GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo dirigent Maksimilijan Cenčić

Preminuo dirigent Maksimilijan Cenčić
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2020 / 10:05
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Dirigent Maksimilijan Cenčić preminuo je u četvrtak u Beču nakon duge i teške bolesti, objavila je Bečka državna opera (Wiener Staatsoper).

Maksimilijan Cenčić (1951.- 2020.) rođen je u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, a djetinjstvo je proveo u Zagrebu gdje mu je otac radio u Hrvatskom narodnom kazalištu kao krojač. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je dirigiranje u klasi Igora Gjadrova.

Završio je i postdiplomski studij u Češkoj filharmoniji kao asistent dirigenta Vaclava Neumanna, a od 1981.-1983. bio je asistent maestru Lovri Matačiću na turnejama po cijelom svijetu.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu radio je od 1978. do 1991. uz kraće prekide, kao korepetitor opere, voditelj muzičkog studija, zborovođa i dirigent.

U HNK-u u Zagrebu dirigirao je prvi put 20. studenoga 1976. operu Madam Butterfly Giacoma Puccinija, zatim je slijedila Norma Vincenza Bellinija, Don Pasquale Gaetana Donizettija.

Godine 1991. postaje dirigent Bečke Državne opere (Wiener Staatsoper) gdje je radio do 2014. Radio je i u Kini i Japanu.

Otac je međunarodno priznatih umjetnika Maxa Emanuela i Lane Cenčić.

Foto: zvono.eu

Tagovi: Maksimilijan Cenčić, Max Emmanuel Cenčić, Lovro Matačić, Lana Cenčić, Wiener Staatsoper
PROČITAJ I OVO
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE