GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac

Preminuo direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 06:58
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac (55) iznenada je preminuo u Beogradu nakon što mu je pozlilo, oobjavila je Radio-televizija Srbije u sredu uveče.

Bio je direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine, a potom od januara 2017. godine.

Od septembra 2013. do avgusta 2016. godine bio je ministar kulture i informisanja Srbije, a jednom prilikom je izjavio da je teško očekivati da se za kratko vreme reše problemi u kulturi.

„Svako ko je očekivao da je moguće naštimovati i uigrati kompletnu srpsku kulturu i informisanje za 12 i po meseci ili dve i po godine, taj je ili zlonameran ili ima ozbiljan problem sa manjkom inteligencije.

„Izazovi su veliki, ali su velike i šanse za uspeh", rekao je on.

Dodao je da mu je trebalo 12 i po godina da naštimuje Filharmoniju da bi zvučala onako kako je zvučala na kraju njegovog mandata.

„Ja sam potpuno svestan da u srpskoj kulturi i informisanju ne 'cvetaju ruže', ali onaj koji misli da ove resore od ružičnjaka dele samo državne jasle i novac, taj ne razume ni kulturu, ni informisanje, ni državu, ni okruženje, ni vreme u kome živimo, a bogami ni hortikulturu", rekao je Tasovac.

Govorio je i da je postao ministar, ne zbog sujete, već da gradi sistem koji će biti održiv.

„Mislim da se verovatno ne bismo našli u ovoj situaciji da mnogi od mojih prethodnika nisu vrlo uspešno pravdali čaršijska očekivanja.

„Jer da su čaršijska očekivanja merilo uspešnosti srpske kulture ili srpskih medija, onda bi Srbija već uveliko bila neka vrsta balkanskog Diznilenda", govorio je Tasovac.

Ivan Tasovac je rođen je 1966. godine u Beogradu.

Diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski" u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog.

U dvanaestoj godini debitovao je kao pijanista sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije.

Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslovenskim republikama i drugim zemljama.

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovljeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu.

Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja.

Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD-u.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije „Zubin Mehta" 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Realizaciji brojnih ciljeva i projekata ove fondacije doprinosi i Fondacija „Američki prijatelji Beogradske filharmonije", osnovana 2012. godine u Njujorku.

Kao priznanje za doprinos kulturi u Srbiji, koje je pokazao predvodeći Beogradsku filharmoniju, bio je pozvan da bude jedan od glavnih govornika na debati „Odnos kulture i ekonomskog razvoja", koja je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana u junu 2013. godine.

Tagovi: Beogradska filharmonija, Ivan Tasovac, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE