GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo profesor Ivo Tartalja

Preminuo profesor Ivo Tartalja
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2020 / 16:38
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Čuveni profesor Beogradskog univerziteta Ivo Tartalja preminuo je u 91. godini, saopšteno je iz Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, čiji je profesor bio počasni član osnivač.

“Profesor Ivo Tartalja (1930 – 2020) bio je strog i pravičan, ali uvek pun razumevanja za studente, pa je postao simbol celog jednog vremena, simbol ‘stare profesure’, kada se tražilo mnogo od studenata, ali su im profesori mnogo i pružali. Ostavio je dubok trag ne samo u profesuri, već i u naciji svojim izuzetnim naučnim studijama i Zbirkom koju je formirao u Adligatovom Muzeju srpske književnosti kada je, po prvi put, javnosti omogućeno da se upozna sa izuzetno značajnim nepoznatim književnim rukopisima”, saopšteno je iz Adligata.

Otac Ive Tartalje je bio čuveni književnik Gvido Tartalja, a stric uvaženi slikar Marino Tartalja. Pripadao je jednog od poslednjih grofovskih porodica na Balkanu. Školovao se u Beogradu, gde je završio Osnovnu školu “Vuk Кaradžić”, Prvu mušku gimnaziju, a zatim i Filozofski fakultet (filozofska grupa), na kome je doktorirao 1961. godine, navode u Adligatu.

Ivo Tartalja bio je profesor na Кatedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filozofskog, potom Filološkog fakulteta, od 1955. do penzionisanja 1995. godine. Pored redovne, držao je i postdiplomsku nastavu na fakultetima u Beogradu, Novom Sadu i Prištini, a predavao je i na fakultetima u Nišu i Кragujevcu. Jedan je od osnivača Instituta za književnost i umetnost i tamo je šezdesetih godina 20. veka bio referent za estetiku.

Bio je i sekretar Odbora za kritička izdanja u SANU (1972-1975), član uredništva biblioteke “Кnjiževna misao” Srpske književne zadruge, edicije “Srpska književna kritika” Instituta za književnost, kao i u redakcijama više periodičnih publikacija. Dobitnik je nagrada “Đorđe Jovanović”, “Mladen Leskovac” i Povelje zahvalnosti Adligata.

Profesor Tartalja bavio se naučnim radom i nakon penzionisanja, a u Adligatu je osnovao Zbirku porodice Tartalja, poklanjajući udruženju, između ostalog, prepisku Miloša Crnjanskog i Gvida Tartalje, rukopise Tina Ujevića, Oskara Daviča i svog oca, kao i mnoge druge knjige i predmete, saopšteno je iz Adligata. U ovom udruženju najavljuju i da će uskoro biti objavljena knjiga Miloša Jevtića “Tartalje”, u skladu sa ugovorom koji je potpisao profesor Tartalja, kojim se Adligat obavezuje da “promoviše, štiti i čuva od zaborava lik, životno delo i ugled članova porodice Tartalja”.

Tagovi: Ivo Tartalja, Beogradski univerzitet, Tin Ujević, Oskar Davičo, Guido Tartalja, Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat
PROČITAJ I OVO
Maestralna uloga Nikole Đurička (VIDEO)
FILMOVI
Maestralna uloga Nikole Đurička (VIDEO)
Maestralna uloga Nikole Đurička (VIDEO)
BEOGRAD - Žal za mladosti, velike frustracije i sitne životne radosti - tako se može opisati film "Živi čovek" reditelja Olega Novkovića i scenaristkinje Milene Marković, koji je prikazan sinoć na drugoj večeri 49. Međunarodnog filmskog festivala FEST.
Royal Mail odaje počast Paulu McCartneyu setom poštanskih maraka
POČAST
Royal Mail odaje počast Paulu McCartneyu setom poštanskih maraka
LONDON - Paul McCartney ima brojne glazbene hitove, titulu viteza, no sada će se bivši član Beatlesa naći i na poštanskim markama Royal Maila.
Zašto su Francuskinje mlade i u pedesetima
KNJIGE
Zašto su Francuskinje mlade i u pedesetima
ZAGREB - Nakladnik V.B.Z. objavio je francuski bestseler "Zašto su Francuskinje mlade i u pedesetima" blogerice Mylene Desclaux u kojoj šarmantno i uz puno britkog humora progovara o tome kako iskoristiti svoje pedesete - na pariški način.
Rovinj Photodays: Grand Prix 2021. slovačkoj fotografkinji Zuzani Pustaiovoj
NAGRADE
Rovinj Photodays: Grand Prix 2021. slovačkoj fotografkinji Zuzani Pustaiovoj
ROVINJ - Grand Prix ovogodišnjega festivala Rovinj Photodays dobila je slovačka fotografkinja Zuzana Pustaiová za projekt "One Day Every Day" koji kvalitetno, te na duhovit i ironičan način, istražuje značenje uloga aktera njezine osobne društvene mreže.
Krenulo cijepljenje profesionalnih umjetnika
CIJEPLJENJE
Krenulo cijepljenje profesionalnih umjetnika
ZAGREB - Cijepljenje profesionalnih djelatnika izvedbenih, glazbeno-scenskih i audio-vizualnih umjetnosti počela je u subotu u Zagrebu u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ), od kojeg vlasti očekuju pozitivan učinak na stavove javnosti prema cijepljenju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE