GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminula spisateljica Anne Rice

Preminula spisateljica Anne Rice
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2021 / 17:40
Autor: SEEbiz / H
LOS ANGELES - Američka spisateljica Anne Rice, autorica četrdesetak romana i zbirki priča, prodanih u više od 150 milijuna primjeraka diljem svijeta, među kojima je i njezino najpoznatije djelo "Intervju s vampirom", umrla je u subotu u dobi od 81. godine, objavila je njezina obitelj.

"Majka je preminula od posljedica moždanog udara", objavio je njezin sin Christopher Rice na spisateljičinoj službenoj Facebook stranici.

"Tijekom posljednjih sati njezina života sjedio sam pokraj njezina bolničkog kreveta iskreno impresioniran njezinim postignućima i njezinom hrabrošću", napisao je.

Rice je rođena u New Orleansu 4. listopada 1941. godine, a nakon preseljenja u San Francisco počela je pisati kratke priče i knjige.

Već je svojim prvim romanom, po kojemu je danas najviše pamte, "Intervju s vampirom“ objavljenom 1976. doživjela je golem uspjeh.

Roman je odmah postao bestseller, a dvadesetak godina kasnije po Riceinu djelu snimljen je film.

Na adaptaciju romana odlučio se sineast Neil Jordan, a glavne je uloge povjerio Tomu Cruiseu i Bradu Pittu.

Film je te 1994. godine požnjeo golem financijski uspjeh i veliku gledanost među publikom, a i kritičari su ga vrlo pozitivno ocijenili.

Imao je dvije nominacije za Oscara, a tada još mlada glumica Kirsten Dunst bila je u utrci za najbolju žensku epizodnu ulogu u ovome ostvarenju za Zlatni globus.

Anna Rice napisala je desetke knjiga, među kojima i neke s temom erotske fikcije, ali pod pseudonimima Anne Rampling i AN Roquelaure.

Napisala je 15 nastavaka "Intervjua s vampirom" pa je tako nastala serija pod nazivom "Vampirske kronike". Još jedna njezina knjiga iz spomenute serije, "Kraljica prokletih", ekranizirana je 2002. godine.

Neki spisateljičini romani pretočeni su kazališna djela.

Prije petnaestak godina na Broadwayu je izveden mjuzikl "Lestat", koji je nastao po predlošku jedne od knjiga iz "Vampirskih kronika".

Glazbu za mjuzikl skladali su Elton John i Bernie Taupin. Mediji su tada nagađali da bi "Vampirske kronike" mogle postati tv serija.

Tagovi: Anne Rice, Intervju s vampirom
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE