GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo animator Tomislav Sporiš

Preminuo animator Tomislav Sporiš
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2021 / 14:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U nedjelju, 18. travnja, u 81. godini preminuo je animator Tomislav Sporiš.

Tomislav Sporiš cijeli je radni vijek proveo u studiju za crtani film, a radio je na serijalu kultnog profesora Baltazara, Palčiću, kao i na stvaranju prvog hrvatskog dugometražnog animiranog filma Čudesna šuma.

Rođen je 1940. u Zagrebu gdje je i završio školu primijenjene umjetnosti, a netom nakon toga počeo je raditi u Grafičkom zavodu Hrvatske. Godine 1975. dolazi u Zagreb film gdje provodi čitav svoj radni vijek i to šest desetljeća. Bio je animator, organizator i scenograf brojnim slavnim animiranim filmovima sve do 2014. godine kad radi Wiener Blut, svoj posljednji film sa Zlatkom Bourekom i Pavlom Štalterom.

U zlatno doba Zagreb filma surađivao je s istaknutim imenima domaće animacije – Antom Zaninovićem, Borisom Kolarom, Zlatkom Grgićem i Zlatkom Bourekom na legendarnom crtanom serijalu o profesoru Baltazaru. Na Palčiću je surađivao s Milanom Blažekovićem, a na Lutki snova sa Zlatkom Grgićem. Tu je i prvi hrvatski dugometražni animirani film Čudesna šuma čijem je stvaranju dao nemjerljiv doprinos.

Osim što je član autorske ekipe u slavnim vremenima Zagrebačke škole crtanog filma, nikad nije napustio svoju prvu ljubav – slikarstvo. Njegov svemir interesa za film, kazalište, scenografiju i povijest bio je širok.

Tagovi: Tomislav Sporiš, Čudesna šuma, profesor Baltazar
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE