GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminula istaknuta likovna kritičarka Marina Baričević

Preminula istaknuta likovna kritičarka Marina Baričević
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2022 / 14:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Marina Baričević, istaknuta likovna kritičarka, publicistkinja i novinarka, preminula je u 81. godini, izvijestio je u petak ULUPUH.

Marina Baričević rođena je 1941. godine u Zagrebu, gdje je diplomirala na Filozofskom fakultetu.

Njezino prvo radno mjesto bilo je mjesto urednice, komentatorice i likovne kritičarke na Radio Zagrebu gdje je uređivala emisiju „Govorimo o likovnoj kulturi“, od 1970. do 1991.

Od 1991. do 1994. bila je ravnateljica Fundacije Ivana Meštrovića u Zagrebu, Splitu i Otavicama, a od 1996. do 2006. bila je stalna vanjska suradnica i likovna kritičarka Novog lista iz Rijeke te od 1996. do 1998. godine urednica specijalnog priloga o tržištu umjetnina ART Privrednog vjesnika, Zagreb.

Surađivala je u još nekoliko listova i časopisa - u Vjesniku, Oku, Radosti, a od 2006. do 2008. pisala o kulturi i umjetnosti u Feral Tribuneu.

Od 1983. surađuje s Leksikografskim zavodom "Miroslav Krleža" na Općoj enciklopediji, Enciklopediji hrvatske umjetnosti, Likovnoj enciklopediji Jugoslavije, Hrvatskom biografskom leksikonu.

Godine 1990. izabrana je za članicu Međunarodne akademije za keramiku u Genevi,a 1997. godine priznat joj je status samostalne umjetnice.

Autorica je preko sto pedeset izložbi u zemlji i svijetu (Austrija Italija, Mađarska, Njemačka, Španjolska, Portugal, Švicarska, Grčka, Slovenija, Srbija, SAD)

Napisala je niz kritika i eseja te brojne predgovore u katalozima. Objavila je preko 20 stručnih knjiga i monografija, bila je stručna suradnica i autorica scenarija za nekoliko dokumentarnih filmova o slikarima i keramičarima.

Bila je članica ili predsjedateljica raznih likovnih odbora, komisija, umjetničkih savjeta, žirija i likovnih kolonija.

Među ostalim, 2011. je dobila Nagradu Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti - ULUPUH za životno djelo.

Kako stoji na Facebook stranici ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo. Baričević je sahranjena u četvrtak na zagrebačkom Mirogoju, a preminula je 25. svibnja.

Fotografija: Novi list

Tagovi: Marina Baričević, Radio Zagreb, Novi list, Vjesnik, Feral Tribune
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE