GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Projekt Rab Archaeological Traces uključuje Rab u projekt EPK 2020

Projekt Rab Archaeological Traces uključuje Rab u projekt EPK 2020
RIJEKA 2020
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 15:25
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Projekt Rab Archaeological Traces kojim se otok Rab uključuje u projekt Rijeka 2020 - Europske prijestolnice u sklopu programskog pravca 27 susjedstava, predstavljen je u četvrtak u Rijeci.

Projekt Rab Archaelogical traces povezuje do sad manje poznate točke kulturne baštine i očuvane otočne prirode. Označene su 33 lokacije, koje povezuju tri itinerara ukupne duljine oko 40 kilometara, rečeno je.

Predstavljene su vrijednosti arheološke, sakralne i etnografske baštine otoka na području poluotoka Lopar, poluotoka Kalifront i područja suhozidne gradnje pokraj mjesta Supetarska Draga. Tiskani su vodiči i karta a u izradi je i aplikacija za mobilne uređaje koji omogućuju skupne i pojedinačne obilaske.

Arheološka baština vrlo je rijetko u programima EPK

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić istaknula je da Rab s tim projektom predstavlja važno proširenje programa EPK u Rijeci, jer se arheološka baština vrlo rijetko nalazi u programima europskih prijestolnica kulture.

"Programski pravac 27 susjedstava sigurno je najeuropskiji u projektu EPK. To je uspjeli eksperiment povezivanja lokalnih zajednica s partnerima u Europi o kojem će se u Europi govoriti i nadalje te može biti dio promišljanja definiranja kulturnih politika", rekla je.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić istaknula je da županija sudjeluje u programskim pravcima 27 susjedstava i Lungomare Art, kojima se projekt EPK širi na područje cijele Primorsko-goranske županije. Na taj način se dobija spoznaja o vrijednostima lokalnih zajednica, dodatno se vrednuje baština i dobija novi turistički proizvod, kazala je.

Jedna od vrijednosti programskog pravca 27 susjedstava je u tome što se susjedstvima omogućilo da sami rade ono što smatraju bitnim za svoj kraj te da to razvijaju s europskim partnerima, ocijenio je pročelnik riječkog odjela za kulturu Ivan Šarar.

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić istaknuo je da se tim projektom na otoku vrednuje ono što su ostavili preci, što je bilo djelomično zapušteno kroz vrijeme, a sad je obnovljeno i uređeno te svima dostupno.

Partner Rabu u projektu je Nacionalni muzej arheologije s Malte, čiji su stručnjaci iskustvom i radom na terenu pomogli u ostvarenju projekta.

Tagovi: Rab Archaeological Traces, poluotok Lopar, Sonja Šišić, Nikola Grgurić, Ivan Šarar, arheologija, arheološka baština, otok Rab, Rijeka 2020
PROČITAJ I OVO
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE