GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Profesor Baltazar i klasici Zagrebačke škole animacije objavljeni na vinilu

Profesor Baltazar i klasici Zagrebačke škole animacije objavljeni na vinilu
VINIL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2023 / 07:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dvostruki album „The Zagreb School Of Animated Film (Original Soundtracks 1961-1982)“ i album glazbe serijala „Profesor Baltazar“ kompozitora Tomislava Simovića objavljeni su u vinilnom izdanju, a prva promocija izdanja održati će se na Pula film festivalu u nedjelju, 16. srpnja.

Objavom ova dva albuma u ukupnom trajanju od preko 120 minuta završen je višegodišnji proces restauracije i publikacije preko 300 izvornih vrpci hrvatskog kompozitora Tomislava Simovića, priopćili su iz izdavačke kuće Fox&His Friends Records te istaknuli kako glazba iz ovih animiranih filmova do sada nikada nije bila objavljena i smatrala se izgubljenom.

Dvostruki album „The Zagreb School Of Animated Film (Original Soundtracks 1961-1982)“ sadrži izbor tema iz 18 kratkometražnih naslova slavne Zagrebačke škole crtanog filma.

Album „Profesor Baltazar“ sadrži glazbu iz kultnog serijala o profesoru Baltazaru koji znanošću i nenasilnim metodama rješava probleme stanovnika Baltazargrada, a kojeg u kulturnoj i filmskoj branši nazivaju najvećim hrvatskim izvoznim proizvodom.

Urednici oba izdanja su Leri Ahel i Željko Luketić, a ovim novim izdanjima kuće Fox & His Friends nastavlja se rad na opusu Tomislava Simovića koji je potpisao nekoliko stotina filmskih partitura.

Simović je već objavljen na albumima glazbe za film „Gosti iz galaksije“ i „Visitors From The Galaxy Revisited“ na kojemu su urednici Ahel i Luketić pozvali 11 umjetnika iz 9 zemalja da vlastitim kompozicijama reinterpretiraju Simovićev rad za prvi jugoslavenski i hrvatski SF film koji se na ovogodišnjem Pula Film Festivalu u Areni, u sklopu proslave 70 godina Zagreb filma, premijerno prikazuje u novoj, restauriranoj verziji.

Na albumu posvećenom temama iz kratkometražnih crtića, uključena je i glazba iz Oscarom nagrađenog „Surogata“ Dušana Vukotića, zatim „Dnevnika“ Nedeljka Dragića, „Posjeta iz svemira“ Zlatka Grgića i brojnih drugih naslova.

Na albumu glazbe iz serijala „Profesor Baltazar“ objavljeni su i produžena jazz verzija naslovne Bal-Bal-Baltazar teme, te dječji hitovi poput Zbora životinja u kojem pjevaju mačke i psi, kao i pokušaja opernog pjevanja iz epizode „Krojač Silvestar“ koju je Simović zamislio kao domaću verziju Florence Foster Jenkins, rekli su iz izdavačke kuće.

Kako je najavljeno, nakon promocije nova dva izdanja Tomislava Simovića na Pula Film Festivalu 16. srpnja u prostoru Doma hrvatskih branitelja, daljnje promocije održati će se u rujnu u Zagrebu, a potom i u Beogradu i drugim gradovima u kojima će uz razgovor publici biti i prikazani i selekcije filmova Zagrebačke škole animiranog filma.

Tagovi: Profesor Baltazar, Zagrebačka škola animiranog filma, Tomislav simović
PROČITAJ I OVO
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
U KINIMA U SVIBNJU
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
Koje ćemo kino premijere gledati u svibnju? (VIDEO)
ZAGREB - Za mjesec svibanj hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su šesnaest premijernih filmova.
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
SALON
U Meštrovićevom paviljonu svečano otvoren 37. salon mladih
ZAGREB - Na ceremoniji održanoj ispred Meštrovićevog paviljona, u četvrtak je otvoren 37. salon mladih uz prigodne govore Ivane Andabake, ravnateljice HDLU-a, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU-a, Lovre Japundžića, kustosa centralne izložbe Salona Pao sat u bunar, Lore Rajčić i Ivane Završki, kustosica izložbe Situacija koja se otvara 22. svibnja.
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
EPILOG
Weinsteinu poništena presuda za spolno zlostavljanje
NEW YORK - Žalbeni sud New Yorka poništio je u četvrtak presudu bivšem holivudskom producentu Harveyju Weinsteinu zbog spolnog zlostavljanja 2020., slučaja koji je doveo do pokreta #MeToo.
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE