GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminula producentica Darija Kulenović Gudan

Preminula producentica Darija Kulenović Gudan
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2021 / 17:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Filmska producentica i suosnivačica produkcijske kuće 'Studio dim' Darija Kulenović Gudan preminula je u 49. godini u Zagrebu 21. studenog 2021. nakon višegodišnje borbe s teškom bolešću, javlja Jutarnji list.

Darija Kulenović Gudan rođena je u Sarajevu 1972. godine. Sa svojom sarajevskom prijateljicom, kasnije poslovnom partnericom Marinom Andree Škop 1992. doselila je u Zagreb. Zajedno su radile više od trideset godina, a posljednjih 20 pod okriljem zajedničke produkcijske kuće Studio dim gdje je Darija Kulenović Gudan radila kao kreativna producentica.

Bila je jedna od najuspješnijih producentica svoje generacije, pomaknula je i proširila granice mogućnosti hrvatskog filma postavivši primjer kako bi suvremeni europski producenti/ce trebali poslovati - producirala je igrane kao i dokumentarne filmove, kratke i duge, za televiziju kao i komercijalne projekte te postavila na noge možda najkompleksniju koprodukciju u Hrvatskoj - film 'Moj dida je pao s Marsa'. U svom radnom vijeku imala je veliki raspon ambicija koji je rezultirao izuzetnim postignućima te je tako postala odličan uzor drugima.

Iza Darije Kulenović Gudan, piše Jutarnji list, ostaje niz uspješno produciranih djela poput igranih filmova 'Aleksi' (2018.) Barbare Vekarić, 'Noćni brodovi' (2012.) Igora Mirkovića, dokumentarne serije 'Stambeno pitanje' (2016.) Silvane Menđušić, dramske serije 'Na terapiji' (2013.) Tomislava Rukavine i Marka Škopa, dokumentarac 'Sevdah' (2009.), serija za djecu 'Laboratorij na kraju svemira', 'REC-i' i 'Njama, Njam' te brojnih drugih

'Za moju producenticu Dariju, pjesmica iz našeg filma', oprostio se na Društvenim mrežama od Kulenović Gudan Igor Mirković, s pjesmom 'Još jednom' grupe Meritas.

Nažalost, zbog preranog odlaska Darija Kulenović Gudan nije dočekala skorašnju hrvatsku premijeru filma 'Nebesa' poznatog srpskog redatelja Srđana Dragojevića, na kojem je radila kao koproducentica.

Uz djela koja publika može vidjeti, iza Darije Kulenović Gudan ostaje i nasljeđe zalaganja za solidarnost među kolegama, niz mlađih filmaša koje je nesebično podržavala u njihovom razvoju i radovala se njihovom napredovanju i uspjesima, kao i uporno podsjećanje okoline na važnost brige za sva živa bića i poruka njezinim najbližima da su ljubav i uživanje u svim, pa i najmanjim i najnevidljivijim ljepotama života, najvažniji.

Tagovi: Darija Kulenović Gudan, Igor Mirković
PROČITAJ I OVO
Goran Marković odselio u Trst
UMETNIK I POLITIKA
Goran Marković odselio u Trst
BEOGRAD - Jedan od najvećih srpskih umetnika i intelektualaca Goran Marković već neko vreme živi u Trstu, popularnom italijanskom gradu na Jadranskom moru.
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
BOGATSTVO
Paul McCartney postao prvi britanski glazbeni milijarder
LONDON - Paul McCartney, koji je svoju glazbenu karijeru započeo s Beatlesima, postao je prvi britanski glazbenik koji je postao milijarder, prema listi bogataša Sunday Timesa.
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu
NAPAD
Steve Buscemi napadnut na Manhattanu

NEW YORK - Holivudska zvijezda Steve Buscemi prošlog je tjedna u srijedu šetao ulicama New Yorka kada ga je prolaznik iznenada udario šakom u lice.

Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
JAZZ
Američki trubač Chris Botti oduševio u Čakovcu
ČAKOVEC - To se doista i dogodilo – u fantastičnoj atmosferi, u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu - glazbena ikona, veliki američki trubač Chris Botti održao je koncert o kojem će se još danima govoriti.
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
FESTIVALI
Cannes 2024: Glamour, filmovi, a možda i štrajk
CANNES - U Cannesu počinje 77. filmski festival. Može se očekivati puno blještavila i glamura, međunarodnih zvijezda, mnoge filmske vrhunce - a možda čak i štrajk filmskih radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE