GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo strip-crtač i grafički dizajner Alem Ćurin

Preminuo strip-crtač i grafički dizajner Alem Ćurin
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2020 / 16:37
Autor: SEEbiz / Novosti
SPLIT - Jutros je u Splitu, u svojoj 68. godini, iznenada preminuo Alem Ćurin, dugogodišnji ilustrator tjednika Novosti.

Ćurin je bio i slikar i strip-crtač i grafički dizajner i pisac. Bio je, kako je rekao jednom prilikom Boris Dežulović, i njegov kolega kolumnist, jer su Ćurinove ilustracije uvijek donosile puno više od onih uobičajenih na koje su navikli čitaoci novina.

Ćurin je rođen 8. rujna 1953. u Splitu, ali je uvijek bio vezan i uz svoj Hvar. Nakon gimnazije odlazi na studij grafike na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu koju napušta kako bi se bavio stripom. Već u to doba kreće s objavljivanjem po različitim omladinskim časopisima, napušta Split pa se opet vraća u svoj grad, radi kao ribar, da bi 1991. godine postao grafički dizajner splitskog Hrvatskog narodnog kazališta za čije predstave radi plakate.

Dvije godine kasnije, nakon privatizacije Slobodne Dalmacije, gdje je također radio kao ilustrator u tjedniku Nedjeljna Dalmacija, odlazi u Feral Tribune gdje ostaje do prestanka izlaženja lista 2008. godine. Nakon toga počinje surađivati s Novostima, gdje njegove ilustracije za naslovnice postaju važan dio identiteta lista.

U međuvremenu je opet aktivan na više polja. Jedan je od pokretača kulturnog časopisa Torpedo, začetnika neformalne skupine pisaca nazvane FAK. Neumorno crta i piše. Godine 2013. ponovno počinje raditi plakate za Splitsko ljeto. Splitski HNK odužio mu se ovo ljeto muralom na pročelju kazališnog ateliera gdje je prikazan njegov plakat za 44. Splitsko ljeto 1998. godine.

Dobitnik je niza nagrada od treće nagrade za strip u kanadskom Montrealu 1981. godine do Grand Prixa na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2008.

Ćurinov je odlazak veliki gubitak za redakciju Novosti. Bio je izniman crtač i novinski autor, s jedinstvenom sposobnošću da likovno izražava naše i svoje novinarstvo.

Tagovi: Alem Ćurin, Novosti, Feral Tribune, Boris Dežulović, Slobodna Dalmacija
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE