GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Dejan Mijač

Preminuo Dejan Mijač
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2022 / 20:16
Autor: SEEbiz / Nova.rs
BEOGRAD - Slavni pozorišni reditelj i profesor Dejan Mijač preminuo je danas u Beogradu u 87. godini.

Dejan Mijač je bio jedan od najznačajnijih teatarskih reditelja u nas.

Rođen je 17. aprila 1934. godine u Bijeljini, u svešteničkoj porodici. Režiju je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Po završenoj gimnaziji u Valjevu, upisao je studije jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a zatim i pozorišnu i radio režiju na Pozorišnoj akademiji, u klasi Vjekoslava Afrića. Po završetku studija, 1957. dobio je angažman u Narodnom pozorištu u Tuzli. Za četiri sezone u Tuzli postavio je na desetine predstava pa je usledio poziv slavnog upravnika Miloša Hadžića da pređe u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, u kome je kao kućni reditelj, u narednih 13 godina, režirao niz zapaženih predstava klasičnog i savremenog repertoara. Među predstavama se izdvaja "Pokondirena tikva" Jovana Sterije Popovića 1973. godine koja je predstavljala radikalan zaokret u odnosu na dotadašnja tradicionalna tumačenja srpskog klasika.

Sterijom se bavio i u potonjoj karijeri, postavivši njegove komade: "Džandrljiv muž" (SNP, 1962), "Ženidba i udadba" (Narodno pozorište Sombor, 1975), "Kir Janja" (Udruženje filmskih umetnika Srbije, 1978), "Laža i paralaža" (Knjaževsko-srpski teatar, 1980), "Nahod Simeon" (JDP, 1981), "Rodoljupci" (JDP, 1986. i ponovo 2003).

Često je tokom karijere radio u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Među najznačajnijim predstavama koje je potpisao u JDP-u bile su "Vasa Železnova" Maksima Gorkog, Nušićeva "Pučina", Simovićevo "Putujuće pozorište Šopalović"...

Režirao je i u drugim pozorištima: Atelje 212, Grad teatar Budva, Zvezdara teatar, Teatar Kult, Pozorište "Boško Buha", Narodno pozorište Niš, NP Sombor, NP u Beogradu, NP Sarajevo, Beogradsko dramsko pozorište, Kazalište Jazavac u Zagrebu, HNK Split, HNK Rijeka, Pozorište "Joakim Vujić".

Čuvenom predstavom "Mrešćenje šarana" Aleksandra Popovića, 1984. godine otvoren je Zvezdara teatar.

Bavio se glumačkim pedagoškim radom u Novom Sadu, pri Dramskom studiju SNP-a, a potom prešao na Katedru za pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ostao je na Fakultetu do penzije.

Dejan Mijač je odlučio da se povuče iz pozorišnog života 2011, a za svoju poslednju režiju odabrao je Jugoslovensko dramsko pozorište i Čehovljev komad "Višnjik".

Mijač je postao akademik SANU u novembru 2021.

Tagovi: Dejan Mijač, Vjekoslav Afrić, jugoslovensko dramsko pozorište, telje 212, Grad teatar Budva, Zvezdara teatar, Teatar Kult, Pozorište Boško Buha
PROČITAJ I OVO
Umro slikar Fadil Vejzović
IN MEMORIAM
Umro slikar Fadil Vejzović
ZAGREB - Slikar i grafičar Fadil Vejzović preminuo je jučer u Zagrebu nakon teške bolesti u 80. godini života.
Koje ćemo kino premijere gledati u listopadu? (VIDEO)
U KINIMA U LISTOPADU
Koje ćemo kino premijere gledati u listopadu? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u listopadu? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec listopad hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su sedam premijernih filmova.
Preminuo poznati reper Coolio
IN MEMORIAM
Preminuo poznati reper Coolio
LOS ANGELES - Američki reper Coolio, poznat po kultnom hitu Gangsta's Paradise, preminuo je u 59. godini.
Film Snjeguljica Lane Barić u konkurenciju festivala u Yorku, Chicagu i Uppsali
FESTIVALI
Film Snjeguljica Lane Barić u konkurenciju festivala u Yorku, Chicagu i Uppsali
ZAGREB - Film "Snjeguljica" redateljice i scenaristice Lane Barić uvršten je u konkurenciju Festivala kratkometražnog filma Aesthetica u Yorku, Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Uppsali.
Liverpool i Glasgow u užem izboru za iduću Euroviziju
KANDIDATI
Liverpool i Glasgow u užem izboru za iduću Euroviziju
LONDON - Velika Britanija u utorak je objavila da će se natjecanje za Pjesmu Eurovizije 2023. održati u Liverpoolu ili Glasgowu nakon što je Britanija izabrana kao zemlja domaćin zbog rata u Ukrajini zahvaljujući drugome mjestu britanskog predstavnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE