GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje u četvrtak u Francuskom institutu

Predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje u četvrtak u Francuskom institutu
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 20:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U četvrtak 23. ožujka u 17.30 u Francuskom institutu na rasporedu je predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti“, autora dr. sc. Damira Demonje.

Radi se o jedinstvenoj zbirci tekstova, ukupno njih 18, podijeljena u tri cjeline, koja se bavi arhitekturom Pariza, njegovim zanimljivim muzejima i kulturno-turističkim atrakcijama grada.

U formi razgovora, koji će moderirati Maja Peterlić, dipl. povjesničarka umjetnost i traduktologinja, iz perspektive kulturne povijesti, povijesti umjetnosti i povijesti arhitekture predstavit će se manje poznate, ali isto tako važne kulturne, povijesne i turističke znamenitosti Pariza, koje su, također, važna urbanistička i/ili kulturološka sastavnica ovoga grada. Obrađena i predstavljena mjesta grada Parizu, izvan puteva koje je trasirala većina turističkih vodiča, ali prepoznata kao destinacije kulturnog turizma i njegovih podoblika – arhiturizma i muzejskog turizma, poziv su budućim putnicima za posjetu tim nadahnjujućim postajama u „gradu svjetlosti“.

Namjera je predstavljanja ove knjige da se omogući bolje razumijevanje Pariza kao središta svjetske kulture, da se privuku sudionici da ga posjete, ne samo općepoznata pariška mjesta već i ona manje poznata, ali isto tako atraktivna i zanimljiva. Također, predstavljanjem ove knjige želi se potaknuti dodatno znanstveno i kulturološko zanimanje za francusku kulturu u Hrvatskoj, popularizirati francuske kulturne vrijednosti i proširivati francusko-hrvatske odnose iz područja kulture i znanosti.

Sudionici: autor, dr. sc. Damir Demonja, znanstveni savjetnik u trajnom izboru, Institut za razvoj i međunarodne odnose, IRMO, Zagreb
Moderatorica, Maja Peterlić, dipl. povjesničarka umjetnost i traduktologinja, urednica i novinarka na Trećem programu Hrvatskog radija, književna prevoditeljica, promotorica frankofonije u Hrvatskoj

Damir Demonja rođen je 1966. godine u Zagrebu, u kojem se školovao i gdje živi i radi. Diplomirao je filozofiju i povijest umjetnosti (1993.) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je magistrirao (1996.) i doktorirao (2001.). Radio je na Institutu za povijest umjetnosti (IPU) u Zagrebu i u Ministarstvu turizma Republike Hrvatske, a danas je zaposlen na Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u Zagrebu kao znanstveni savjetnik u trajnom izboru u interdisciplinarnom području humanističkih znanosti.

Područje istraživanja/rada D. Demonje obuhvaća široki raspon tema, prije svega turizam i njegove posebne oblike, poglavito kulturni i ruralni turizam, različite aspekte/probleme turizma te od povijesno umjetničkih tema kulturno-povijesno nasljeđe, posebno sakralna arhitektura, u funkciji turizma. Autor je više od 210 znanstvenih, stručnih i popularnih radova, šest autorskih knjiga i jedne uredničke.

Tagovi: Damir Demonja, Francuski institut, Maja Peterlić, Pariz
PROČITAJ I OVO
Wim Wenders dobitnik njemačko-francuske medijske nagrade
LAUREAT
Wim Wenders dobitnik njemačko-francuske medijske nagrade
PARIZ - Redatelj Wim Wenders ove će godine dobiti njemačko-francusku novinarsku nagradu kao priznanje za životno djelo.
Preminula francuska pop ikona Francoise Hardy
IN MEMORIAM
Preminula francuska pop ikona Francoise Hardy

PARIZ - Françoise Hardy, francuska kantautorica čiji su je melankolični glas, senzualna ljepota i smisao za stil učinili međunarodnom senzacijom u tinejdžerskim godinama, zadivivši modne dizajnere i slavne glazbenike kao što su Bob Dylan i David Bowie, umrla je u dobi od 80 godina.

Baby Lasagna potpisao ugovor s Universal Musicom
IZGRADNJA KARIJERE
Baby Lasagna potpisao ugovor s Universal Musicom
ZAGREB - Hrvatska glazbena zvijezda koja je brzinom svjetlosti osvojila svijet, Baby Lasagna potpisao je globalni diskografski ugovor s Universal Music Groupom čime je započeo novo poglavlje u svojoj umjetničkoj karijeri.
Ovo su pobjednici Animafesta 2024
FESTIVALI
Ovo su pobjednici Animafesta 2024
ZAGREB - Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2024 završio je večeras ceremonijom dodjele nagrada u Kinu SC.
Preminuo Milovan Tasić Tasa
IN MEMORIAM
Preminuo Milovan Tasić Tasa
BEOGRAD - Preminuo je Milovan Tasić Tasa, nekadašnji košarkaš i glumac, javlja b92.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE