GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo poljski skladatelj Krzysztof Penderecki

Preminuo poljski skladatelj Krzysztof Penderecki
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2020 / 14:02
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Poljski skladatelj i dirigent Krzysztof Penderecki, jedan od najinovativnijih skladatelja suvremene glazbe i čest gost zagrebačke glazbene scene, umro je u nedjelju u dobi od 86. godina u Krakovu.

Autor "Tužaljke za žrtve Hirošime", dobitnik brojnih nagrada, umro je nakon duge bolesti, objavili su mediji pozivajući se na skladateljevu obitelj.

Četverostruki dobitnik nagrada Grammy (1988., godine 1999. u dvije kategorije te ponovno 2017.), Penderecki je pisao filmsku glazbu za redatelje kao što su Stanley Kubrick, Martin Scorsese i David Lynch.

Jedan od najvažnijih poljskih skladatelja, briljantnu glazbenu karijeru počeo je 1959. kada su tri njegove kompozicije "Strofe", "Emanacije" i "Davidovi psalmi" osvojili tri prve nagrade na Natječaju za mlade glazbenike u Varšavi.

Nametnuo se kao istaknuti skladatelj avangarde 60-ih godina skladbom "Tužaljka za žrtve Hirošime" (1960.), i njome stekao svjetsku slavu.

Bio je izuzetno inovativan, koristio je neuobičajene intervale, glissande, činio da instrumenti zvuče na neuobičajen način. Njegova je glazba bogata zvučnim efektima kao što su lim, zviždaljke, komadići stakla, brušenje metala, piljenje, pisaći strojeve, štucanje, električni zvukovi i slično.

U Zagreb je prvi put stigao 1963. na Drugi bijenale i od tada je bio čest gost . Godine 2007. bio je glavni gost Zagrebačkog Bijenala, 2011., ravnao je orkestrom Zagrebačke filharmonije u izvedbi svog djela "Zimsko putovanje" (2008.) i solista, hrvatskog kornista Radovana Vlatkovića.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao je 2013. Pendereckog Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića za osobit doprinos razvoju suvremene glazbe, ali i kulturne suradnje Poljske i Hrvatske.

Penderecki je postupno odustajao od avangarde i počelo skladati postromantičnu glazbu dostupnu široj publici.

Godine 2011., surađivao je s Jonnyjem Greenwoodom, glavnim gitaristom britanske rock skupine Radiohead te skladateljem elektroničke glazbe Aphexom Twinom na albumu i turneji.

Za razliku od većine skladatelja svoje generacije, velik dio glazbenog opusa Pendereckog čini vjerska glazba (Stabat Mater, Muke po Luki).

Rođen 23. studenoga 1933. u Debici, Krzysztof Penderecki primljen je na Konzervatorij u Krakovu u dobi od 18 godina, a istodobno je studirao filozofiju, povijest umjetnosti i književnost.

Bio je glazbeni pedagog na brojnim školama diljem svijeta i ravnao je najpoznatijim simfonijskim orkestrima u Europi i Sjedinjenim Državama.

Tagovi: Krzysztof Penderecki, Zagrebački bijenale, Ivo Josipović
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE