GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan ugovor o suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta

Potpisan ugovor o suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta
KAZALIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 20:28
Autor: SEEbiz / H
VARAŽDIN - U nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek u ponedjeljak je u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu potpisan Ugovor o stalnoj suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta.

Ugovor su potpisali intendanti pet hrvatskih nacionalnih kazališta, zagrebačkog, osječkog, riječkog, splitskog i varaždinskog.

Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je da nacionalna kazališta, da bi u potpunosti ispunila svoju funkciju, moraju bliže surađivati, a ovim sporazumom se obvezuju na međusobna gostovanja i koprodukcije. Dodala je da je Hrvatska jedna od rijetkih država u svijetu koja je tijekom pandemije držala svoje kulturne institucije otvorenima, zahvaljujući hrabrosti i inicijativi umjetnika i ravnatelja kazališta.

„Nadamo se s cijepljenjem, s boljim vremenom, da je pred nama razdoblje u kojem ćemo se ponovo vratiti uobičajenom načinu odvijanja kazališnog života“, rekla je ministrica.

„Odluka je proizlazila iz ideje, kao što su na prvoj liniji obrane naši zdravstveni djelatnici brinuli o našem fizičkom zdravlju, da mi kao kulturni djelatnici moramo brinuti o duhovnom zdravlju naših sugrađana“, dodao je intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, Marin Blažević.

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Dubravka Vrgoč, potpisivanje ugovora pet nacionalnih kazališta smatra povijesnim.

„Korona vrijeme nas je potaknulo da budemo više skupa i radimo zajedno, a ovo je početak suradnje na dobrobit umjetnika i publike“, rekla je Vrgoč.

Dražena Vrselja, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, podsjetila je da je jedan od strateških ciljeva kulturne politike da Hrvatske jača veza nacionalnih kazališta.

„Držim da će ovaj sporazum biti pragmatičan, a ne samo deklarativan“, rekla je Vrselja.

„Dugo godina razgovaramo i surađujemo, ali ovo je stavljeno pod zajednički lijepi šešir, lijepi kišobran, i sigurno ćemo se uhvatiti svi za tu ručku“, kazao je intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Srećko Šestan.

Domaćin potpisivanja ugovora, intendantica HNK u Varaždinu, Jasna Jakovljević rekla je je da suradnja neće biti samo u razmjenama predstava, već i u koprodukciji i razmjenama umjetnika.

„Upravo će varaždinsko kazalište biti mjesto za to jer sa završetkom obnove pozornice krajem rujna postajemo kazalište koje će moći udomiti sve vrste scenskih djela, i operu, i balet i drame“, rekla je Jakovljević.

Tagovi: Dražena Vrselja, Dubravka Vrgoč, Srećko Šestan, suradnja hrvatskih nacionalnih kazališta, Nina Obuljen Koržinek, Marin Blažević
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE