GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predin: Pisanje proze daje mi slobodu

Predin: Pisanje proze daje mi slobodu
OTVOREN 9. FSK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2021 / 21:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Slovenski kantautor i pisac Zoran Predin, španjolski književnik Manuel Vilas i srpski pisac Dragan Velikić, otvorili su u nedjelju na pozornici Sunčane strane Prisavlja Hrvatske radiotelevizije 9. Festival svjetske književnosti koji do 11. rujna donosi gostovanja 50-tak autora.

Nakon prošlogodišnjeg pandemijskog 8.osmog izdanja u kojemu je velik broj autora sudjelovao online, ove godine, kako je u uvodnom obraćanju rekla urednica i novinarka Karolina Lisak Vidović, festival koji organizira nakladnik Fraktura ugostit će u Zagrebu u 30-tak događanja autore iz 15 zemalja i s tri kontinenta, od kojih će gotovo svi sudjelovati uživo.

Fokus je devetog festivalskog izdanja na slovenskoj književnosti, a nakon svečanog otvorenja na livadi pokraj zgrade HRT-a, programi će se do subote, 11. rujna, svakodnevno odvijati u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) i Knjižari Fraktura, a za dio njih bit će osiguran online live-prijenos, dok će se Književne matineje prenositi na HRT-ovu Trećem programu.

Prvi gost prve festivalske večeri bio je istaknuti španjolski pisac Manuel Vilas, autor hvaljene knjige "Ordesa" (2018.) koja je, s četrnaest izdanja u manje od godinu dana te više od 100 tisuća primjeraka prodanih samo u Španjolskoj, postala svojevrsni književni fenomen. Brojne španjolske novine, primjerice El País i La Vanguardia, proglasile su "Ordesu" romanom godine, knjiga je Vilasu donijela međunarodnu slavu, prevedena je na niz jezika, te je nagrađena prestižnom francuskom nagradom Prix Femina Etranger. Nedavno je objavljena i na hrvatskome, u izdanju Frakture i prijevodu Ele Varošanec Krsnik.

Vilas je kazao kako je ta knjiga nastala kao reakcija na smrt njegove majke, čime je potpuno dokinuta obitelj u kojoj je imao ulogu sina, što je u njemu otvorilo snažnu književnu potrebu da napiše knjigu koja će činiti povijest njegove obitelji. Uspjeh knjige nije očekivao a smatra kako su mu ga na neki način poklonili njegovi otac i majka, "s mjesta gdje se sada nalaze".

"Volim pridavati auru čarolije odnosu s osobama koje više nisu među nama, jer ta veza još uvijek postoji, mrtvi koji su te voljeli na neki način kao da ti još uvijek govore, i to je jedan razgovor prepun i nježnosti i ljepote. Ja ih zovem dobrim duhom sjećanja", pojasnio je Vilas. Svojom knjigom želio je reći cijelu istinu o sebi, otvoreno govoreći o razvodu koji je upravo proživljavao, problemima s alkoholom, teškom donosu sa sinovima.

"Da, u toj knjizi je zaista sve. No, da nisam postao pisac, ja bih živio sa svojom istinom na neki način u tišini, ali budući da jesam, osjećao sam moralnu obavezu ispisati je", pojasnio je Vilas, koji vjeruje da "u iskustvu života uvijek postoji ljepota". "To je ono što želim reći u tom romanu, da bez obzira na sve neuspjehe i nesreće, usprkos svemu, ipak ima dobrote i ima ljepote. To je poruka, svjetlost te moje knjige, jer ona nosi poruku nade i svjetla", poručio je. Vilas će o knjizi opširnije govoriti u razgovoru s Romanom Simićem u HGZ-u, u ponedjeljak 6. rujna (21 sat).

Gostovanje uživo na Sunčanoj strani Prisavlja u programu inicijalnog dana Festivala imali su i srpski pisac Dragan Velikić te slovenski kantautor i književnik Zoran Predin.

Jedan od najistaknutijih pisaca ovih prostora, Velikić je upućen na 'mjesto maloga čovjeka u velikoj povijesti'. Govoreći o svojoj fascinaciji prošlošću, Velikić je otkrio kako bi, da nije postao piscem – bio povjesničar, jer ga je oduvijek privlačio "hod kroz vrijeme, i to ne samo u smislu povijesti, već svakodnevnice". "Uvijek se pitam kako je izgledao neki običan dan nekog običnog čovjeka u 11. stojeću. I on je imao neke rituale, neku svakodnevicu; to nije bio espresso, ali nešto je bilo. To me najviše fascinira. U svojem pisanju pokušavam oživjeti takve svakodnevice", pojasnio je.

U povodu njegovu gostovanju na 9. FSK-u je reizdanje romana "Astragan", i to na 30. obljetnicu prvoga izdanja 1991. u tada prestižnoj biblioteci Hit zagrebačkog Znanja. Knjigu je objavio nakladnik MeandarMedia, a Velikić je rekao kako mu je iznimno drago što je opstala, te što će s reizdanjem dobiti priliku obraćati se nekoj novoj čitalačkoj publici. Autor će o toj i svojim drugim knjigama na festivalu govoriti u utorak, 7. rujna, na tribini "Razotkrivanje" u HGZ-u koju će voditi Vlaho Bogišić.

"Glazbenik i pisac, roker i šansonjer, romantičar i cinik", Zoran Predin je jedan od najomiljenijih slovenskih kantautora, autor dviju zbirki priča i jednoga romana, "Mongolske pjege", nedavno objavljenog na hrvatskom u izdanju Frakture i prijevodu Jagne Pogačnik.

Govoreći o svojoj karijeri pisca i kantautora, Predin je rekao kako se sada već usuđuje nadati sretnoj simbiozi te dvojice u sebi, nakon što je kantautor dugo na pisca gledao s podsmjehom.

"No, pisac je stisnuo zube i izdržao, a nakon što je već napisao polovicu svojeg drugog romana, pisac polako postaje sve veći pa sad i kantautor na njega gleda malo ljepše", pojasnio je Predin.

Ističe kako ga kod pisanja proze najviše privlači to što mu ona daje slobodu.

"Za razliku od teksta za pjesmu, pisanje literature daje ti na raspolaganje sve riječi ovoga svijeta. Ta sloboda posljednjih me godina draži, i to me i dovelo večeras za ovaj stol s vama", rekao je Predin. Predina će festivalski središnji program tribina "Razotkrivanje" ugostiti u ponedjeljak u HGZ-u gdje će razgovor s autorom voditi Boris Dežulović (19 sati).

U sklopu otvorenja 9. FSK-a prikazan je i ulomak iz monodrame posvećene Simone de Beauvoir u izvedbi Alme Prica i Matije Dedića te režiji Snježane Banović, koja će u povodu 35 godina od njezine smrti festivalsku premijeru imati u utorak 7. rujna u Hrvatskom glazbenom zavodu.

U ponedjeljak program otvara razgovor Dragana Velikića u Knjižari Fraktura s glavnim urednikom 24sata Goranom Gavranovićem i novinarom Borisom Rašetom o suočavanju s prošlošću kroz književnost (12 sati). U 18 sati na istome mjestu kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik vodit će Dvostruki portret sa srpskim piscem i urednikom Danilom Lučićem te slovenskim dobitnikom nagrade EU za književnost Jasminom B. Frelihom, a u 20 sati, Korana Serdarević moderirat će razgovor dvaju snažnih ženskih glasova makedonske književnosti, Lidije Dimkovske i Rumene Bužarovske.

Tagovi: Zoran Predin, Dragan Velikić, Festival svjetske književnosti, Manuel Vilas
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE