GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Program Dubrovačkih ljetnih igara nikada nije bio bogatiji

Program Dubrovačkih ljetnih igara nikada nije bio bogatiji
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2024 / 16:39
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - U Vrtu palmi Hotela Excelsior održana je konferencija za medije pred početak 75. Dubrovačkih ljetnih igara.

- Čini mi se da smo još više evoluirali. Do sada, moje dosadašnje Dubrovačke ljetne igre, iščekivao sam ih u grču kako će narod reagirati jer to narod prati s posebnim osjećajem za bolje. Dakle, za razliku od svih sadašnjih Igara, ove Ljetne igre iščekujem s ushićenjem! Čini mi se da su to Igre, nikad bolje po pitanju glazbenog i dramskog programa, svega je nešto puno i sjajno je, a kad čujem eho naših sugrađana koji se grabe za kartu, jer karata više nema, imam predosjećaj da će ovo biti sjajno! Uskoro ćemo vidjeti hoće li to tako biti... Osim što nam je kultura u venama, ima još nešto - to je kontinuirano njorganje, ne nezadovoljstvo, nego njorganje odnosno želja da bude još bolje i bolje. Sigurno će to uslijediti pred kraj Igara, a sigurno će biti i ushićenja... Moram izraziti uključenost naših kulturnih ustanova, Kazališta Marina Držića, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a imamo čast da naš ravnatelj KMD-a, Paolo Tišljarić, režira otvaranje. Sad ćemo vidjeti što je naučio u Gradu... Osobno, 75. Dubrovačke ljetne igre iščekujem s velikim ushićenjem i očekujem da će biti sjajne, poručio je Franković.

Marević je pohvalila bogat i šarolik program, što dokazuje i činjenica da su mnogi kupili ulaznice, a neki se pak već sad ‘žale kako nema ulaznica‘.

- Moram naglasiti kako ste uključili mlade i djecu, vjerujem da ćete dalje nastaviti ovako, Dubrovačko-neretvanska županija će biti potpora kao i dosad. Novom festivalskom vodstvu želim uspjeh, a nadam se da ćete ga opravdati, što ovogodišnji programa Igara i pokazuje, komentirala je Marević.

Filjak nije krila uzbuđenost pred sam početak Festivala.

- Zahvalnost moram izraziti na više nivoa. Odlučili smo preuzeti odgovornost i čast, ali zahvalna sam na podršci, u prvom redu htjela bih izraziti zahvalnost svim članovima tima zato što su Igre prekrasan i kompliciran mehanizam. Bez svih ljudi, sve ove izvedbe ne bi bile moguće. Što se tiče programa, vodili smo se jednom niti vodiljom, Mediteranom... Nit Mediterana vodi se kroz sve programe... Moram izraziti zahvalnost što na 75. Igrama nastupaju sve važne gradske kulturne institucije: Dubrovački simfonijski orkestar, Kazalište Marina Držića, Folklorni ansambl Linđo, Matica hrvatska iz Dubrovnika, Studentski teatar Lero, Umjetnička galerija Dubrovnik, palača Sponza... Bitno mi je bilo implementirati sva iskustva koja sam prikupljala nastupajući kao pijanistica. Umjetnici koji dolaze zaista jesu ‘A lista‘, svi prije i poslije nastupa na Igrama nastupaju na najvećim europskim festivalima... Važno je da naše glazbenike i glumce vratimo ovdje, naglasila je.

Bulić je izrazila zadovoljstvo što su pripreme na lokacijama već počele.

- Kad sam došla u grad, glumci su već stigli, Igre su u Gradu, umjetnici su ušli u Grad, premrežili su se s građanima... Drago mi je da se to dogodilo. Iz Mediterana smo stvarali taj program, program baziran na odnosu prošlosti i budućnosti, prisjećamo se prošlosti, ali gledamo prema budućnosti. Ovo je poveznica između iščekivanja i sjećanja i po toj nekoj misli vodimo se do prvog dramskog naslova - Goldonijeve "Kafetarije" u izvedbi ansambla KMD-a i gostujućeg glumca Mara Nejašmića Banića a u režiji Paola Tišljarića. Mislim da će neki novi jezik "Kafetarije" ući u Grad, osjetit ćemo ciničan i ironičan humor. "Kafetarija" će biti izazov! Druga premijera je "Ekvinocijo" u režiji Krešimira Dolenčića, obožavam Vojnovića i htjela sam ga dovesti na Igre. Ove godine smo našli prostor u Posatu koji je fantastičan! U njemu već kad uđemo osjećamo tragiku, siromaštvo, vrijeme koje je prošlo a koje je duboko u nama. Krešo režira predstavu s velikim ansamblom... Izdvojila bih vrhunsku Zrinku Cvitešić, Gorana Višnjića... Imamo i Gorana Grgića, Oliveru Baljak, Pericu Martinović, Mara Martinovića...

To je fascinantan ansambl i glumci. Velika je to predstava, veliki spektakl, intimna drama... Vratit ćemo se na bolne teme, na temu patricija, odnosu pojedinca prema društvu... Treća premijera, koprodukcija KunstTeatra, Punctuma i Kuće Klajn jest "Jimmy Ćorak" koji će na Igrama imati praizvedbu. Ona tematizira glumca, predstavu režira Ivan Plazibat, a Matija Čigir nosi naslovnu ulogu... Poslije toga idemo na čarobni Lokrum sa Shakespeareovom "Olujom" koju režira Vito Taufer. Shakespeare je bio uvijek relevantan u svim vremenima, mislim da bi to mogla biti čudesna predstava... U predstavi igraju Luka Peroš, Filip Šovagović, Frano Diljak, Ružica Maurus... Stvarno ćete se suočiti s velikim i posebnim dramskim umjetnicima, gostujućim predstavama, poručila je Bulić.

Tagovi: dubrovačke ljetne igre, franković, bulić, dubrovnik, excelsior
PROČITAJ I OVO
United Media i Nova TV bili su domaćini polufinalnog ocjenjivanja za Međunarodnu nagradu Emmy
DOGAĐAJI
United Media i Nova TV bili su domaćini polufinalnog ocjenjivanja za Međunarodnu nagradu Emmy
PULA - United Media, vodeća medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, u suradnji s Novom TV, bila je domaćin polufinalnog kruga žiriranja prestižne 'Međunarodne nagrade Emmy®'.
Bajkovita Villa Rose na Koločepu ugostila šibenskog slavuja Marka Škugora
VEČER POD ZVIJEZDAMA
Bajkovita Villa Rose na Koločepu ugostila šibenskog slavuja Marka Škugora
KOLOČEP - Uz tišinu zalazećeg sunca, šum morskih valova i vrhunsku à la carte ponudu, gostima bajkovite Ville Rose na otoku Koločepu proteklog je vikenda zapjevao omiljeni šibenski slavuj Marko Škugor.
Od danas je u prodaji kultni album Bitanga i princeza Bijelog dugmeta
DISKOGRAFIJA
Od danas je u prodaji kultni album Bitanga i princeza Bijelog dugmeta
ZAGREB - Croatia Records predstavljena novu, dosad nečuvenu i neviđenu verziju albuma "Bitanga i princeza" i to s originalnim cenzuriranim omotom Dragana S. Stefanovića.
Preminuo filmski kritičar Tomislav Kurelec
IN MEMORIAM
Preminuo filmski kritičar Tomislav Kurelec
ZAGREB - Filmski kritičar Tomislav Kurelec, koji je gotovo cijeli svoj radni vijek proveo na Radio-televiziji Zagreb (Hrvatskoj radio-televiziji) preminuo je u 83. godini života, potvrđeno je Hini iz Hrvatskog društva filmskih kritičara.
Preminula Shannen Doherty
IN MEMORIAM
Preminula Shannen Doherty
LOS ANGELES - Shannen Doherty, zvijezda Beverly Hillsa, 90210, umrla je nakon višegodišnje borbe s rakom dojke. Imala je 53 godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE