GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavljena nova sezona HNK u Zagrebu 2020./2021.

Predstavljena nova sezona HNK u Zagrebu 2020./2021.
TEATAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.06.2020 / 17:07
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Kazališna sezona 2020./2021. predstavljena je na konferenciji za medije u petak, 5. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Intendantica Dubravka Vrgoč rekla je kako je u vrijeme krize izazvane koronavirusom više od pola milijuna gledatelja pratilo online predstave kazališta, a projekt HNK u vašem kvartu, koji će završiti koncertom u Maksimiru u nedjelju, 7. lipnja s početkom u 18 sati, iznimno posjećen i primljen od naših sugrađana.

Sezonu 2020./2021. osmislili smo vjerujući kako nam upravo teatar u ovim nesigurnim vremenima možda može najviše pomoći. I to podjednako gledateljima kao i umjetnicima. Gledatelje ćemo u idućoj sezoni iznova podsjetiti našim predstavama koliko teatar može biti utjeha, utočište i mjesto za susrete, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu Leonard Jakovina spomenuo je da su plesači tijekom korona krize redovno održavali formu u svojim domovima te najavio baletne naslove za iduću sezonu.

Odlučili smo postaviti premijeru Ponosa i predrasuda, glasovita klasika Jane Austen, jednog od najljepših ljubavnih romana svih vremena, koji će baletno uprizorenje doživjeti u studenome u koreografiji Lea Mujića i na glazbu engleskih skladatelja različitih razdoblja.
Druga baletna premijera bit će Giselle, kraljica romantičnog baleta, koju će koreografirati i režirati poznati španjolski plesač, koreograf i dugogodišnji ravnatelj španjolskoga Nacionalnog baleta Jose Carlos Martinez, a glazbenom izvedbom ravnat će Dian Tchobanov.
Giselle će zaživjeti kao jedan od triju najboljih i najpopularnijih baleta koje izvodimo, rekao je na kraju predstavljanja baletne sezone ravnatelj Leonard Jakovina.

Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan istaknuo je kako je kazalište, nakon zatvaranja i ponovna otvorenja, nastavilo rad u jakom tempu. Ansambl je nakon otvorenja kazališta započeo s pokusima predstavom u tranziciji Kafka na žalu, koja nastaje po jednom od najčitanijih suvremenih romana Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija. Premijera se očekuje u rujnu.

Murakami je autor začudne meditativne ljepote s kojom ćemo okupiti gotovo čitav ansambl, a nakon toga nastavljamo s adaptacijom popularnoga i hvaljenog romana Genijalna prijateljica Elene Ferrante, autorice koja ne otkriva svoj identitet, a koja prati odrastanje dviju djevojčica iz siromašne napuljske četvrti. Na scenu će ju postaviti naš stalni gostujući redatelj Paolo Magelli kojemu se veselimo jer će iznijeti
tako veliko djelo, rekao je Ivica Buljan.
Redatelj Paolo Magelli istaknuo je kako je Elena Ferrante posvetila cijeli svoj opus ženskom pitanju, a koji je mnogo složeniji od politoloških rasprava što ih već dugo vodimo kada je posrijedi uloga žene. Ferrane obuhvaća sva ženska pitanja, od političkih do egzistencijalnih.
Ravnatelj Drame najavio je i remek-djelo ruskoga klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja - Revizora u režiji istaknutoga kazališnoga umjetnika Sergeja Potapova kojega su gledatelji imali priliku upoznati u Zagrebu tijekom festivala Sanktpeterburške sezone, gdje je gostovao s predstavom Taras. Repertoarna politika predstavljanja intrigantnih autora mlađe generacije u nekonvencionalnome scenskom prostoru tonskog studija HNK nastavlja se i ove sezone s autorskim projektom Ivora Martinića Jackpot koia će se baviti temom prijateljstva.
U idućoj sezoni bit će praizveden i pobjednički tekst, najbolji od 166 pristiglih na Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta. Izvest će ga glumački ansambl HNK u Zagrebu.

Za vrijeme krize izazvane koronavirusom osmišljen je i niz projekata poput autorskoga Nine Violić nazvana Karaokelektira koji će biti izveden u sklopu Ljetnih večeri u srijedu, 10. lipnja u 19 sati.

Radosna sam što nas je situacija navela na ovaj projekt koji je izašao iz potrebe da ljudima damo nešto veselo, zabavno i šaljivo. Opjevali smo velike autore hrvatske klasične literature, i to je projekcija svih gledatelja, a pjevat ćemo ga svi zajedno, sa što više ljudi, najavila je Nina Violić


Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli predstavio je operne naslove sljedeće sezone, koju će otvoriti jedna od najpopularnijih i najljepših svjetskih opera – Bizetova Carmen kojom će ravnati Fabrizio Maria Carminati i Josip Šego u režiji Bernarda Arnauda.
Koronavirus nas nije zaustavio. Pjevali smo po zagrebačkim kvartovima. Ako već gledatelji nisu mogli k nama, mi smo došli njima, rekao je Mottadelli te u premijernom ciklusu predstavio Offenbachov Fantasio, koprodukciju Hrvatskoga narodnog kazališta s pariškom Operom Comique, Grand Theatre de Geneve, Opera de Rouen i Opera de Montpellier. Tom koprodukcijom ravnat će Laurent Campellone u režiji Thomasa Jollyja. Predstavljena je i Smrt u Veneciji u režiji slavnoga Ive van Hovea koji oblikuje Mannovo remek-djelo kao tragediju postojanja čovjeka razapeta između društvenih očekivanja i želje za osobnom slobodom.
Nastavljajući plodnu suradnju s Muzičkim biennaleom Zagreb, HNK u Zagrebu praizvest će i suvremeno operno djelo Posljednji intermezzo Berislava Šipuša.

Intendantica Dubravka Vrgoč na kraju je istaknula kako od se rujna nastavlja i Festival svjetskoga kazališta, Filozofski teatar kao i sva planirana gostovanja ansambala koja su prekinuta zbog pandemije.

Jako smo puno radili za vrijeme korone iako smo bili zatvoreni i jedno smo od prvih kazališta koje se otvorilo u ovom opsegu, i na to smo iznimno ponosni i sretni, rekla je Dubravka Vrgoč te pozvala sve da se pridruže Ljetnim večerima ispred kazališta koje počinju svečanim otvorenjem scensko glazbenog događaja u subotu, 6. lipnja s početkom u 20 sati.

Tagovi: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Dubravka Vrgoč, Haruki Murakami, Leonard Jakovina, Jane Austin, Ivica Buljan, Elena Ferrante
PROČITAJ I OVO
Cvate glazbeno izdavaštvo
TREND
Cvate glazbeno izdavaštvo
NEW YORK - Pandemija je zaustavila koncerte, no zahvaljujući unosnim prodajama glazbenih kataloga cvate glazbeno izdavaštvo , što u uobičajenim vremenima nije slučaj, a prihodi od autorskih prava na duge se staze mogu pokazati lukrativnim i sve više privlače ulagače.
Iva Ilinčić javno progovorila o Aleksićevom zlostavljanju
ZLOSTAVLJAČ
Iva Ilinčić javno progovorila o Aleksićevom zlostavljanju
BEOGRAD - Glumica Beogradskog dramskog kazališta Iva Ilinčić, koja je zajedno s još par djevojaka prijavila policiji učitelja glume Miroslava Miku Aleksića za zlostavljanje, za Blic je iznijela svoju priču.
Umro francuski glumac Jean-Pierre Bacri
IN MEMORIAM
Umro francuski glumac Jean-Pierre Bacri
PARIZ - Francuski glumac i scenarist Jean-Pierre Bacri preminuo je u ponedjeljak u 70. godini, potvrdila je njegova agencija u Parizu.
Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima
POTPORE
Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima
ZAGREB - Vlada je odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i nezavisnim profesionalcima u kulturi te je zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija da u ovoj godini osiguraju dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore kulturnom sektoru.
Neprijatelj naroda Henrika Ibsena premijerno 6. veljače u ZKM-u
TEATAR
Neprijatelj naroda Henrika Ibsena premijerno 6. veljače u ZKM-u
ZAGREB - Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju prvu premijeru u novoj kalendarskoj godini najavljuje, u subotu 6. veljače, dramu "Neprijatelj naroda" Henrika Ibsena u režiji i adaptaciji Ivana Penovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE