GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje u četvrtak u Francuskom institutu

Predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje u četvrtak u Francuskom institutu
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 20:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U četvrtak 23. ožujka u 17.30 u Francuskom institutu na rasporedu je predavanje i predstavljanje knjige Damira Demonje „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti“, autora dr. sc. Damira Demonje.

Radi se o jedinstvenoj zbirci tekstova, ukupno njih 18, podijeljena u tri cjeline, koja se bavi arhitekturom Pariza, njegovim zanimljivim muzejima i kulturno-turističkim atrakcijama grada.

U formi razgovora, koji će moderirati Maja Peterlić, dipl. povjesničarka umjetnost i traduktologinja, iz perspektive kulturne povijesti, povijesti umjetnosti i povijesti arhitekture predstavit će se manje poznate, ali isto tako važne kulturne, povijesne i turističke znamenitosti Pariza, koje su, također, važna urbanistička i/ili kulturološka sastavnica ovoga grada. Obrađena i predstavljena mjesta grada Parizu, izvan puteva koje je trasirala većina turističkih vodiča, ali prepoznata kao destinacije kulturnog turizma i njegovih podoblika – arhiturizma i muzejskog turizma, poziv su budućim putnicima za posjetu tim nadahnjujućim postajama u „gradu svjetlosti“.

Namjera je predstavljanja ove knjige da se omogući bolje razumijevanje Pariza kao središta svjetske kulture, da se privuku sudionici da ga posjete, ne samo općepoznata pariška mjesta već i ona manje poznata, ali isto tako atraktivna i zanimljiva. Također, predstavljanjem ove knjige želi se potaknuti dodatno znanstveno i kulturološko zanimanje za francusku kulturu u Hrvatskoj, popularizirati francuske kulturne vrijednosti i proširivati francusko-hrvatske odnose iz područja kulture i znanosti.

Sudionici: autor, dr. sc. Damir Demonja, znanstveni savjetnik u trajnom izboru, Institut za razvoj i međunarodne odnose, IRMO, Zagreb
Moderatorica, Maja Peterlić, dipl. povjesničarka umjetnost i traduktologinja, urednica i novinarka na Trećem programu Hrvatskog radija, književna prevoditeljica, promotorica frankofonije u Hrvatskoj

Damir Demonja rođen je 1966. godine u Zagrebu, u kojem se školovao i gdje živi i radi. Diplomirao je filozofiju i povijest umjetnosti (1993.) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojem je magistrirao (1996.) i doktorirao (2001.). Radio je na Institutu za povijest umjetnosti (IPU) u Zagrebu i u Ministarstvu turizma Republike Hrvatske, a danas je zaposlen na Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u Zagrebu kao znanstveni savjetnik u trajnom izboru u interdisciplinarnom području humanističkih znanosti.

Područje istraživanja/rada D. Demonje obuhvaća široki raspon tema, prije svega turizam i njegove posebne oblike, poglavito kulturni i ruralni turizam, različite aspekte/probleme turizma te od povijesno umjetničkih tema kulturno-povijesno nasljeđe, posebno sakralna arhitektura, u funkciji turizma. Autor je više od 210 znanstvenih, stručnih i popularnih radova, šest autorskih knjiga i jedne uredničke.

Tagovi: Damir Demonja, Francuski institut, Maja Peterlić, Pariz
PROČITAJ I OVO
Ogranak Matice hrvatske i Grad Split u sporu oko korištenja prostora
SPOROVI
Ogranak Matice hrvatske i Grad Split u sporu oko korištenja prostora
SPLIT - Poslovni prostor splitskog Ogranka Matice hrvatske u Marmontovoj ulici izazvao je nesuglasja između Grada Splita koji traži da se Matica prijavi na natječaj za dodjelu gradskih prostora, dok Matica traži produljenje ugovora koji je istekao krajem 2021. godine.
Muzički katalog grupe Queen mogao bi srušiti sve rekorde
POVIJEST ROCKA
Muzički katalog grupe Queen mogao bi srušiti sve rekorde
LONDON - Pjesme grupe Queen poznate su diljem svijeta, a glazbeni opus benda uskoro bi mogao biti prodan za nevjerojatan iznos.
Muza
PRAZNINA (12)
Muza
U prolazu na Cvjetnom placu, sreli smo se pogledima. Ja istreniranim pogledom romantične zanesenosti, ona tek krajičkom oka. Raspitao sam se, naravno, po kružoku u centru pa ubrzo inscenirao 'spontanu' sjedjeljku sa njenim društvom na školskom igralištu, gdje smo običavali duvati.
Koje ćemo filmske premijere gledati u lipnju? (VIDEO)
U KINIMA U LIPNJU
Koje ćemo filmske premijere gledati u lipnju? (VIDEO)
Koje ćemo filmske premijere gledati u lipnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec lipanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su trinaest premijernih filmova.
Eurosong ove godine privukao 162 milijuna gledatelja
GLEDANOST
Eurosong ove godine privukao 162 milijuna gledatelja
ZAGREB - Ovogodišnje finale Eurosonga i dvije polufinalne emisije sredinom svibnja gledalo je uživo oko 162 milijuna ljudi, procjena je Europske radiodifuzne unije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE