GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Vladimir First

Preminuo Vladimir First
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2023 / 16:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glazbenik, dugogodišnji član ansambla Zagrebački solisti i suradnik Hrvatskog katoličkog radija Vladimir First preminuo je 15. ožujka od posljedica moždanog udara. Sprovodni obredi počinju u ponedjeljak 20. ožujka u 13.20 u mrtvačnici na Mirogoju.

Vladimir First je rođen 15. srpnja 1948., violinu je diplomirao 1971., a magistrirao dvije godine kasnije 1973. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ivana Pinkave. Završio je i dvogodišnji postdiplomski studij u Moskvi na Državnom konzervatoriju Čajkovski u klasi prof. Igora Oistraha.

Od 1971. do 1973. godine bio je član ansambla Collegium Musicum a od 1971. do 1977. bio je član Zagrebačke Filharmonije kao zamjenik koncertnog majstora. U isto vrijeme bio je i koncertni majstor i solist Komornog studija Zagrebačke filharmonije.

Od 1977. do 2005. bio je član ansambla Zagrebački solisti na 1. violini. S njima je održao više od 1500 koncerata širom svijeta. U tih 28 godina djelovanja sa Zagrebačkim solistima snimili su više od 30-ak albuma (gramofonskih ploča, kaseta i CD-a) za mnoge diskografske kuće uključujući EMI, Aurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick, Jugoton, Croatia Records i Hrvatskih katolički radio.

Od 1997. do 2003. djeluje kao voditelj i dirigent gudačkog orkestra Glazbenih škola Blagoje Berse i Pavao Markovac iz Zagreba.

Za vrijeme djelovanja u Dubrovniku (od 2005. do 2012.) nastupao je i kao solist (recital u Kneževom dvoru, nastupi u organizaciji Grada Dubrovnika, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Camerate Raguzine itd.) zatim u duu s Ivom Dražinićem i triu s Albertom Frkom i Vandom Đanić.

Povratkom u Zagreb 2012. pa do smrti ponovno preuzima vodstvo Gudačkog orkestra Glazbene škole Pavao Markovac iz Zagreba.

Za svoj solistički, instrumentalni i dirigentski dan Vladimir First je dobio više nagrada i priznanja. Nagrada Sveučilišta u Zagrebu za reproduktivnu umjetnost 1970., nagrada „Vaclav Huml” Hrvatskog glazbenog zavoda 1971., Diploma na 1. međunarodnom violinističkom natjecanju „Vaclav Huml” u Zagrebu 1977., a te iste godine dobitnik je i Vjesnikove nagrade „Darko Lukić”.

Sa Zagrebačkim solistima osvojio je veliki broj domaćih i internacionalnih kolektivnih nagrada, među ostalima Nagrada Vladimir Nazor, Milka Trnina, Nagrada Grada Zagreba (3x)). Kao voditelj Gudačkog orkestra glazbenih škola Blagoje Berse i Pavao Markovca dobitnik je 1. nagrade na Državnom natjecanju orkestara u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (2001.).

Kao voditelj Gudačkog orkestra srednje škole glazbene škole Pavao Markovac četiri puta (2015., 2017.,2019. i 2021). je osvajao prva mjesta na Državnom natjecanju orkestara u organizaciji HDGPP-a. Osvojio je također nekoliko prvih nagrada kao voditelj Komorne glazbe (Gudački kvartet, Klavirski trio) na Državnim natjecanjima komornih sastava.

Vladimir First je dobitnik Zahvalnice (Zvonimirovi strijelci i Croatian Music Aid) Republike Hrvatske, Hrvatske vojske i Grada Zagreba za doprinos i potporu u obrani Republike Hrvatske 1992.

Pored redovitog članstva u Zagrebačkim solistima, Vladimir First je nastupao kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Tagovi: Vladimir First, zagrebački solisti, srednja glazbena škola Pavao Markovac
PROČITAJ I OVO
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
REKORDI
Taylor Swift nastavlja rušiti rekorde
LOS ANGELES - Pop megazvijezda Taylor Swift nalazi se na prvom mjestu glazbene ljestvice sa svojim albumom "The Tortured Poets Department", objavio je Billboard, dodajući da je tijekom prvog tjedna od objavljivanja prodan 1,91 milijun primjeraka tradicionalnih albuma, među kojima 859 tisuća vinilnih ploča, što je rekordna prodaja u modernom dobu.
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
USPJESI
Uspon njemačkog filma na međunarodnoj sceni
BERLIN - Njemački film sada je na dobrom putu, kažu glumica Alexandra Maria Lara i redatelj Florian Gallenberger.
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PRIVOĐENJE
Depardieu je priveden zbog seksualnog napada
PARIZ - Francuski glumac Gerard Depardieu (75) uhićen je pod optužbom za seksualne napade koji su se dogodili 2014. na snimanju filma Le Magicien et les Siamois Jean-Pierrea Mockyja i 2021. na snimanju filma Volets verts Jeana Beckera.
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE