GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Priznanja hrvatskim filmovima na 11. Anibaru

Priznanja hrvatskim filmovima na 11. Anibaru
FILM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2020 / 20:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na 11. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma Anibar, koji se ove godine prvi put u cijelosti održavao online od 17. do 23. kolovoza, kratkometražni animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu redatelja Marka Dješke, nastao u produkciji kuće Adriatic Animation, proglašen je najboljim u regijskom natjecateljskom programu, a posebno priznanje u istoj sekciji dobila je Arka Natka Stipaničeva.

U subotu, 22. kolovoza dodijeljene su nagrade na prvom online izdanju Anibara, međunarodnog festivala animiranog filma koji se inače održava u Peći, na Kosovu. U sekciji 'Balkan' natjecao se film Marka Dješke Sve te senzacije u mom trbuhu, koji je po odluci međunarodnog žirija proglašen najboljim. 

"Ova nagrada za najbolji film iz Balkanske selekcije je odlična vijest, puno mi znači! Osim što dolazi od prekrasnog festivala Anibar, nagrada također daje značaj transrodnoj temi koja je još uvijek tabu, kako u našem, a tako i kosovskom društvu. Hvala vam za širenje tog glasa", poručio je redatelj koji se na nagradi zahvalio videoporukom.

Film Sve te senzacije u mom trbuhu nastao je po stvarnom iskustvu Matie Anne Pleše koja je ujedno i naratorica u filmu. Kroz iskustvo tranzicije iz muškog u ženski rod/spol Matia se bori s pronalaskom iskrene intimne veze s heteroseksualnim muškarcem.

Animirani kratkometražni uradak u režiji Marka Dješke prvi je put javno prikazan upravo na 11. Anibaru. Film nastaje u koprodukciji kuće Adriatic Animation iz Hrvatske te BAT iz Portugala, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Film je producirao Draško Ivezić, a animaciju potpisuje Hana Tintor, uz Lauru Martinović, Davida Lovrića i Draška Ivezića.

Osim Sve te senzacije u mom trbuhu, u regijskoj sekciji 'Balkan' prikazana je i Arka Natka Stipaničeva koja je osvojila posebno priznanje međunarodnog žirija te Iris Lucije Bužančić. Arka je, inače, ove godine prikazana i na prestižnom festivalu u Annecyju, a hrvatsku je premijeru imala na Festivalu mediteranskog filma Split na kojem je proglašena najboljim domaćim filmom u programu Ješke, dok je Natko Stipaničev nagrađen za najbolji scenarij.
U sklopu 11. izdanja Anibara, preko festivalske platforme pokazano je preko 150 filmova, od kojih 135 u natjecateljskim programima u pet kategorija. Više o Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar možete pronaći na službenoj stranici i na Facebooku.

Tagovi: Marko Dješka, Anibar, Adriatic Animation, Natko Stipaničev
PROČITAJ I OVO
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE