GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminula dramaturginja i kazališna kritičarka Mira Muhoberac

Preminula dramaturginja i kazališna kritičarka Mira Muhoberac
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 18:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska kazališna kritičarka i dramaturginja Mira Muhoberac preminula je u srijedu u Zagrebu.

Mira Muhoberac rodila se u Dubrovniku 18. kolovoza 1959. godine.

Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju te jugoslavenske jezike i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je i doktorirala teatrologiju.

Djelovala je kao slobodna samostalna umjetnica na području dramaturgije, režije i kazališne kritike, samostalna znanstvenica na području teatrologije, kroatistike i komparatistike te profesorica i predavačica.

Na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkoga filozofskog fakulteta na Katedri za teoriju književnosti predavala je Uvod u scensku umjetnost i Scensku umjetnost, a niz kolegija predavala je i na Katedri za stariju hrvatsku književnost te na Katedri za metodiku nastave hrvatskoga jezika i književnosti, kao i na drugim fakultetima u Hrvatskoj poput Filozofskog fakulteta u Puli, Filozofskog fakulteta u Osijeku, Umjetničke akademije u Osijeku, te u inozemstvu (Karlovo sveučilištu u Pragu).

Kao dramaturginja surađivala je s brojnim profesionalnim kazalištima i festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Dramskog kazališta Gavella, HNK u Zagrebu, Satiričkog kazališta Kerempuh, HNK u Varaždinu, Zagrebačkog kazališta lutaka, Male scene te dubrovačkog kazališta Marina Držića, u kojemu je od 2002. do 2004. bila ravnateljica.

Ostvarila je tristotinjak dramaturgija i režija predstava u kazalištima, na radiju, na televiziji, u samostalnim projektima. Istaknula se dramatizacijom romana Miroslava Krleže “Na rubu pameti”, dramaturškim obradama Krležinih “Gospode Glembajevih”, Shakespeareova “Kralja Leara”, “Koriolana” i “Richarda III.”, “Velikog briljantnog valcera” Drage Jančara, Gundulićevih “Osmana” i “Dubravke”, Držićeva “Dunda Maroja”, Beckettova “U očekivanju Godota”, Calderonova “Život je san” i drugih.

Sudjelovala je na mnogobrojnim hrvatskim i međunarodnim znanstvenim i umjetničkim simpozijima (Krležini dani, Dani hvarskog kazališta, Filološki dani, FEB), kongresima, savjetovanjima, stručnim skupovima i seminarima te u radu prosudbenih komisija za dramu i kazališnu umjetnost (Nagrada hrvatskog glumišta, Gavelline večeri, Sabor kulture, Lidrano…), a vodila je i tribine, okrugle stolove i razgovore o književnosti, kazalištu, kulturi, umjetnosti, novinarstvu te organizirala simpozije, projekte, izložbe.

Objavljivala je knjige, rasprave, studije i eseje iz teorije i povijesti drame i kazališta, književnosti i edukacije, kazališne i književne kritike.

Surađivala je i s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža te Poslijediplomskim središtem Sveučilišta u Zagrebu – u Dubrovniku.

Bila je članica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskoga društva dramskih umjetnika, Hrvatskoga centra ITI-Unesco, Hrvatskoga semiotičkoga društva i Društva sveučilišnih nastavnika.

Dobitnica je nagrada za kazališnu kritiku, za esej, za raspravu, za najbolju predstavu.

Tagovi: Mira Muhoberac, Akademia za kazalište, film i televiziju
PROČITAJ I OVO
Novi roman Milka Valenta i knjiga o Orbanu u izdanju Profila
KNJIGE
Novi roman Milka Valenta i knjiga o Orbanu u izdanju Profila
ZAGREB - Nakladnik Profil u novu kalendarsku godinu ulazi s novim nizom naslova, među kojima iz te izdavačke kuće posebno izdvajaju novi roman Milka Valenta "Ledene haljine" i knjigu "Orbán - Novi europski moćnik" austrijskog novinara i autora Paula Lendvaia.
Glumac Gaspard Ulliel poginuo na skijanju u 37. godini
TRAGEDIJA
Glumac Gaspard Ulliel poginuo na skijanju u 37. godini
PARIZ - Glumac Gaspard Ulliel, dobitnik Cesara, poznat po ulozi Yvesa Saint Laurenta, smrtno je stradao u 37. godini na skijanju u Savoji, priopćila je njegova obitelj a prenosi agencija France Presse.
Serija Šutnja Dalibora Matanića u programu Berlinale Series Market Selects
USPJESI
Serija Šutnja Dalibora Matanića u programu Berlinale Series Market Selects
ZAGREB - Televizijska serija "Šutnja" Dalibora Matanića, utemeljena na trilogiji romana istraživačkog novinara Drage Hedla, uvrštena je među 14 televizijskih serija u programu Berlinale Series Market Selects na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu.
Ove godine Noć muzeja na prigodnu temu Muzeji - između stvarnog i digitalnog
DOGAĐAJI
Ove godine Noć muzeja na prigodnu temu Muzeji - između stvarnog i digitalnog
ZAGREB - Ovogodišnja, sedamnaesta po redu Noć muzeja održat će se 28. siječnja u uvjetima sličnima prošlogodišnjima - online i tamo gdje je to moguće 'uživo', uz prigodnu temu "Muzeji - između stvarnog i digitalnog".
Nakladnik V.B.Z. pokrenuo literarni natječaj za mlade do 18 godina
NATJEČAJ
Nakladnik V.B.Z. pokrenuo literarni natječaj za mlade do 18 godina
ZAGREB - Smatrajući kako je potrebno mladima dati prostor za literarno promišljanje o temama koje ih zaokupljaju, nakladnička kuća V.B.Z. pokrenula je književni natječaj "Sve je lako kad si mlad?" za kratku priču za mlade do 18 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE