GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postkorona izložba strip crtača Dubravka Matakovića

Postkorona izložba strip crtača Dubravka Matakovića
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2020 / 11:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - "Kontingentnosti" naziv je postkorona izložbe stripova Dubravka Matokovića, otvorene u slavonsko-brodskoj galeriji Rub, koju vodi Udruga za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod".

Mataković je jedan od najvećih strip crtača u jugoistočnoj Europi, rekao je otvarajući izložbu u petak navečer Zlatko Kozina, voditelj odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Radovi su to vrijedni poštivanja. Karikirani likovi, njihove noge, ruke na pravom su mjestu. Mataković prvenstveno sam sebe tumači kroz crtež, a potom i kroz jezik i tekst u svojim radovima, kaže predsjednik Udruge za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod" Ivica Šeremet.

Zlatko Kozina ističe jedinstven karakter Matakovićevih radova i naracije u njima, koju kaže nije drugdje vidio.

"Taj ritam, nerv i humor je nemoguće kopirati. Dubravko je vinkovački Hermes, božanska luda koja ima mogućnost kretati se u svim sferama na Olimpu i na zemlji i u hadu". kaže Kozina.

Brođani Matakovićeva djela u galerijskom okruženu nisu vidjeli gotovo 40 godina. Prema generacijskoj pripadnosti prisutnih na otvorenju izložbe u tom periodu stasala je i jedna potpuno nova publika koja uživa u njegovim djelima i nadahnjuje se njegovim humorom.

Na novinarski upit Mataković je kratko prokomentirao trenutni položaj stripa i strip crtača u Hrvatskoj.

"Strip je uvijek bio na marginama izdavašta. Nitko ne želi uložiti sredstva u male naklade, to je riječ o 200-300 komada. Kad je riječ o 500 komada to je hit. Ljudi nemaju kulturu čitanja stripa. Postoje fanovi koji vole i kupuju strip na kiosku i postoje kolekcionari koji vole to sve imati. Ono što je bolje u odnosu na ranija vremena, je da se strip danas drugačije cijeni. Možete ga naći u galerijama, knjižnicama. pa čak i Ministarstvo za kulturu u sklopu potpora za književno stvaralaštvo, odvoji nekoliko potpora za strip. Možemo reći da malo i napredujemo", kaže Mataković.

Matakovićevu izložbu može se pogledati u Galeriji Rub, najbolje uz najavu na telefon 098 967 0734 volonterima Udruge za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod".

Hrvatski crtač stripa Dubravko Mataković rođen je 1959. u Ivankovu. Diplomirao je 1983. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Kuduza. Uz primarnu likovnu djelatnost, od 1984. godine važan oblik izražavanja mu je strip. Prvi stripovi mu izlaze 1984. u "Studentskome listu", a zatim i u "Poletu", "Mladosti", osječkome "TEN-u", ljubljanskoj "Tribuni", "Patku", "Večernjem listu" i drugim.

Od 1990. crta dnevno-politički strip serijal u "Nedjeljnoj Dalmaciji". Suradnja traje, s manjim prekidima, do 2000. godine. Od 1995-97. objavljivao je stripove istoga profila u zagrebačkoj "Panorami" i splitskome "VOX"-u (2001-02.). Godine 1994. započinje dječji serijal Super Di u školskom magazinu "Smib".

Ilustrirao je više dječjih knjiga i knjiga humoristično-zabavnoga karaktera, te više udžbenika "Školske knjige".

Do sada je objavio desetak albuma stripa. Dodijeljeno mu je više nagrada za strip.

Njegova djela su prenesena i na kazališnu pozornicu. U svibnju 2007., u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" kao praizvedba, izvedena mu je predstava "Iz Kabula s ljubavlju", a u sklopu obilježavanja 90. obljetnice kazališnog života u Vinkovcima. Predstavu je napravio po motivima svojih stripova.

Tagovi: Dubravko Mataković, Tvrđava Brod, Ante Kuduz, Večernji list, Zlatko Kozina, Kontingentnosti, Školska knjiga, Polet, Studentski list
PROČITAJ I OVO
Započeo 16. Vukovar Film Festival
FESTIVALI
Započeo 16. Vukovar Film Festival
VUKOVAR - Projekcijom kratkometražnog mađarskog filma “Eger, 1552.” redatelja Attile Szásza te ukrajinskog filma snimljenog u hrvatskoj koprodukciji “Vizija leptira” redatelja Maksima Nakonečnog, u Vukovaru je u srijedu počeo 16. Vukovar Film Festival - Festival podunavskih zemalja.
Whitesnake otkazao koncert u Zagrebu
KONCERTI
Whitesnake otkazao koncert u Zagrebu
ZAGREB - Grupa Whitesnake zbog bolesti pjevača Davida Coverdalea otkazala je niz koncerata s aktualne europske turneje, među kojima i onaj zagrebački planiran za subotu, 2. srpnja, na Šalati, objavio je organizator koncerta LAA agencija.
Počinju Dobre Vibracije / Požega Urban Fest
DOGAĐAJI
Počinju Dobre Vibracije / Požega Urban Fest
ZAGREB - Dobre Vibracije u sklopu Požega Urban Festa održat će se u petak 1. srpnja 2022. na bivšem atletskom stadionu u Požegi s početkom u 20 sati.
Woody Allen planira najesen snimiti novi film, možda posljednji
PLANOVI
Woody Allen planira najesen snimiti novi film, možda posljednji
LOS ANGELES - Redatelj Woody Allen, koji se suočio s negativnim reakcijama u Hollywoodu nakon što ga je posvojena kći optužila za seksualno zlostavljanje, rekao je u utorak da će ove jeseni snimiti novi film u Parizu i da bi mu to mogao biti posljednji.
Novigrad je postao dom bluesa
BLUES
Novigrad je postao dom bluesa
NOVIGRAD - Novigrad je dobio novu prepoznatljivost - Festival Cittanova Blues Zero održan 24. i 25. lipnja na velikoj pozornici glavnog gradskog trga Piazza Grande. Tako je ovaj glazbeni žanr na velika vrata ponovno ušao u Novigrad i na sveopće oduševljenje brojne publike učinio ga gradom bluesa!
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE