GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo hrvatski redatelj Božidar Violić

Preminuo hrvatski redatelj Božidar Violić
TUŽNA VIJEST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 13:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski kazališni redatelj, dramaturg i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Božidar Violić umro je u Zagrebu u 90. godini, potvrđeno je iz krugova bliskih obitelji.

Božidar Violić rodio se 4. lipnja 1931. u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je romanistiku, a na Akademiji dramske umjetnosti režiju.

Nakon završenog studija, angažiran je kao redatelj i dramaturg na Radio Zagrebu. Od 1959. do 1972. stalni je redatelj u Dramskom kazalištu "Gavella", od 1958. do 1977. bio je profesor glume i kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti, a od 1979. do umirovljenja 1999. umjetnički ravnatelj, redatelj i dramaturg u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Režirao je u mnogim hrvatskim kazalištima i festivalima postavivši osamdesetak dramskih i opernih predstava.

Istaknuo se režijama starih i suvremenih hrvatskih dramskih tekstova poput "Ljubice" Augusta Šenoe, "Tri farse" Nikole Nalješkovića, "Prikazanje života i muke svetih Ciprijana i Justine" Marina Gazarovića, "Kvas bez kruha" Antuna Nemčića te "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja" i "Svečana večera u pogrebnom poduzeću" Ive Brešana.

Režirao je i "Mirise, zlato i tamjan" Slobodana Novaka u vlastitoj adaptaciji, "Sokol ga nije volio" Fabijana Šovagovića, "Adagio" Lade Kaštelan, "Galilejevo uzašašće" Antuna Šoljana, "Smrt Stjepana Radića" Tomislava Bakarića te "Anđele Babilona" i "Sinovi umiru prvi" Mate Matišića.

Kako je istaknuto u Hrvatskoj enciklopediji, uz Kostu Spaića, Dinu Radojevića i Georgija Para pripadao je tzv. gavellijanskomu redateljskom kartelu. U redateljskom radu poštuje tekst kao svrhu režije, sklon je propitivanju autoriteta i ironiji kako bi potaknuo gledatelja da se odredi prema ideji drame prevedenoj scenskom koncepcijom predstave.

Značajne su i njegove režije Molièrovih "Tartuffea" i "Don Juan", Weissove "Patnje gospodina Mockinpotta", Büchnerove "Dantonove smrti" i "Leonce i Lena", Beckettove "U očekivanju Godota", Pirandellova "Henrika IV.", Shakespeareove "Vesele žene windsorske" i "Richarda III.", Calderónov "Život je san", Jonsonova "Volponea", Feydeauova "Gospona lovca", Hamptonove "Opasne veze", Shawova "Đavolova učenika", Lorcin "Dom Bernarde Albe".

Među režijama opera ističu se "Hoffmannove priče" J. Offenbacha, "Figarov pir" W. A. Mozarta, Puccinijeva "Toska" i Bersin "Oganj".

Autor je scenarija za kratke i dugometražne filmove A. Babaje "Nesporazum" (1958.), "Lakat kao takav" (1959.), "Carevo novo ruho" (1961.), "Breza" (1967.) te "Mirisi, zlato i tamjan" (1971.).

Objavio je niz teatroloških ogleda te knjige "Lica i sjene" (1989., ponovljeno prošireno izdanje 2004) i Isprika: ogledi i pamćenja (2008). Gostovao je kao predavač na glumačkim školama u Švedskoj (1973–74). Dramatizirao je niz tekstova, a bavio se i prevođenjem.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu one za životno djelo Hrvatskog glumišta 2008. i Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 1994. godine.

Tagovi: Božidar Violić, Akademija dramskih umjetnosti, Gavella, Slobodan Novak, Miroslav Krleža, Fabijan Šovagović
PROČITAJ I OVO
Građani ispred zagrebačkog stana Mire Furlan ostavljaju svijeće i cvijeće
POČAST
Građani ispred zagrebačkog stana Mire Furlan ostavljaju svijeće i cvijeće
ZAGREB - Ispred zgrade u Petrovoj ulici u Zagrebu gdje je nekoć živjela Mira Furlan obožavatelji ostavljaju svijeće i cvijeće.
New York Times: Mira Furlan je bila balkanska Meryl Streep
MEDIJI
New York Times: Mira Furlan je bila balkanska Meryl Streep
NEW YORK - Pred smrt, Mira Furlan radila je na svojoj autobiografiji. U odlomku koji je glumičin menadžer objavio na njenoj web stranici ona spominje svemir da bi opisala svoj osjećaj mira, dok se borila s oboljenjem.
Preminula hrvatska književnica i prevoditeljica Truda Stamać
IN MEMORIAM
Preminula hrvatska književnica i prevoditeljica Truda Stamać
ZAGREB - Književnica i prevoditeljica s njemačkoga Truda Stamać, koja je hrvatskoj čitateljskoj publici približila djela Rilkea, Brechta, Grassa, Hessea, Bernharda i Schillera, preminula je u petak u 79. godini.
Buljan: Kao ravnatelj Drame HNK sram me zbog događaja nakon kojih je Mira Furlan napustila kazalište i Zagreb
PRAVA PORUKA
Buljan: Kao ravnatelj Drame HNK sram me zbog događaja nakon kojih je Mira Furlan napustila kazalište i Zagreb
ZAGREB - "Miro, molim te da nam oprostiš. Oprosti i vranama koje su bile u prilici i na mjestu da to kažu, a nisu. A danas grakću i nas optužuju za svoju nečistu savjest."
Od danas u prodaji vinili Šarla akrobate, Električnog orgazma i Paket aranžmana
REIZDANJA
Od danas u prodaji vinili Šarla akrobate, Električnog orgazma i Paket aranžmana
ZAGREB - U godini 2021. kriju se brojevi 2 i 1, stoga je 22.1. najbolji datum za početak priče zvane proslava 40 godina novog vala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE