeriji Rub, koju vodi Udruga za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod".

Mataković je jedan od najvećih strip crtača u jugoistočnoj Europi, rekao je otvarajući izložbu u petak navečer Zlatko Kozina, voditelj odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Radovi su to vrijedni poštivanja. Karikirani likovi, njihove noge, ruke na pravom su mjestu. Mataković prvenstveno sam sebe tumači kroz crtež, a potom i kroz jezik i tekst u svojim radovima, kaže predsjednik Udruge za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod" Ivica Šeremet.

Zlatko Kozina ističe jedinstven karakter Matakovićevih radova i naracije u njima, koju kaže nije drugdje vidio.

"Taj ritam, nerv i humor je nemoguće kopirati. Dubravko je vinkovački Hermes, božanska luda koja ima mogućnost kretati se u svim sferama na Olimpu i na zemlji i u hadu". kaže Kozina.

Brođani Matakovićeva djela u galerijskom okruženu nisu vidjeli gotovo 40 godina. Prema generacijskoj pripadnosti prisutnih na otvorenju izložbe u tom periodu stasala je i jedna potpuno nova publika koja uživa u njegovim djelima i nadahnjuje se njegovim humorom.

Na novinarski upit Mataković je kratko prokomentirao trenutni položaj stripa i strip crtača u Hrvatskoj.

"Strip je uvijek bio na marginama izdavašta. Nitko ne želi uložiti sredstva u male naklade, to je riječ o 200-300 komada. Kad je riječ o 500 komada to je hit. Ljudi nemaju kulturu čitanja stripa. Postoje fanovi koji vole i kupuju strip na kiosku i postoje kolekcionari koji vole to sve imati. Ono što je bolje u odnosu na ranija vremena, je da se strip danas drugačije cijeni. Možete ga naći u galerijama, knjižnicama. pa čak i Ministarstvo za kulturu u sklopu potpora za književno stvaralaštvo, odvoji nekoliko potpora za strip. Možemo reći da malo i napredujemo", kaže Mataković.

Matakovićevu izložbu može se pogledati u Galeriji Rub, najbolje uz najavu na telefon 098 967 0734 volonterima Udruge za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod".

Hrvatski crtač stripa Dubravko Mataković rođen je 1959. u Ivankovu. Diplomirao je 1983. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Kuduza. Uz primarnu likovnu djelatnost, od 1984. godine važan oblik izražavanja mu je strip. Prvi stripovi mu izlaze 1984. u "Studentskome listu", a zatim i u "Poletu", "Mladosti", osječkome "TEN-u", ljubljanskoj "Tribuni", "Patku", "Večernjem listu" i drugim.

Od 1990. crta dnevno-politički strip serijal u "Nedjeljnoj Dalmaciji". Suradnja traje, s manjim prekidima, do 2000. godine. Od 1995-97. objavljivao je stripove istoga profila u zagrebačkoj "Panorami" i splitskome "VOX"-u (2001-02.). Godine 1994. započinje dječji serijal Super Di u školskom magazinu "Smib".

Ilustrirao je više dječjih knjiga i knjiga humoristično-zabavnoga karaktera, te više udžbenika "Školske knjige".

Do sada je objavio desetak albuma stripa. Dodijeljeno mu je više nagrada za strip.

Njegova djela su prenesena i na kazališnu pozornicu. U svibnju 2007., u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" kao praizvedba, izvedena mu je predstava "Iz Kabula s ljubavlju", a u sklopu obilježavanja 90. obljetnice kazališnog života u Vinkovcima. Predstavu je napravio po motivima svojih stripova.

Tagovi: Dubravko Mataković, Tvrđava Brod, Ante Kuduz, Večernji list, Zlatko Kozina, Kontingentnosti, Školska knjiga, Polet, Studentski list
PROČITAJ I OVO
Odbor za kulturu stopirao imenovanje Branke Benčić za novu ravnateljicu riječkog MMSU-a
POTEZI
Odbor za kulturu stopirao imenovanje Branke Benčić za novu ravnateljicu riječkog MMSU-a
RIJEKA - Na sjednici riječkog Gradskog vijeća, koja je na rasporedu u utorak 14. srpnja, raspravljat će i o prijedlogu nove ravnateljice Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.
Povučen Torbičin rad iz spota nakon reakcije Hane Selimović
REAKCIJE
Povučen Torbičin rad iz spota nakon reakcije Hane Selimović
BEOGRAD - Video materijal iz predstave "Krvave svadbe" Igora Vuka Torbice ustupio nam je nosilac autorskih prava tog materijala, odgovaraju iz Saveta za kreativne industrije Ane Brnabić, nakon jučerašnjeg javnog obraćanja glumice Hane Selimović u kom je optužila pomenuto telo za sramnu političku zlopotrebu dela svog nedavno preminulog partnera.
Moderna vremena pokrenula Top listu najprodavanijih knjiga
PROJEKTI
Moderna vremena pokrenula Top listu najprodavanijih knjiga
ZAGREB - Moderna vremena pokreću novi projekt – Top listu najprodavanijih knjiga prema podacima o prodaji u knjižarama. Top lista objedinjuje mjesečne izvještaje o prodaji koji se prikupljaju iz knjižara širom Hrvatske.
Objavljena knjiga Što sam naučio na planini Milana Majerovića-Stilinovića
KNJIGE
Objavljena knjiga Što sam naučio na planini Milana Majerovića-Stilinovića
ZAGREB - Izdavač putopisne i pustolovne literature Libricon objavio je knjigu kratkih priča "Što sam naučio na planini" Milana Majerovića-Stilinovića, zbirku zapisa nadahnutih boravcima u prirodi što ih je taj novinar i televizijski voditelj objavljivao na istoimenu blogu na Facebooku.
Turska pretvorila drevnu Aju Sofiju u džamiju
POTEZI
Turska pretvorila drevnu Aju Sofiju u džamiju
ISTANBUL - Predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je u petak istanbulsku Aju Sofiju otvorenom za muslimanska bogoslužja, nakon što je sud odlučio da je pretvaranje te nekoć bizantske crkve u muzej 1934. bilo nezakonito.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE