GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Projekt Tome Savić-Gecana predstavljat će Hrvatsku na 59. bijenalu u Veneciji

Projekt Tome Savić-Gecana predstavljat će Hrvatsku na 59. bijenalu u Veneciji
BIJENALE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2021 / 21:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Projekt "Bez naziva (Hrvatski paviljon) 2022" Tome Savić-Gecana i kustosice Elene Filipović predstavljat će Hrvatsku na 59. bijenalu u Veneciji, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo kulture i medija.

Na Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 59. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti, objavljen 16. lipnja stiglo je 20 prijedloga, a nakon pregledanih kandidatura Povjerenstvo za odabir projekta ocijenilo je da umjetnički projekt Tome Savić-Gecana najkvalitetnije i najpotpunije odgovara zadanoj temi Bijenala koju je postavila umjetnička direktorica Cecilia Alemani.

"Izabrani umjetnički projekt 'Bez naziva (Hrvatski paviljon) 2022.' bavi se jednim od najaktualnijih pitanja današnjice, ulogom i pozicijom čovjeka u današnjem vremenu kojim dominiraju digitalne tehnologije radikalno mijenjajući odnose čovjeka i stroja, ali i pozicije pojedinca unutar društva", ističe se u priopćenju.

Povjerenstvo u kojemu su bili kustosica Muzeja suvremene umjetnosti Vesna Meštrić, umjetnici Igor Grubić i Kristian Kožul, profesor Akademije likovnih umjetnosti Zoltan Novak i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti MKM Nevena Tudor Perković, jednoglasno je donijelo odluku, koju je ministrica Nina Obuljen Koržinek i prihvatila, istaknuvši "iznimno visoku razinu sadržajne artikulacije prijavljenih projekata i kustoskih koncepcija".

Kako se ističe u priopćenju, Tomo Savić-Gecan jedan je od najradikalnijih i najznačajnijih umjetnika svoje generacije čiji se rad nastavlja na neoavangardne i konceptualne umjetničke prakse. Tijekom karijere stvorio je opus namjerno neupadljivih umjetničkih djela koja negiraju prvenstvo vizualnoga i dovode u pitanje brojne konvencije u izlaganju umjetnosti, a da se pritom ne povlače u "čiste ideje" konceptualne umjetnosti.

Sudjelovao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu među kojima su izložbe u MAMCO (Ženeva), Muzeju suvremene umjetnosti (Zagreb), Kunsthalle Basel, PS1 (New York), Kunsthalle Fridericianum (Kassel), De Appel (Amsterdam), Apexart (New York), Witte de With (Rotterdam), Jeu de Paume (Pariz), Kunsthalle Bergen itd.

Međunarodno iskustvo i pozicija povjerenice / kustosice Elene Filipovic te višegodišnja suradnja s Tomom Savić-Gecanom čvrsto je polazište uspješne realizacije predloženog projekta koji u potpunosti ispunjava sve zadane kriterije u smislu umjetničke kvalitete, artikulacije, načina provedbe, promocijete tehničkih i logističkih zahtjeva.

"Iz te pozicije povjerenstvo je uvjereno kako će odabrani umjetnički projekt 'Bez naziva (Hrvatski paviljon) 2022' umjetnika Tome Savić-Gecana i povjerenice / kustosice Elene Filipovic ostvariti izniman uspjeh na 59. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti u Veneciji", ističu iz Ministarstva.

Tagovi: Tomo Savić-Gecan, Venecijanski bijenale, Muzeja suvremene umjetnosti Vesna Meštrić, Igor Grubić, Kristian Kožul
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE